A bőrünk húsz év felett a legtöbb esetben már túl van a nagy hormonális változáson és a pubertás kor tünetei rendeződtek. Lehetséges, hogy ilyenkor már öregedni kezd?

A bőröd öregedési folyamatainak sebessége három dologtól függ:

  1. Természetes öregedés
    A kronoaging az életkorral járó természetes öregedést jelenti, amikor a biológiai folyamatok lassulnak a bőrödben.
  2. Káros környezeti hatások
    Ide elsősorban a fotoaging, vagyis az uv-sugárzás és a kékfény hatás eredményeként bekövetkező gyorsabb bőröregedést értjük. Ezt nevezzük gyakran idő előtti bőröregedésnek is.
  3. Ösztrogénszint csökkenés
    A menopauza során bekövetkező radikális hormonváltozások lényeges változást eredményeznek a bőrszövetekben is. Ez általában a 40+ években jellemző.

Fontos, hogy nem mindegy ezeknek a mértéke és az aránya!

Biztosan láttál már olyan fotókat, amik megmutatják egy ikerpár nagyon különböző bőrét 50+ korukban. Akkor már szembetűnő tud lenni az eltérés. Bár az életkoruk azonos, mégis nagy különbség tud lenni annak megfelelően, hogy hogyan éltek, milyen környezeti hatások érték a bőrüket. Van, amit nem tudunk befolyásolni, de amit igen, azt érdemes megtenni neked is! Ezért ha nem szeretnél idő előtt öregedő bőrt, akkor érdemes az öregedésgátlást időben elkezdened.

Bőröregedés 30 éves kor előtt?!?

A bőr természetes öregedése már 26 éves kor körül elkezdődik. Az igaz, hogy ezt még nem látod kívülről. A bőrödben kezdődő változások enyhébb tüneteit, például a kezdődő szarkalábakat vagy homlokráncokat harminc körül veheted észre.

A bőröregedés első jelei még nem a mély ráncok, hanem:

  • száraz, vízhiányos bőr

  • a vízhiányból adódó mikroráncok

  • fakó bőrszín

  • néhány kisebb pigmentfolt

  • első kis barázdák, amik még csak mimikai ráncok

  • csökkenő hidratáció

A tünetekhez hozzáadódhat még a bőrérzékenység megjelenése, de ez a legtöbb esetben a nem megfelelő kozmetikumok használatából, túlápolásból, túlhámlasztásból ered. Ezt célirányos kutatással és az otthoni rutinban használt kozmetikumaid összetevő elemzésével lehet felderíteni. A bőröregedés késleltetése, tehát a „preaging” nem is lehet addig hatékony, amíg ilyesmi fennáll.

 

Azt kell, hogy mondjam, hogy a bőröd öregedésének késleltetésére a legjobb időpont MOST van. A bőröd mindenkori állapota fogja meghatározni az öregedés mértékét és sebességét.

A bőröregedést késleltető bőrápolás

Lássuk, hogyan tudod kitolni a bőröd öregedését!

 

Erősítsd a barriert!

A hámréteg természetes védekezőképességét bőr barriernek is nevezzük. Ez gondoskodik a bőregyensúlyról. Ha a bőröd egyensúlya felborul, akkor nem csak különböző bőrtünetekre (bőrpír, érzékenység stb.) számíthatsz, hanem ha ez tartósan fennáll, akkor a bőröd öregedése gyorsabb lesz.

 

Hidratálj!

A bőröd nedvességtartalma és nedvességmegtartó képessége elengedhetetlen ahhoz, hogy a bőrödet tápláló hatóanyagokat be lehessen majd juttatni a megfelelő rétegbe, ahol hatása teljes lesz és a bőröd később öregszik.

Használj fényvédelmet!

A mindennapos fényvédelem ma már elvárt, ha a bőröregedés tüneteit minél később szeretnéd látni az arcodon. Az uv-sugárzás és az általa előidézett korai bőröregedés felelős a legtöbb nem kívánatos bőrtünetért: ráncok, mély barázdák, májfoltok, korán elvékonyodott bőr.

A fenti három bőrápolási célt következetes megfelelő kozmetikumokkal végzett napi rutinnal, valamint rendszeres kozmetikai kezelésekkel érheted el.

Mutatom, hogy én hogyan csinálom!

Ha hamarosan 30 vagy és a tükörben megnézed a bőrödet, észreveheted a bőröregedés első jeleit.

Milyen otthoni rutint ajánlok 30+ korban?

  • Kerülj el minden káros-, vagy felesleges összetevőt kozmetikumaidban (kőolajszármazékok, szilikonok, parabének, PEG-ek, illatanyagok stb.)!
  • Radírozz rendszeresen mechanikai peelinggel, ha a bőröd nem érzékeny. Kérj kozmetikus segítségével személyre szabott gyümölcssavas bőrmegújító kúrát és ismételd évente egyszer!
  • Pótold a hámréteg ceramidját és a nedvességmegkötő, hidratáló, antioxidáns anyagokat minden nap!
  • Védd a bőrödet az uv-sugaraktól még a városban is!
  • Ha kicsit előre akarsz dolgozni, akkor kezdj el koncentrátumokat bevezetni a rutinodba!

Kozmetikai kezeléseim 20 év felett

Az ajánlás általános és változhat a bőröd állapotától függően.

Kozmetikai kezelések 4-6 hetente

BALANCE, HYALURON FILLER

Bőröd állapotára szabott intenzív kúrák

AHA/PHA SENSO PEEL

.. és ezeket a kezeléseimet ajánlom, ha elmúltál 30:

Ezek a kezelési programok már célzottabban szolgálják az öregedés késleltetését.

Kozmetikai kezelések 4-6 hetente

AGE LATER,

COLLAGEN BOOSTER SOFT

Bőröd állapotára szabott intenzív kúrák

AHA/PHA SENSO PEEL,

BEAUTY LASER & CELL THERAPY

Ha már elmúltál 40 és lehet, hogy a perimenopauzában (menopauza környékén) jársz, akkor folytasd az olvasást a Változókori bőr bejegyzésemben!

Ha szeretnéd a bőröd öregedését megelőzni és hatékonyabbá tenni, akkor jelentkezz elérhetőségeimen!