Téli testápolási problémák | Szépülj és pihenj egyszerre!

Lari Kozmetika

Téli testápolási problémák

A téli bőrápolás nem csak az arcodon tér el a szokásostól, hanem a testedet is jó, ha kicsit másképp ápolod, mint egyébként.

Amikor már egy-két hónap is eltelik a sok ruha réteg alatt, és a bőrünk nem levegőzik, egyre gyakoribbak a testápolással kapcsolatos bőrproblémák.

A tél végi időszakban a bőrünk kiszárad, viszket, kipirosodik, hámlik. Még annak is, akinek amúgy évközben nem száraz a bőre. Te is bajlódsz ezekkel?

Azért írtam ezt a bejegyzést, hogy ezek a problémák Téged ne érjenek utol.

3 pontban összefoglalom, hogyan lehet a bőröd a testeden is mindig ápolt, puha és bársonyos. Ha követed ezeket, biztosan segíteni fognak neked is.

 

1. A BŐRBARÁT ZUHANYOZÁS, FÜRDŐZÉS

Ahogyan az arcbőrödet gondosan tisztítod és megválogatod azt is, hogy mivel, ugyanezt tedd a testeddel is!

A legtöbb tusfürdő sajnos, szulfátokat tartalmaz, ami ugyanúgy kimossa a tested bőréből a ceramidot, mint ha az arclemosód tartalmazna ilyen összetevőt. Ez egyébként egész évben így van, csak ilyenkor télen a bőröd csökkent lipidtermelése miatt jobban érezhető.

A száraz, viszkető, esetleg hámló bőr a testeden csak akkor táplálható, hidratálható eredményesen, ha előbb megvizsgálod, és szükség esetén lecseréled a tusfürdődet.

Kerüld el a tusfürdőidben a szulfátokat, PEG- és PPG származékokat! Ha ezek közül akár egyet is tartalmaz a tusfürdőd, habfürdőd, akkor sajnos nem csak bőrszárazságra, de érzékenyebb bőr esetén bőrirritációra, piros foltokra, viszketésre is számíthatsz. A testápolóid nem tudnak hatékonyan segíteni, és egy ördögi körbe keveredsz. A kiút nem a testápolók váltogatása, vagy újabb és újabb testápoló vásárlása. Cseréld le a tusfürdődet bőrbarát, káros összetevőktől mentesre!

A tested ugyanolyan figyelmet érdemel a tisztítással kapcsolatban, mint amilyet az arcodnak szentelsz. A bőröd meg fogja hálálni a jobb vérkeringéssel, és a puha, sima tapintású érzéssel.

 

2. A TESTED BŐRRADÍROZÁSA NEM LUXUS

A bőrradírozás és hámlasztás az egyik legjobb és legegyszerűbb módja annak, hogy javítsunk a bőrünk érzetén és megjelenésén. Segíti az utána következő kozmetikumok felszívódását, sőt a bőr keringését és a nyirokelvezetését is, ha jó a technikád.

A testradírozást sok helyen házi készítésű, konyhai alapanyagokból összedobott keverékkel javasolják. Ez is egy olyan téma, amit többen szoktak tőlem kérdezni. Nos, ezeknek a házi pakolásoknak, radíroknak szerintem, nincs túl mélyreható hatása és néha még rosszat is tehetnek. A testradírozás esetében a krémekbe, olajokba kevert só vagy cukorkristályok valóban radíroznak, de egy érzékenyebb bőrt, főleg, ha már fokozottan kiszáradt, akkor össze-vissza karistolnak. A kávézaccból készített bőrradír... hát ezt inkább hagyjuk, már amiatt is, mert elég gyakran allergizáló lehet.

