Az érzékeny bőr pirosodik, viszket, húzódik. De meddig? 

Az utóbbi években azt tapasztalom, hogy a bőrérzékenység egyre többeteket érint. Ennek okait és természetesen a megoldásait járom most körbe. Tarts velem! 

A bőr érzékenységét sokan adottságnak gondolják. Pedig az érzékenység nagyon gyakran egészen egyszerű dolgokból ered, amivel, ha tisztában vagyunk, könnyen el tudjuk kerülni.

A bőr természetes, saját maga által termelt „védőkréme” az úgynevezett hidrolipid réteg, amely bevonja a bőröd felszínét. Ha ez a védő réteg nincs megfelelő mértékben jelen, akkor felborul a bőr egyensúlya. Innen indul minden.

Ez az egyensúly legtöbbször, sajnos, a nem megfelelő kozmetikumoktól, vagy helytelen bőrápolási rutintól van. De erről picit később…

Miről ismered, fel hogy érzékeny a bőröd

Az érzékeny bőr tünetei a kialakulásuk sorrendjében:

  • a hidrolipid bevonat hiánya miatt megnő a bőr vízvesztése
  • csökken a hámréteg ceramid tartalma
  • száraz durva tapintású lesz a bőrfelszín
  • húzódik, viszket a bőr
  • nem
  •  fog tudni védekezni a környezeti hatások ellen
  • könnyen kipirosodik
  • gyakran fellángol
  • hajszálértágulatok jelennek meg
  • pigmentfoltok jelennek meg
  • gyulladt csomócskák jelennek meg
  • száraz, kissé hámló, ekcémás állapot szélére jut a bőr
  • a bőr könnyen fertőzést kaphat
  • rosacea alakulhat ki

Az érzékeny bőr fogalma kb. a lista közepéig tart. Tehát a hajszálértágulatok megjelenéséig. Ez az a pont, ahonnan még visszaállítható a bőr egyensúlya és egészsége. Szándékosan írtam tovább a listát! Nem azért, mert azoknál a tüneteknél nincs mit tenni, hanem azért, hogy lásd, hogy hová vezethet a bőrérzékenység nem-kezelése. A fokozottabb tüneteknél is van lehetőség a javulásra, ott a kezelési cél az egyensúlyi állapot felé vinni a bőrt, vagyis erősíteni és ezáltal csökkenteni a tünetek erősségén.

Amikor átmenetileg válik érzékennyé a bőröd

Előfordulhat, hogy egyszer csak a bőröd az érzékeny, vagy akár a hiperérzékeny bőr tüneteit produkálja.

Igaz, hogy ekkor általában rövidebb ideig állnak fenn ezek a tünetek, de ha nem foglalkozol vele, és a bőrt nem segíted, hogy megerősödjön, akkor az egyensúlya nem áll vissza és ez az állapot állandósulhat, vagy romolhat.

Mitől válhat érzékennyé a bőröd átmenetileg? 

– fokozottabb igénybevétel, mint, amit a bőröd megszokott (pl. hirtelen sokat kertészkedsz, vagy elkezdesz rendszeresen túrázni)
– kozmetikumot váltasz (nem ellenőrzöd az összetevőit)
– eltérsz a bevált bőrápolási rutintól
– felderítetlen góc a szervezetedben (pl. fog, arcüreg, gyomor)
– emésztési problémák
– hormonális változások (babavárás, menopauza)
– betegségek (akár egyszerű influenza is)
– gyógyszerek, oltások

Előfordul, hogy vendégeimnél hamarabb észreveszek eddig nem tapasztalt tünetet a bőrükön. Ilyenkor, mint a kozmetikusuk, azért szoktam kérdezősködni, mert több esetben előfordult már, hogy megelőztünk komolyabb problémákat. A sokéves tapasztalatom miatt javaslatot tudok tenni személyes megfigyelésre vagy akár orvosi vizsgálatra, kutatásra.

