Melyik szőrtelenítési módszer való neked? | Szépülj és pihenj egyszerre!

Lari Kozmetika

Melyik szőrtelenítési módszer való neked?

A mai jólápoltsághoz mindenképpen hozzátartozik a szőrtelenség. Az, hogy ez milyen mértékű, általában vérmérséklet és szokás kérdése.

 

A módszerek is változnak, a választék bőséges. Az én vendégeim körében is mindenki szőrtelenít valahogyan, valamilyen mértékben/valamekkora területen.

Honnan tudjuk, hogy megfelelő szőrtelenítési módszert használunk-e?
Mitől függ egyáltalán, hogy melyik módszer a legjobb nekünk?

Szőrtelenítéssel kapcsolatos alapfogalmak

EPILÁCIÓ = Végleges vagy hosszú távú szőreltávolítás.
DEPILÁCIÓ = Ideiglenes szőreltá
volítás.
SZŐRTÜSZŐ = A bőrünk természetes része, melyből a szőrszálak növekednek.
MÁTRIXSEJT = A szőrtüsző alján lévő, szőrszálakat termelő sejtek.

 

EPILÁCIÓ

Az epilációs módszerek szakember (kozmetikus, bőrgyógyász) hozzáértését igénylik. Az epilációs eljárásokkal hosszabb időre vagy akár örökre is elköszönhetünk a nem kívánatos szőrszálaktól.

 

EPILÁCIÓS MÓDSZEREK KEZELÉSI MÓD SZERINT:

TŰS ELJÁRÁSOK (galván, diatermiás, blend epiláció)
Vékony tűvel jutunk a szőrtüsző mélyére, ahol elektromos árammal roncsoljuk a szőrt termelő mátrixsejteket. Nagyon munkaigényes, emiatt kisebb területen használjuk. Nem fájdalommentes.

FÉNNYEL TÖRTÉNŐ ELJÁRÁSOK (Lézer, IPL, IPL+RF, ELOS, SHR, MOTIF epiláció)
A szőrszálak pigmentje vagy saját anyaga nyeli el a különböző formájú, nagy energiájú sugarakat, fényimpulzust, vagy rádiófrekvenciás hullámot. Ezek hatására a hőenergia roncsolja a mátrixsejteket, melyeknek szőrszál termelése leáll. Nem fájdalommentes eljárások ezek sem.

Ezen epilációs eljárások mindegyikére igaz, hogy csak az ún. anagén, vagyis növekedő fázisban lévő szőrszálakra tudnak hatni. Ez azonban kívülről nem látszik. Tehát a kezeléseket több alkalommal meg kell ismételni a tartós eredmény eléréséhez.

Szakmai tapasztalatom, hogy azok a vendégeim, akik valamelyik fénnyel történő módszert vettek igénybe, valóban több alkalommal voltak kezelésen. Az epilációs kezelések száma a módszertől, a testtájéktól, a szőr minőségétől, színétől és az egyéntől függött. Leggyakoribb, hogy utána évente egy-két alkalommal járnak emlékeztető epilációs kezelésre.

 

DEPILÁCIÓ

Nézzük meg most a depilációs módszereket alaposabban, hiszen még mindig ezeket használjuk legtöbbször. Ezek ráadásul néhány alapszabályt betartva biztonsággal alkalmazhatók otthon is.

 

DEPILÁCIÓS MÓDSZEREK KEZELÉSI MÓD SZERINT:

BOROTVÁLÁS

A borotválás a legelterjedtebb módszer, amit könnyen, gyorsan otthon vagy utazáskor is elérsz. Nagyon érdekes számomra, hogy annak ellenére, hogy a szőr visszanövése a borotválásnál a leggyorsabb, mégis az elérhetőség és a kényelem győzedelmeskedik. Emiatt ennyire népszerű.

A borotválás eredményessége és a bőrödre gyakorolt hatása több mindentől függ. Jó ezekkel tisztában lenni, ha nem akarsz a sérült bőrrel, a gyulladt szőrtüszőkkel bajlódni állandóan.

Azt javaslom, hogy …

 • mindig éles pengéjű borotvát használj, mert az életlen rángathatja, betépheti a szőrszálat és a bőrödet is felsértheti!
 • sose borotválj szárazon!
 • sose használj idegen borotvát, és a tiéd se használja más!
 • felesleges a 9 pengéjű borotva, a 2 pengés épp jó.
 • ha a szőrnövekedéssel ellentétes irányba borotválsz, (mert csak így vágja le rendesen a szőröket a penge), akkor kb. duplájára növeled az alánövés kockázatát. Gondolj bele: minden húzásnál beletolod a szőrszálat a tüszőbe! Persze, hogy begyullad.

 

SZŐRTELENÍTŐ KRÉM

A szőrszál anyagát oldó krémek legnagyobb előnye az összes többi módszerrel ellentétben, hogy egyáltalán nem fáj. Sajnos, ezzel be is fejeződött a lista, mert a leggyakrabban allergizáló hatású módszer is egyben. Ha arcon vagy a napfénynek kitett területen használod, növeli a pigmentfoltok kockázatát is. A krémes módszert emiatt csak végső esetben ajánlom.

 

SZŐRTELENÍTŐ GÉP (EPILÁTOR)

A szőrtelenítő kis csodagépeknek se szeri se száma. Minden szezonban újítanak valamit, nálam a hűtött kezelőfej a csúcs eddig. A vendégeim szerint a legfőbb előny itt is az azonnali elérhetőség. A gépek méretének és kialakításának köszönhetően már minden testrészedet elérik.

