Hámlasztás és bőrmegújítás savakkal | Szépülj és pihenj egyszerre!

Lari Kozmetika

Hámlasztás és bőrmegújítás savakkal

Hogyan lehet egyszerre hatékony, kíméletes és biztonságos is a savas hámlasztás?
 

A gyümölcssavas készítményekkel vagy kezelésekkel kapcsolatban, ha lehet, még több félreértés szokott lenni, mint a kozmetikumokkal vagy kozmetikai módszerekkel általában. Ezért úgy gondoltam, hogy írok egy átfogóbb cikket is, mint a korábbi, ami a nyári savas bőrmegújítással foglalkozott.

És itt is van az első fontos kérdés: lehet-e egész évben gyümölcssavas bőrmegújítást alkalmazni?

Ahhoz, hogy ezt pontosan megválaszolhassam, kicsit képbe kell kerülnünk a savakkal kapcsolatban, hogy milyen fajta gyümölcssavak léteznek és milyen hatásaik vannak. Ezek határozzák meg, hogy melyiket mire, mikor és kinek használhatjuk.

 

Mik azok a gyümölcssavak? Honnan kapták a nevüket?

A gyümölcssavak természetes formában leggyakrabban a gyümölcsökben megtalálható szerves savak gyűjtőneve. Innen ered az elnevezés.

A gyümölcssavaknak három csoportját különböztetjük meg a kozmetikában:

  1. Az AHA-savak elnevezést az „Alpha Hidroxi Acids” rövidítéseként használjuk. Ezek a savak leginkább bőrmegújító hatásukról ismertek. Az elhalt szarulemezkéket a hámréteg tetején lehámlasztják miközben a hámréteg alsó sejtsorát osztódásra késztetik. Ilyen savak pl.: glikolsav, citromsav, tejsav, almasav, borkősav. Ezek a savak a természetes hámmegújulást tudják pozitívan befolyásolni, felgyorsítani. Használatukkal fiatalosabb, egyenletesebb és frissebb kinézetű lesz a bőrfelszín. Használatuk ideje alatt fényérzékenyebbé válik a bőr.
  2. A BHA-savak, vagyis a „Beta Hidroxi Acids” kicsit más molekula szerkezetűek és az AHA-savakhoz hasonlóan bőrmegújítóak, viszont zsíroldó hatásúak is. Ilyen a szalicilsav. Tulajdonságai miatt inkább zsíros, kombinált bőrnél használjuk. A száraz bőrt tovább száríthatja. Nem fény-érzékenyít.
  3. A PHA-savak, teljes néven „Poli Hidroxi Acids” olyan nagymolekulájú savak, amiknek sokkal sokoldalúbb hatásuk van a búrmegújításnál. Ilyen PHA-savak pl.: mandulasav, fitinsav, glükonolakton, laktobionsav. Lassanként, kíméletesebben hámlasztanak, ugyanakkor hidratálják és megújulásra is késztetik a bőrödet. Fokozatosan szívódnak fel, hatásuk néhány napig is eltart. Ez a fokozatos hatás éppen a nagy molekula méretnek köszönhető. Nem fény-érzékenyítenek ezek sem.

A gyümölcssavakat szinte mindig keverékekben, kombináltan használjuk. A termékekben többféle gyümölcssavat társítanak a gyártók. Éppen ez a társítás okozhatja a keveredést azzal kapcsolatban, hogy nem lehet egységes, mindenkire érvényes szabályokat leírni a használatukra. Ha például egy adott termékben szerepel egy AHA-sav is, akkor az már fény-érzékenyítő hatású lesz, hiába a többi sav nem az. Ha viszont a termékben van BHA-sav, akkor valószínűleg egy száraz bőrt kiszáríthat.


Lássuk most az eredeti kérdést: lehet-e egész évben alkalmazni a gyümölcssavakat? Az AHA-savakat nem, mert fény-érzékenyítik kissé a bőrt. A BHA és PHA-savakat viszont igen.

Hogyan működnek a gyümölcssavas kozmetikumok?

A bőrünk legfelső hámrétegének a tetején elhalt szarulemezkék vannak. Ezek borítják a bőrünket. Az AHA és BHA-savak hatására a szarulemezek közötti „összetartó erő”, az ún. kittanyag megbomlik, és azok leválnak a felszínről. Eközben a hámréteg alsó sejtsorában fokozott osztódás indul és új bőrsejtek termelődnek. A hámréteg így cserélődik fokozatosan. A hámsejtek megújulása a bőrt simábbá, egységesebbé, fiatalosabbá teszi. A sav típusa, koncentrációja és a hatóidő, valamint a termék pH-értéke is befolyásolja a bőrmegújító hatékonyságot.

Ha például össze akarunk hasonlítani két különböző márkájú terméket, és látjuk, hogy mindkettő 10% AHA-sav tartalmú, akkor sem biztos, hogy ugyanolyan a hatásuk, mert nem tudjuk a két termékben szereplő gyümölcssavak keverési arányát és a pH értéket sem. Ezek pedig fontos befolyásoló tényezők lehetnek.  

 

Milyen hatással vannak a gyümölcssavak a bőrünkre?

