Napozz és barnulj egészségesen 2. | Szépülj és pihenj egyszerre!

Lari Kozmetika

Napozz és barnulj egészségesen 2.

Az első részben megmutattam, milyen hatásai vannak a bőrödre a különböző UV-sugaraknak. Megnéztük, hogy mikor és hogyan érdemes napoznod, ha nem szeretnél sem leégni, sem idő előtt öregedő bőrt. Ha az előző blog cikket még nem olvastad, érdemes azzal kezdened. >> Napozz és barnulj egészségesen 1. rész

Ebben a második részben azt írom le neked, hogy hogyan tudsz fényvédőt választani magadnak, mire figyelj fényvédő vásárlásakor és hogyan tudsz egészséges fényvédőt választani, hogy a napozás ne okozzon több kárt, mint hasznot.

 

 

Milyen egy jó fényvédő krém?
1. megszűri az UV-sugarak minimum 93%-át
2. védi a bőrsejtek DNS-ét a szabadgyökök ellen
3. nem tartalmaz a bőrnek káros vagy felesleges összetevőket
4. szabadgyök megkötő és nedvesség pótló hatóanyagokat is tartalmaz

1. A jó fényvédő megszűri az UV-sugarak minimum 93%-át

A fényvédő termékek védelmi fokozatát egységesített fényvédő faktor mutatja. Az SPF a „Sun Protection Factor” rövidítése, és elsősorban azt jelenti, hogy hányszor több időt tudsz a napon tartózkodni, mint fényvédő nélkül. Látod a képen, hogy a védelmi fokozat csupán néhány %-kal növekszik. Fontos, hogy a bőröd egészsége érdekében, a bőr káros, betegségeket eredményező folyamatait megelőzendő szükség van minimálisan az SPF 15 faktorra.

 

Többen most megijedhetnek, hogy atyaég, ha ennyit kiszűr, akkor hogyan fogok barnulni? Megnyugtatlak, tudsz barnulni, viszont a bőrrák kockázatát minimálisra csökkented. Szerintem, ez még fontosabb szempont, mint a barnaság. 

Egy átlagos európai bőr 10 percet tud az első bőrpírig fényvédő nélkül napozni. Hát, ettől azért többet vagyunk napon még a városban is, nemhogy amikor nyaralunk, kirándulunk.

Most nézzünk egy példát! Míg egy SPF 15 fényvédő is kiszűri az UV-sugarak 93%-át, addig egy SPF 50 fényvédő a 98%-át. Ez nem tűnik nagy különbségnek. Az igazi különbség közöttük az, hogy egy SPF 50-essel több, mint 3-szor több időt tölthetsz a napon, mint egy SPF 15-össel. Ha te 10 percet tudsz fényvédő nélkül az első bőrpírig a napon tölteni, akkor ezt kell beszoroznod a faktorszámmal:
10 perc x SPF15 fényvédő >> összesen 150 percig lehetsz a napon
10 perc x SPF50 fényvédő >> összesen 500 percig lehetsz a napon.
Válassz tehát az alapján fényvédőt, hogy mennyi időt töltesz a napon!!!

 

2. A jó fényvédő védi a bőrsejtek DNS-ét a szabadgyökök ellen

Ha a bőrödet nem csak a leégéstől (UVB hatástól) szeretnéd megvédeni, hanem az idő előtti öregedéstől is (UVA hatás), akkor olyan fényvédőt kell választanod, ami ez ellen is véd.

Emlékezz: az UVA-sugarak egészen az irharétegig hatolnak és tönkreteszik bőröd kollagén és elasztikus rosthálózatát, mely bőröd feszességéért és ráncmentességéért felelős. Ezért, ha nem akarsz korán ráncosodni, keresd az „UVA A KARIKÁBAN” jelet! Ezt akkor lehet ráírni egy termékre, ha a fényvédő az SPF faktor által ígért időnek legalább 1/3 részében maximális UVA védelmet is ad! Ezt nem minden fényvédő tudja. A te fényvédődön rajta van?

 

3. A jó fényvédő nem tartalmaz a bőrnek káros vagy felesleges összetevőket

A sokak által „napallergiának” hívott Mallorca Acne gyakran a helytelen, irritáló anyagokat tartalmazó fényvédő krémektől van. Sok közülük az UV-sugarakkal találkozva pigmentfoltokat képezhet, vagy tovább fényérzékenyítheti a bőrödet. Több vendégem van, aki napallergiásnak hitte magát évekig, egy jó összetevőjű fényvédővel mégis tud napozni.

 

 

Ezeket az összetevőket ajánlom, hogy kerüld el (a flakon hátulján az INCI-k között tudod ellenőrizni):
- illatanyag (Parfum, Fragrance)
- kőolajszármazékok (Petrolatum, Paraffinum Liquidium, Cera Microcristallina, stb.)
- szilikon olajak (Cyclohexasiloxane, Cyclopentaasiloxane, Dimethicone, stb.)
- kémiai tartósítószerek (-paraben végződések, Triclosan, Imidazodilinyl Urea, Phenoxyethanol, Disodium EDTA)

Ellenőrizd a fényvédődet most!

 

4. A jó fényvédő nedvesség pótló és szabadgyök megkötő hatóanyagot is tartalmaz

Bár a fényvédő termékeknek nem ez az elsődleges feladata, azért elvárható, hogy már napozás közben is védje a bőrt a káros szabadgyök képződéstől (pl. E-vitamin) és legyenek benne hidratáló, nedvesség pótló hatóanyagok is (pl. aloe, betain, panthenol).

 

Ha a fényvédőd megválasztásánál a fenti négy szempontot figyelembe veszed, nyugodtan érezheted úgy, hogy egészségesen napozol. Ha további kérdésed van, keress meg elérhetőségeimen.   

Facebook csoportunkban részletesebben megbeszéljük az aktuális bőrápolási témákat. Csatlakozz Te is hozzánk! Szeretettel várunk! https://www.facebook.com/groups/lariborbaratai/