Hátránya lehet, hogy megtekerik a szőrszálat és emiatt a borotválás után ennél a módszernél a legtöbb az alánövés és a szőrtüszőgyulladás. Ha ilyesmit tapasztalsz magadon, nem a géppel van baj. Többször láttam, hogy már 2-3 gépet is vett valaki, mire végül belátta, hogy hajlamos ezekre a tünetekre és más szőrtelenítő módszert érdemes választania.

Ugye, mondanom sem kell, hogy a gép kezelés előtti és utáni tisztítása, fertőtlenítése nem maradhat el. A gép pedig csak a tiéd, mint a fogkeféd. Ne add kölcsön!

 

CSIPESZELÉS

A csipesz mindig velünk van. Legtöbbször a szemöldök formázására használjuk, de itt-ott gyors segítségnek is jó. Megfelelő csipeszelési technika esetén mélyebbről húzza ki a szőrszálat, mint az epilátor gép. Elég munkás, ezért nagy felületen nem ajánlom.

Ha csipeszelés után apró gyulladást látsz a szőrtüsző körül, akkor lehet, hogy …

 • rossz irányba húztad a szőrszálat.
 • beletépted a szőrszálat.
 • nem volt tiszta a bőrfelület vagy a csipesz.

Ezért ennél a módszernél is, bármilyen egyszerűnek is tűnik, nagyon fontos, hogy betartsd az alapszabályokat: tiszta bőr, tiszta csipesz, nem csorba vagy életlen csipesz, száliránnyal megegyezően, fertőtlenítéssel, bőrnyugtatással.

 

GYANTÁZÁS

Ma már csak kevesen emlékszünk a lábasban melegített gyantákra, amiket a 90-es években felváltottak a patronos, görgőfejes gyanták. Később újra divatba jöttek a spatulával vagy kézzel kenhető gyanták, de ezeket már termosztátos melegítőben olvasztjuk. A fő különbség a régihez képest, hogy egyszerhasználatosak. Nem főzzük át, nem szűrjük le, hanem egyszerűen a lehúzott csíkokat kidobjuk.

A gyanta összetétele is sokat változott. Erről annyit érdemes tudni, hogy mivel egyre többen lettek allergiások a fenyőgyantára, ezért többféle gyanta mentes gyanta is létezik, amit különböző viaszokból készítenek. Ha allergiás vagy a fenyőgyantára, akkor mindenképp figyeld a gyanta összetevőit!

A gyantázás technikája, hogy szálirányban kenjük fel és ellentétesen húzzuk le kb. 45*-os szögben, megmaradt.

A gyantázás igaz, nem teljesen fájdalommentes, de a legtöbb előnye neki van:

 • Selymes bőrt hagy maga után, mivel kicsit peelingezi a bőröd elhalt szarulemezkéit.
 • Ritkább az alánövés, mint borotva vagy szőrtelenítő gép használata esetén.
 • Jóval lassabb és fokozatosabb a szőrszálak visszanövése, mint borotva vagy gép használata után.
 • Akár 2 hétig is szőrmentes lehetsz.
 • Évek során koptatja a szőrszálakat, amit semelyik másik depilációs módszer nem tud.

 

A gyanták alternatív fajtái, mint a cukorpaszta, vagy a mézemulzió, nem csak összetételükben mások. A technika is pont fordított: száliránnyal ellentétesen kenjük fel és megegyezően húzzuk le. Az elvet éppen az alánövések, betépődések miatt találták ki.

A XXI. sz. új slágere az intimgyantázás. Ma a gyantázások nagyobb része „több”, mint egy bikinivonal. Ez az a terület, amit szakembernek is gyakorolni kell. Maga a technika, a speciális körülmények és természetesen a kicsit kényelmetlen helyzet kezelése is fontos.

 

Az intimgyantázás szakkifejezései

BRAZIL WAXING = Az intim terület teljes gyantázása, beleértve a nagy ajkakat és fenék redőt.
BRAZIL HOLLYWOOD CUT = A szeméremdomb teljes szőrtelenítése.
BRAZIL LANDING STRIP = A szeméremdombon csak egy keskeny csíkban marad szőr.
BRAZIL SPECIAL = A szeméremdombon bizonyos minta alakjában marad szőrzet (pl. szív, nyíl, stb.).

 

A gyantázást ma még kevesen választják otthoni módszernek, pedig az összes depilációs módszert tekintve ennek van a legtöbb előnye. Nem olyan bonyolult megtanulni. Először lábon, karon érdemes betanulni a technikát, aztán jöhetnek a kényesebb területek. Én már több vendégemnek megtanítottam a praktikákat, és örülnek, hogy nem kell szinte naponta borotválkozni. Sőt, megszabadultak a borotvától és a kellemetlen alánövésektől, szőrtüszőgyulladásoktól is.  

 

 

Tudtad, hogy létezik olyan hatékony bőrápoló készítmény, amit otthon tudsz használni és a szőrtüszők falát erősíti, nem engedi a gyulladásokat kialakulni és még a szőrszálak növekedését is lassítja? Ha érdekel, keress meg bátran!

Ha szívesen olvasnád a megjelenő cikkeimet, bőrápolási híreimet, akcióimat, akkor iratkozz fel hírlevelemre itt!

Ha szeretnéd tudni, hogy a te bőrödnek, szőrödnek és az életmódodnak mi a legmegfelelőbb szőrtelenítési módszer, akkor keress meg telefonon, és szívesen segítek! Ha a gyantázás mellett döntesz, személyre szabott tanácsadást, gyakorlást kérhetsz.

 

 

Fotó: Freepik