Napozz és barnulj egészségesen 2. | Szépülj és pihenj egyszerre!

Lari Kozmetika

Napozz és barnulj egészségesen 2.

Az első részben megmutattam, milyen hatásai vannak a bőrödre a különböző UV-sugaraknak. Megnéztük, hogy mikor és hogyan érdemes napoznod, ha nem szeretnél sem leégni, sem idő előtt öregedő bőrt.

Ha az előző blog cikket még nem olvastad, érdemes azzal kezdened: >> Napozz és barnulj egészségesen 1. rész

Ebben a második részben arról lesz szó, hogy mit jelentenek pontosan a fényvédő faktorok, mire figyelj fényvédő vásárlásakor és hogyan tudsz egészséges fényvédőt választani, hogy a napozás ne okozzon több kárt, mint hasznot.

 

Milyen egy egészséges fényvédő krém?

 

1- megszűri az UV-sugarak minimum 93%-át

2. védi a bőrsejtek DNS-ét a szabadgyökök ellen

3. nem tartalmaz a bőrnek káros vagy felesleges összetevőket

4. szabadgyök megkötő és nedvesség pótló hatóanyagokat is tartalmaz

 

1. Az egészséges fényvédő megszűri az UV-sugarak minimum 93%-át

A fényvédő termékek védelmi fokozatát egységesített fényvédő faktor mutatja. Az SPF a „Sun Protection Factor” rövidítése, és elsősorban azt jelenti, hogy hányszor több időt tudsz a napon tartózkodni, mint fényvédő nélkül.

Fontos, hogy a bőröd egészsége érdekében, a bőr káros, betegségeket eredményező folyamatait megelőzendő szükség van minimálisan az SPF 15 faktorra. Ez az érték felett a védelmi fokozat csupán néhány %-kal növekszik.

Többen most megijedhetnek, hogy atyaég, ha ennyit kiszűr, akkor hogyan fogok barnulni? Megnyugtatlak, tudsz barnulni, viszont a bőrrák kockázatát minimálisra csökkented. Döntsd el te magad, hogy mit ér meg neked a barna bőr!

 

Egy átlagos európai bőr 10 percet tud az első bőrpírig fényvédő nélkül napozni. Hát, ettől azért többet vagyunk napon még a városban is, nemhogy amikor nyaralunk, kirándulunk.

Most nézzünk egy példát! Míg egy SPF 15 fényvédő is kiszűri az UV-sugarak 93%-át, addig egy SPF 50 fényvédő a 98%-át. Ez nem tűnik nagy különbségnek. Az igazi különbség közöttük az, hogy egy SPF 50 fényvédő krémmel több, mint 3-szor több időt tölthetsz a napon, mint egy SPF 15-össel.

Ha te 10 percet tudsz fényvédő nélkül az első bőrpírig a napon tölteni, akkor ezt kell beszoroznod a faktorszámmal:
10 perc x SPF15 fényvédő >> összesen 150 percig lehetsz a napon
10 perc x SPF50 fényvédő >> összesen 500 percig lehetsz a napon.
Válassz tehát az alapján fényvédőt, hogy mennyi IDŐT töltesz a napon!!!

 

2. A jó fényvédő védi a bőrsejtek DNS-ét a szabadgyökök ellen

Ha a bőrödet nem csak a leégéstől (UVB hatástól) szeretnéd megvédeni, hanem az idő előtti öregedéstől is (UVA hatás), akkor olyan fényvédőt kell választanod, ami ez ellen is véd.

Emlékezz: az UVA-sugarak képesek a bőrsejtek DNS-ét módosítani ! Egészen az irharétegig hatolnak és tönkreteszik bőröd kollagén és elasztikus rosthálózatát, mely a bőröd feszességéért és ránctalanságáért felelős!

Ezért, ha nem akarsz korán ráncosodni, keresd az „UVA A KARIKÁBAN” jelet! Ezt akkor írhatja rá a gyártó a fényvédő termékére, ha a fényvédő az SPF faktor által ígért időnek legalább 1/3 részében maximális UVA védelmet is ad! Vigyázz, mert ezt nem minden fényvédő tudja! A te fényvédődön rajta van?

 

 

3. A jó fényvédő nem tartalmaz a bőrnek káros vagy felesleges összetevőket

A sokak által „napallergiának” hívott Mallorca Acne gyakran a helytelen, irritáló anyagokat tartalmazó fényvédő krémektől van. Sok közülük az UV-sugarakkal találkozva pigmentfoltokat képezhet, vagy tovább fényérzékenyítheti a bőrödet. Több vendégem van, akik napallergiásnak hitték magukat évekig, egy jó összetevőjű fényvédővel mégis tudnak napozni.

Ezeket az összetevőket ajánlom, hogy kerüld el (a flakon hátulján az INCI-k között tudod ellenőrizni):
- illatanyag (Parfum, Fragrance)
- kőolajszármazékok (Petrolatum, Paraffinum Liquidium, Cera Microcristallina, stb.)
- szilikon olajak (Cyclohexasiloxane, Cyclopentaasiloxane, Dimethicone, stb.)
- kémiai tartósítószerek (-paraben végződések és Triclosan, Imidazodilinyl Urea, Phenoxyethanol, Disodium EDTA)

Ellenőrizd a fényvédődet most!

 

4. A jó fényvédő nedvesség pótló és szabadgyök megkötő hatóanyagokat is tartalmaz

Bár a fényvédő termékeknek nem ez az elsődleges feladata, azért elvárható, hogy már napozás közben is védje a bőrt a káros szabadgyök képződéstől (pl. E-vitamin) és legyenek benne hidratáló, nedvesség pótló hatóanyagok is (pl. aloe, betain, panthenol).

Ez azért is jó, mert a barnaságodat tovább  meg tudod őrizni, ha már napozás közben is visszapótolod ezeket a hatóanyagokat.

 

 

Ha a fényvédőd megválasztásánál a fenti négy szempontot figyelembe veszed, nyugodtan érezheted úgy, hogy egészségesen napozol. Ha további kérdésed van, keress meg elérhetőségeimen! 305957999  

* * *

 

Ha máskor is szívesen olvasnál tőlem bőrápolási híreket, cikkeket, akkor iratkozz fel hírlevelemre itt!

Ha szeretnéd tudni, hogy a bőröd öregedésének késleltetéséhez a legjobb kozmetikumokat használod-e otthon, akkor jelentkezz BŐRÁPOLÁSI RUTIN TANÁCSADÁS-omra! A kérdőívre adott válaszaidból megismerem a bőröd állapotát és a mostani bőrápolásodat. A tanácsadást online is igénybe veheted és a végére pontosan tudni fogod, hogy milyen termékeket milyen sorrendben használj.