Annak ellenére, hogy egész életünkben változunk (és így a bőrünk is), mégis mindenki tudja, hogy a változókor alatt a kb. negyvenes éveink végén bekövetkező változások korszakát értjük. Vagyis azt az időszakot, amikor a női nemi hormonok termelődése jelentősen megváltozik.

A köznyelv egyszerűen menopauzáról beszél, mintha az egy időszak lenne. Az igazság az, hogy a menopauza valójában egyetlen nap. Hogy is van ez? 

Változókori fogalmak

PERIMENOPAUZA = a menopauza környéki időszak.
PREMENOPAUZA = a menopauzát megelőző időszak.
MENOPAUZA = az utolsó vérzés napja.
POSTMENOPAUZA = a menopauza utáni időszak.

Mi történik ebben a változó időszakban?

A biológiai változásokat előbb a progeszteron, majd az ösztrogén hormon termelődésének ingadozó csökkenése és végleges megszűnése okozza. Az idegrendszeri zavarok, hőhullámok, alvási zavarok, szív- és érrendszeri problémák és egyéb személyenként változó tünetek mellett a bőr is jelentős változáson megy keresztül.

Hogyan változik meg a bőr a perimenopauzában?

A bőr természetes öregedése már 26 éves kor körül elkezdődik. Igaz, hogy ebből még semmi nem látszik. A változások enyhébb tüneteit, például a kezdődő szarkalábakat a harmincas éveinkben kezdjük el látni. Negyvenes korunkra kissé fakóbb, itt-ott ráncos, enyhén petyhüdtebb bőrképet látunk.

A radikális változást az ösztrogén hormon hiánya idézi elő. 

A perimenopauza bőrtünetei, amit a bőrödön érezhetsz:

 • száraz, viszkető bőr
 • fakó bőrszín
 • egyenetlen szín pigmentfoltokkal
 • elvékonyodott bőr
 • lassuló sebgyógyulás
 • elmélyülő ráncok, barázdák
 • petyhüdt, csökkenő rugalmasságú bőr
 • csökkenő hidratáció
 • csökkenő védekezőképesség
 • látszólag indokolatlan bőrérzékenység
 • csökkenő teltség és alápárnázottság
 • határozatlanná váló arcélek

Ez a lista bizony, elég hosszú. Ha ezeknek a tüneteknek a többségét tapasztalod magadon, akkor azt gondolhatod, hogy már túl késő. Ezekkel nem lehet mit kezdeni.

Sajnos nem mindegy, hogy milyen állapotban van a bőröd, amikor életednek ebbe a korszakába lépsz. Ha a tudatos, bőröregedést késleltető bőrápolást már a 30-as éveidben elkezdted, akkor könnyebb a dolgod. Viszont tapasztalatból tudom, hogy sosem késő elkezdeni a bőröd támogatását.

A változókor bőrápolása több, mint hidratálás.

Lássuk, mit tehetsz a bőrödért a perimenopauzában!

 

Aktiváld a bőröd lassuló bőrépítő folyamatait!

A hámréteg lassuló cserélődését a bőröd állapotának megfelelő gyümölcssavas hámlasztó kúrával fokozhatod. Vigyázz! Ne hámlassz folyamatosan! A kúrákat tervezd meg kozmetikusoddal!

Az irharéteg rostjait termelő sejtek működését célzott hatóanyagokkal és lágylézer, vagy dermapen kezelésekkel lehet aktiválni.

Pótold a hiányzó tápanyagokat!

Mindenekelőtt a hámréteg nedvesség megkötő „habarcsanyagát”, a ceramidot kell pótolnod minden nap, mert az irharéteget erősítő és a kollagéntermelést fokozó hatóanyagok csak ezután jutnak le a megfelelő rétegbe. Kérj a kezeléseidhez ultrahang vagy tű nélküli mezoterápia (elektroporáció) hatóanyag-bevitelt, hogy a bőrsejtjeidhez extra mennyiségű hatóanyag jusson.

Gátold a lebontó folyamatokat!

A bőröd építő és lebontó folyamatai egész életedben működnek. Az ösztrogén hiány hatására az arányuk felborul, sajnos a lebontó folyamatok javára. Ezért ezeket a leépítő folyamatokat gátolnod kell: fényvédelemmel, antioxidáns és antipollution hatóanyagokkal, amik gátolják a szabadgyökök romboló hatásait.

A fenti három dolgot folyamatosan, a napi bőrápolási rutinodban megfelelő termékekkel és rendszeres kozmetikai kezelésekkel érheted el.

Megmutatom, hogy én hogyan csinálom!

Bőrápolás perimenopauzában, a változó korban

Milyen otthoni rutint ajánlok a változókorban?

 •  Zárj ki minden káros-, vagy felesleges összetevőt kozmetikumaidban (kőolajszármazékok, szilikonok, parabének, PEG-ek, illatanyagok stb.)!
 •  Válassz enyhe PHA savakat tartalmazó arctisztítót, ami fokozatosan újítja meg a bőrödet, ugyanakkor kíméletes, ha érzékennyé válna!
 • Pótold a hámréteg ceramidját és a nedvességmegkötő, hidratáló anyagokat minden nap!
 • Használj az arckrémed alá koncentrátumokat, emelt hatóanyagtartalmú szérumokat, melyek tartalmaznak antioxidáns, antipollution hatóanyagokat, amik a káros szabadgyököket semlegesítik!
 • Használj széleskörű és változatos peptid és aminosav koncentrátumokat, mert ezek a bőröd építőkövei!
 • Védd a bőrödet az uv-sugaraktól még a városban is!
Belico Effect kozmetikumok, Változókori bőr ápolása

Milyen kozmetikai kezeléseket ajánlok perimenopauzában?

 

Kozmetikai kezelések 4-6 hetente

LIFT REPAIR,

AFTER ESTHETIC,

AHA/PHA SENSO PEEL

Bőraktiváló kezelések lágylézerrel vagy dermapennel

BEAUTY LASER & PEPTIDE EFFECT,

COLLAGEN BOOSTER INTENSIVE

Tápanyagok nagy mennyiségű pótlása

ULTRAHANG,

TŰ NÉLKÜLI MEZOTERÁPIA

Bőröd állapotára szabott intenzív kúrák

Premenopauzában 1 kúra/év

Postmenopauzában 2 kúra/év

Ha szeretnéd a változókori bőrápolásodat

lépésenként hatékonyabbá tenni,

akkor jelentkezz elérhetőségeimen!