A másik ajánlott módszer, a száraz kefélés, amit a bokától kezdve hosszú, egyenletes mozdulatokkal végzünk felfelé a bőrünkön, a szív felé. Persze mindezt kis nyomással, hogy semmiképp ne fájjon. Ezt a módszert csak fiatal, jó tónusú bőrre javaslom, és bármilyen hajszálér probléma, vagy visszér esetén ellenjavallt. Más szív-, vagy keringési problémáknál pedig szóba sem jöhet, hogy a szív felé masszírozzunk bármit!
 

A bőrbarát testradírozást így csináld:

  1. Állj be a kádba száraz bőrrel!
  2. Nyomj a kezedbe a testradírodból!
  3. Kevés vízzel hígítva kezdd el átdörzsölni a testedet!
  4. Az érzékeny területeknél vizezd fel jobban a kezed, vagy egyszerűen hagyd ki azt!
  5. A végén bő vízzel kergesd le a szemcséket!

Egy ilyen radírozás után meglátod, a bőröd sokkal több testápolót felvesz, és a bőröd bársonyosan puha lesz.

 

3. A MINDEGY-MILYEN TESTÁPOLÓ

Úgy vettem észre, hogy sokan a testápoló kiválasztására szinte egyáltalán nem fordítanak annyi gondot, mint az arckrémre. Legtöbbször csak az illata alapján döntenek. Pedig, nagyon is sok múlik a testápoló minőségén és a használatán.

KÉT DOLOGRA FIGYEJ!

1. Milyen összetevőjű a testápolód?

Ezeknél a termékeknél leggyakrabban a kőolajszármazékokat kell kiszűrni. Miért nem jók ezek? Azért, mert sokkal, sokkal nagyobb molekula méretűek, mint ami be tudna szívódni a bőrödbe. Akkor mit csinál? Jó kérdés. Ráolvad a bőröd TETEJÉRE!!! Nem táplál semmit! Nem regenerál semmit! Bevonatot képez. Olyan mókuskerékbe kerget, amiből nehéz kiszállni. Amikor zuhanyozás után hemzseg, zsizsereg a bőröd, úgy borsózik, hogy ha nem kened be magad, menten szétvakarnád… Na, ha ezt érzed, akkor már benne vagy a mókuskerékben. Mit csinál az ember lánya? Új testápolót vesz. Aztán újabbat, és újabbat…

Vásárlás és pénzkidobás helyett ellenőrizz! Ne legyen a testápolódban egyetlen kőolajszármazék sem! Az olajok közül csak és kizárólag növényi olajokat tartalmazzon (például búzacsíra olaj, mandula olaj, stb.), vagy növényi vajakat, mint a shea vaj, vagy a kakaóvaj.  

 

2. Milyen a technikád?

Ha csak tessék-lássék módon kenegetsz ide-oda, könnyen kimarad valamelyik testrészed. Amikor a kedvenc testápolódat vagy testvajadat simítod a bőrödre, rutinos mozdulatokkal gyorsan bekened a karod, a lábad, a feneked és a törzsed. És a többi, például a hátad, a lábfejed? És a kritikus zóna, a könyök?

Lefogadom, hogy még ha nem is hagyod ki őket teljesen, nem adod meg nekik azt a figyelmet, amire vágynak.

 

Kezdd el ma a változtatást!
Törődj a tested bőrével, és rendszeresen minden héten radírozd le és krémezd be alaposan!
Megérdemled!

 

 

 

Egy korábbi kézápolásról szóló bejegyzésemben leírom a kézmosás, fertőtlenítés és a kézápolás buktatóit és trükkjeit. Ha a kézfejed bőrével esetleg gondjaid vannak, száraz vagy berepedezett, akkor itt téred el!

Ha szeretnél tusfürdőt, testápolót is ugyanolyan profi módon választani, mint bármilyen más kozmetikumot, akkor jelentkezz be hozzám egy egyszemélyes MINI kozmetikum választó workshop-ra! Megtanítom neked online, hogy hogyan tudsz könnyen bőrbarát kozmetikumokat választani bármikor, bármelyik boltban.

* * *

Fotó: Freepik