A növényi őssejtek titka | Szépülj és pihenj egyszerre!

Lari Kozmetika

A növényi őssejtek titka

Azoknak a kezeléseknek és hatóanyagoknak a híve vagyok, amik a bőr számára valóban felhasználható anyagokat adnak.

Nem tartom jónak azt, amikor egy idegen anyagot akarnak ráerőltetni a bőrre, amit nem ismer fel és amivel semmit nem tud kezdeni. Az egészséges bőrápolásnak az az alapja, hogy a hatóanyagokat a bőr vagy közvetlenül felhasználja táplálékként, vagy mint kis katalizátorok a természetes működésében segítik. A növényi őssejtek, mint kozmetikai hatóanyagok ez utóbbi kategóriába tartoznak.

/A fenti kép csak illusztráció. Az alma őssejteket ennél sokkal bonyolultabb kinyerni és a kozmetika számára felhasználhatóvá tenni. Kép forrás: Freepik/

 

IDÉZZÜK FEL A HÁMKÉPZÉS FOLYAMATÁT!

A bőr hámrétegének alsó sejtsorában kb minden 5-7. sejt bőr őssejt, amik osztódásra képesek. Az alsó sejtsor osztódása „felfelé tolja” a sejteket, amik fokozatos átalakuláson mennek át: ellaposodnak, elvesztik sejtmagjukat, felbomlik a sejtfal és elhalt szarulemezekké válnak. A bőrünk felszínét ez a szaruréteg védi a mechanikai hatásoktól. A szarulemezkék leválása fokozatos, fiatal korban kb. 28-30 nap. Idővel ez a cserélődés sajnos lelassul, és 50 év felett 55-60 nap is lehet.

 

Milyen problémákkal járhat még a bőröregedés a lassuló hámképzésen kívül?

 • Az oxidatív stressz, és legfőképpen a napfény hatására a bőrsejtek örökítőanyaga, a DNS is sérülhet. Ez azt jelenti, hogy a sérülés után kicsivel rosszabb minőségű bőrsejtek keletkeznek, ami bizonyos mérték után (sokmillió bőrsejtre gondolj) már meglátszódhat a bőrön.
 • A barázdák, ráncok alatt átlagosan 29%-kal kevesebb bőr őssejt van, ezért nem képes a bőr „feltölteni” a ráncokat, így azok egyre mélyebbek lehetnek.

A feladatunk tehát hármas: gyorsítanunk kell a hámképzés folyamatát, jobb minőségű bőrsejteket kell termelnünk és lehetőleg ezt a ráncok alatt is fokoznunk kell!

 

Honnan származnak a növényi őssejt hatóanyagok?

Növényi őssejteket, vagy azokból nyert kivonatot mindig az adott növény hajtásából, bimbójából, tehát legfiatalabb részéből nyernek. Ezek a bonyolult biotechnológiai folyamatok természetesen csak szigorú laboratóriumi körülmények között megoldhatók. Ez is az egyik oka annak, hogy a növényi őssejt hatóanyagok drágák. Ha ezek nem kivonatok, hanem teljes őssejtek, akkor még költségesebb a kész hatóanyag és a vele készült kozmetikum. Az első növényi őssejt hatóanyagot a kozmetika számára egy svájci almafajtából készítették, majd hamarosan megjelentek a szójából, szőlőből, argánból és más egzotikus növényekből készült társaik.

 

Milyen hatásuk van a bőrre a növényi őssejteket tartalmazó kozmetikumoknak?

A növényi őssejtek és őssejt kivonatok segítik a bőr regenerálódását, és kedvezően hatnak nem csak a hámréteg, hanem a bőr mélyebb rétegeinek a szerkezet javítására, a revitalizációra és a strukturális szerkezet épülésére. A bőrműködés aktívabb lesz, a bőr saját természetes folyamatai (mint a hámképzés, a keringés, a pigmentképzés, a védekező képesség vagy a felszívó képesség) aktívabban és elégségesebben működnek. A bőrfelület egyenletesebbé, finomabbá válik. A ragyogóbb és frissebb felszín már néhány hét használat után látható.

 

Mikor és hogyan jó használni őssejtes kozmetikumokat?

 • Fáradt, élettelen bőrre
 • Ráncok, barázdák területén
 • Tartós gyógyszerszedés, dohányzásról való leszokás után
 • Gyengébb hámképzés, vékony bőrszerkezet esetén
 • Fokozott napozás időszaka előtt felkészítésként, vagy utána revitalizációra
 • 30 felett minden bőrre, ha a bőröregedést késleltetnénk
 • Kúraszerűen akár otthon (1 tégely krém vagy koncentrátum télen, és 1 nyár elején)
 • Hajszálak, szempilla megerősítésére évente egy kúra
 • Tartós műszempilla viselés után visszanövesztésre kúrában

 

A növényi őssejt hatóanyagok alkalmazásánál különösen fontos, hogy kúraszerű használatban gondolkodjunk. Az a hatás, amit a bőrsejtekre gyakorol és az a folyamat, ahogyan a sejtek elkezdenek reagálni, nem pár órás akció. Ehhez idő kell. Ahogy fent is leírtam, milyen hosszú a hámképzés folyamata, abból általában két ciklus szükséges, hogy szép eredményt érjünk el. A jó hír az, hogy érdemes következetesnek és kitartónak lenni, mert az eredmény garantált!

/A fenti képen Tengeri iringó valahol Törökországban. Forrás: Wikipédia/

 

A Belico liposzómába kapszulázott alma őssejt kivonatot és/vagy eredeti tengeri iringó őssejteket tartalmazó termékei:

 • SKIN REPAIR I arckrém
 • MASK V arcpakolás / éjszakai krém
 • LIFT REPAIR COMPLEX koncentrátum
 • EYE CARE III szemkörnyékápoló balzsam
 • LASH EXTENSION SERUM szempillanövesztő szérum
 • HAIR BOOSTER hajnövekedést serkentő tonik

 

Kozmetikámban évek óta az egyik legnépszerűbb arckezelések és kúrák azok, amelyekben ezeket az őssejt hatóanyagokat használom. 30 felett mindenkinek ajánlom, mert nagyon jól működik, a legérzékenyebb bőr is elfogadja és láthatóan megszépíti a bőrt.

Próbáld ki Te is!

 

Ha kíváncsi vagy a megjelenő cikkeimre, az aktuális kozmetikai híreimre vagy bőrápolási tanácsaimra, akkor iratkozz fel hírlevelemre, amit általában havonta kétszer küldök. Feliratkozom!