1. Eltávolítják az elhalt szarulemezeket.
2. Finomítják a pórusokat.
2. Csökkentik a ráncok, barázdák mélységét.
3. Serkentik a hámréteg osztódó sejtjeit, így aktiválják a bőr regenerációs folyamatait.
4. Frissebb, üdébb színű bőrfelszínt eredményeznek.
6. Baktericid hatásúak, így csökkentik az aknék (pattanások) kialakulását.
7. Halványítják a pigmentfoltokat, különösen anti-pigment hatóanyagokkal kombinálva.
8. Finomítják a hegek felszínét.

A bőrápolásnál mindig, de gyümölcssavas hámlasztáskor különösen fontos a kozmetikumok tiszta, irritáló összetevőktől mentes receptúrája. A gyümölcssavak átmenetileg meggyengítik, ezáltal a káros anyagok számára is átjárhatóbbá teszik a bőröd hámrétegét. Hámlasztásos kúra ideje alatt még tudatosabban ügyelj a bőrbarát összetevőkre!

 

Az alábbi táblázatban a gyümölcssavak fajtáit, hatásait és a javaslataimat látod a használatukkal kapcsolatban. Kérlek, vedd figyelembe, hogy ezek általános javaslatok és nem helyettesítik a személyre szabott bőrápolási tanácsadást és az adott bőr aktuális állapotához igazított kezelést!

 

Gyümölcssavas bőrápolás otthon

A vendégeimnek többféle megoldást is kínálok, amikor az otthoni bőrmegújítás mellett döntünk.

- Az AHA-savak és hámoldó enzimek kombinációjával készült peeling-pakolást picit vastagabban kell felkenni és 5-15 percig a bőrön hagyni, majd száraz kézzel feldörzsölni és alaposan lemosni. Ez egész évben használható, mivel a gyümölcssav tartalma és pH értéke megengedi ezt. Leginkább a zsíros bőrök pórusainak tisztulását és a faggyú ürülését segíti, mert felszabadítja az eltömődött pórusokat.

- Az AHA és BHA-savak, valamint a PHA-savakhoz tartozó mandulasav kombinációjával készült arckrémbe bőrvédő anyagok is kerültek. Ezzel a krémmel őszi-téli bőrmegújító, hámlasztó kúrát szoktunk csinálni otthon. A használat gyakoriságát mindig a bőrhöz igazítjuk. A használat ideje alatt fontos a fényvédelem, mert ez a krém átmenetileg fény-érzékenyítheti a bőrt.

- A harmadik lehetőség egy könnyű állagú PHA-savas gél, aminek jótékony hatásait az otthoni anti-aging rutinba is beépítjük, mert a bőrmegújításon kívül számos olyan hatással rendelkezik (lásd fenti kép), amik közvetetten a bőröregedés késleltetését eredményezik. Ebben az a legjobb, hogy egész évben biztonsággal használható még a legérzékenyebb bőrön is.

Ha intenzívebb bőrmegújító hatást vagy gyorsabb eredményt szeretnél, érdemes kozmetikai gyümölcssavas bőrápolással kombinálni az otthoni kúrát.

 


Gyümölcssavas bőrápolás a Lari Kozmetikában

A gyümölcssavas kozmetikumok széles választékával dolgozom, hogy minden bőrnek a legmegfelelőbb bőrmegújító és hámlasztó kezelést vagy kúrát állíthassam össze.

Ha túlszarusodott, sprőd tapintású a bőröd, vagy fáradt, fakó a színe, biztosan javulni fog már egy alkalom gyümölcssavas kezelés után is.

- A problémás bőr, pattanások, vagy korábbi nyomkodások nyomai esetén általában AHA és BHA-savak kombinációját használom a vendég otthoni fokozatosan felépített gyümölcssavas ápolásával szinkronban. Ezekre a kúrákra az őszi-téli hónapok alkalmasak. A kúra teljes időtartama alatt nappalra fényvédőkrém használatát ajánlom.

- Amikor látható ráncokat, finom barázdákat, fakó bőrszínt, hegeket szeretnénk finomítani vagy pigmentfoltokat halványítani, esetleg túlnapoztatott bőrt akarunk újjáéleszteni, akkor a bőrállapottól függően olyan kúrát tervezek meg, amiben a különböző savakat precízen adagolva használom és közben folyamatosan töltöm fel a bőrt a számára legszükségesebb hatóanyagokkal.

Bármilyen kúrát is tervezek, a vendéggel pontosan egyeztetjük az otthoni teendőket és a kúra alatt folyamatosan figyeljük, hogyan reagál a bőr a kezelésekre. Ahogy haladunk, úgy igazítjuk a lépéseket, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el.
 

Ha a bőröd számára megtervezett gyümölcssavas kúrát csinálod otthon vagy a szalonban, akkor nem lehet probléma.

Meglátod, a bőröd érezhetően simább, láthatóan ragyogóbb és egyenletesebb lesz!

 

 

Ha máskor is szívesen olvasnál tőlem bőrápolási híreket, cikkeket, akkor iratkozz fel hírlevelemre itt!

Kozmetikámban a bőrtípusodhoz és bőrállapodhoz igazított gyümölcssavas kezelésekből válasszuk a legmegfelelőbbet számodra. Ha az otthonitól Te is hatékonyabb bőrmegújító kúrát szeretnél, tájékozódj itt!