Azoknak a kezeléseknek és hatóanyagoknak a híve vagyok, amik olyan anyagokat adnak a bőrnek, amiket valóban fel tud használni. Nem tartom jónak azt, amikor egy idegen anyagot akarnak ráerőltetni a bőrre, amit nem ismer fel és amivel semmit nem tud kezdeni.

Az egészséges bőrápolás alapja, hogy a hatóanyagokat a bőr vagy közvetlenül felhasználja táplálékként, vagy kis katalizátorokként a természetes bőrműködést elősegítik. A növényi őssejtek, mint kozmetikai hatóanyagok ez utóbbi kategóriába tartoznak.

A hámképzés folyamata

A bőr hámrétegének alsó sejtsorában kb minden 5-7. sejt bőr őssejt, amik osztódásra képesek.

Az alsó sejtsor osztódása „felfelé tolja” a sejteket, amik fokozatos átalakuláson mennek át: ellaposodnak, elvesztik sejtmagjukat, felbomlik a sejtfal és elhalt szarulemezekké válnak.

A bőrünk felszínét ez a szaruréteg védi a mechanikai hatásoktól. A szarulemezkék leválása fokozatos, fiatal korban kb. 28-30 nap. Idővel ez a cserélődés sajnos lelassul, és 50 év felett akár 55-60 nap is lehet.

Milyen problémák lehetnek még a lassuló hámképzésen kívül?

Az oxidatív stressz és legfőképpen a napfény hatására a bőrsejtek örökítőanyaga, a DNS is megsérülhet. Ez azt jelenti, hogy a sérülés után kicsivel rosszabb minőségű bőrsejtek keletkeznek, ami bizonyos mérték után (sokmillió bőrsejtre gondolj) már meglátszódhat a bőrön.

A barázdák, ráncok alatt átlagosan 29%-kal kevesebb bőr őssejt van, ezért nem képes a bőr „feltölteni” a ráncokat, így azok egyre mélyebbek lehetnek.

A feladatunk tehát hármas: a hámképzés folyamatát gyorsítanunk kell, jobb minőségű sejteket kell termelnünk és lehetőleg ezt a ráncok alatt is fokoznunk kell!

Honnan származnak a növényi őssejt hatóanyagok?

Növényi őssejteket, vagy azokból nyert kivonatot mindig az adott növény hajtásából, bimbójából, tehát legfiatalabb részéből nyernek.

Ezek a bonyolult biotechnológiai folyamatok természetesen csak szigorú laboratóriumi körülmények között megoldhatók. Ez is az egyik oka annak, hogy a növényi őssejt hatóanyagok drágák. Ha ezek nem kivonatok, hanem teljes őssejtek, akkor még költségesebb a kész hatóanyag és a vele készült kozmetikum.

Az első növényi őssejt hatóanyagot a kozmetika számára egy svájci almafajtából készítették, majd hamarosan megjelentek a szójából, szőlőből, argánból és más egzotikus növényekből készült társaik.

Milyen hatásuk van a növényi őssejteknek?

A növényi őssejtek és őssejt kivonatok segítik a bőr regenerálódását, és kedvezően hatnak nem csak a hámréteg, hanem a bőr mélyebb rétegeinek a szerkezet javítására, a revitalizációra és a strukturális szerkezet épülésére.

A bőrműködés aktívabb lesz, a bőr saját természetes folyamatai (mint a hámképzés, a keringés, a pigmentképzés, a védekező képesség vagy a felszívó képesség) aktívabban és elégségesebben működnek. A bőrfelület egyenletesebbé, finomabbá válik. A ragyogóbb és frissebb felszín már néhány hét használat után látható.

Mikor és hogyan jó használni növényi őssejt tartalmú kozmetikumokat?

  • Fáradt, élettelen bőrre
  • Ráncok, barázdák területén
  • Tartós gyógyszerszedés, dohányzásról való leszokás után
  • Gyengébb hámképzés, vékony bőrszerkezet esetén
  • Fokozott napozás időszaka előtt felkészítésként, vagy utána revitalizációra
  • 30 felett minden bőrre, ha a bőröregedést késleltetnénk
  • Kúraszerűen akár otthon (1 tégely krém vagy koncentrátum télen és 1 nyár elején)
  • Hajszálak, szempilla megerősítésére évente egy kúra
  • Tartós műszempilla viselés után visszanövesztésre kúrában

A növényi őssejt hatóanyagok alkalmazásánál különösen fontos, hogy kúraszerű használatban gondolkodjunk. Az a hatás, amit a bőrsejtekre gyakorol és az a folyamat, ahogyan a sejtek elkezdenek reagálni, nem pár órás akció. Ehhez idő kell.

Ahogy fent is leírtam, milyen hosszú a hámképzés folyamata, abból általában két ciklus szükséges, hogy szép eredményt érjünk el.

A jó hír az, hogy érdemes következetesnek és kitartónak lenni, mert az eredmény garantált!

Ajánlom a Belico liposzómába kapszulázott alma őssejt kivonatot és/vagy eredeti tengeri iringó őssejteket tartalmazó termékeit, amiket én is használok arckezeléseimben:

  • SKIN REPAIR I arckrém
  • MASK V arcpakolás / éjszakai krém
  • LIFT REPAIR COMPLEX koncentrátum
  • EYE CARE III szemkörnyékápoló balzsam
  • LASH EXTENSION SERUM szempillanövesztő szérum
  • HAIR BOOSTER hajnövekedést serkentő tonik
Tengeri iringó, növényi őssejtek a kozmetikumokban

Kozmetikámban évek óta az egyik legnépszerűbb arckezelések és kúrák azok, amelyekben ezeket az őssejt hatóanyagokat használom. 30 felett mindenkinek ajánlom, mert nagyon jól működik, a legérzékenyebb bőr is elfogadja és láthatóan megszépíti a bőrt.