No, de hál istennek, legtöbbször az odafigyelő kozmetikai ápolás elegendő szokott lenni.

Az érzékeny bőr ápolása

Ha érzékeny a bőröd, minden ápolási lépésnél fontos, hogy kerülni kell a szélsőségeket: a hőmérsékletben, a mechanikai ingerekben, a hatóanyagok kiválasztásánál.

Emlékszel a tünetek felsorolására? Remélem, igen, mert az egyensúlyi állapot visszaállítását ugyanabban a sorrendben érjük el:

– pótoljuk a felszíni hidrolipid bevonatot
– növeljük a hámréteg ceramid tartalmát
– a bőrfelszínt kíméletesen és óvatosan hámlasztjuk
– hidratáljuk
– javítjuk a védekezőképességét a környezeti hatások ellen
– csökkentjük a bőrpírt
– erősítjük a hajszálereket

Pigmentfolt halványítás, arckezelés, melanin, fényvédőkrém, pigmentfolthalványító, pigmentfolt, lari kozmetika, Budapest, XIII. kerület, Dévényi Klára, kozmetikus

Mindeközben pedig kerüljük a túl forró vizet, szaunázást, a mechanikai durva dörzsölést. Bőrazonos ceramidot, lipideket, antioxidáns és antipollution hatóanyagokat pótolunk. Ezek megerősítik a bőr védekezőképességét a környezeti hatásokkal szemben, és szépen fokozatosan visszaáll az egyensúlya.

Ahogy látod, az érzékeny és a hiperérzékeny bőr ápolása az átlagostól is nagyobb körültekintést igényel. De azért nem lehetetlen!

Olyan anyagokat kell használni, és olyan bőrápolást kell nap mint nap adni neki, am

– pótolja a hiányzó anyagokat a bőrödből.
– nem terheli meg a bőrödet.
– a legjobban tolerálható formulában van.

Milyen kozmetikumokat válassz?

– Kerülj minden káros-, vagy felesleges összetevőt kozmetikumaidban (kőolajszármazékok, szilikonok, parabének, PEG-ek, illatanyagok, stb.)!
– Válassz kíméletes arctisztítót. Én habot ajánlok, ettől nincs jobb!
– Pótold a bőröd felszínén hiányzó hidrolipid alkotóit, a ceramidot, valamint a nedvességmegkötő anyagokat (kis- és nagymolekulájú hialuronsavval)!
– Válassz antioxidáns hatóanyagokat, pl. C- és E-vitamin, fitoszterin, szőlőmagolaj!
– Használj ún. DMS (Derma Membran Structure) alapú arckrémet, ami a legjobb választás az érzékeny bőrnek, mert teljesen bőrazonos, emiatt a bőröd nagyon jól tolerálja!
– A bőröd viszketését, pirosságát pl. panthenollal vagy argánolajos krémmel csökkentheted.

 

Belico termékek érzékeny bőrre

A bőr érzékenységét az esetek túlnyomó többségében a helytelen kozmetikumok okozzák. Amikor egy új vendégnek ezt elmesélem, és elmagyarázom a saját kozmetikumain keresztül, akkor megdöbbennek, mi minden felesleges-, vagy káros összetevő van a krémükben, arclemosójukban. Én a kozmetikámban olyan tiszta, káros összetevőktől mentes, és bőrbarát anyagokat használok csak, amelyekkel biztonságosan elkezdhetjük a bőröd megerősítését.

Ha szükséged van segítségre szólj!

Arckezeléseim érzékeny bőrödre:

BALANCE

HYALURON FILLER

COLLAGEN BOOSTER SOFT

Belico kozmetikumok otthoni rutinodhoz:

ZERO sorozat

BASIC CARE II

CONCENTRATE VIII, IV

Ha szeretnéd, hogy neked is segítsek érzékeny bőröd kezelésében , akkor érdeklődj telefonon!