Miért jó, ha bőrradírozol? 

A bőrradírozásnak sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget. Pedig nagyon fontos a bőrnek. 
Elmesélem, hogy szerintem miért jó a bőrödnek, ha radírozod rendszeresen.

Sokszor, amikor a tükörbe nézünk, vagy megtapogatjuk az arcunkat, nem vagyunk elégedettek azzal, amit látunk, vagy amit érzünk.

– Apró kiütésféléket látunk.
– Sötétebb foltok vannak itt-ott.
– Húzódik a bőrünk.
– Érdes tapintású az arcunk.
– Hiába vagyunk lebarnulva, mégis fáradtnak tűnik a bőrünk. 

Volt már valamelyik veled is? 

A fakó bőrszínnek, vagy az érdes tapintásnak is ugyanaz az oka: a bőr kicsit felhalmozta az elhalt szarulemezkéket. Ez, azon kívül, hogy szürkévé teszi a bőrödet, az arckrémedet sem engedi jól felszívódni. Olyan érzés is lehet, mintha csúszkálna kicsit a krém, mielőtt felszívódik.

A legkönnyebben úgy szabadíthatod meg a bőröd ettől, ha rendszeresen leradírozod a bőrödet otthon.

Mik ezek a szarulemezkék tulajdonképpen? És honnan jönnek?

Bőrünk felső rétege, az ún. hámréteg, nagyjából havonta lecserélődik. Az alsó sejtsor bőr őssejtjei osztódni képesek, amelyek nap-nap után a felszín felé vándorolnak, átalakulnak, vagyis elhalnak, és legfelül már csak szarulemezkék lesznek.

A szarulemezkéknek fontos védelmi szerepük van. Elsősorban a mechanikai hatásoktól védik a bőröd, láthatatlanul leválnak az érintések, dörzsölések által. Ott vannak a törölközőn, a párnádon, a takarón, a ruhádon.

A szarulemezkék ugyanakkor bőröd ápolásának és táplálásának gátjai is tudnak lenni. Ha túl sok felhalmozódik, akkor a szaruréteg megvastagszik, és a bőrápolásod sokat veszíthet hatékonyságából. Emiatt tehát érdemes tőlük rendszeres peelingezéssel, vagyis bőrradírozással megszabadulni, általánosságban hetente 1x.

Milyen fajta bőrradírok vannak?

A legelterjedtebb arcradírok még mindig a mechanikai, vagy szemcsés arcradírok. Sokan, ha peelingről beszélnek, rögtön erre gondolnak. Nem véletlen. Az elhalt szarulemezkék eltávolításának legegyszerűbb módja, hogy dörzsöléssel leválásra késztetjük őket 😉. Ha ilyet használsz, fontos, hogy mekkora szemcséket tartalmaz, és az is, hogy mennyi ideig dörzsölöd, mert mindkettő befolyásolja az eredményt.

Vannak még biológiai bőrradírok, melyek fehérjebontó enzimekkel lazítják fel az elhalt szarulemezkéket. Újra virágkorukat élik az ún. kémiai peelingek is, amikben gyümölcssavak vannak, és ezzel oldják le a bőrfelszín szarulemezkéinek egy részét, ezáltal „radíroznak”

A különböző fajta bőrradíroknak más és más előnyük van. Akkor jó a bőrradírod, ha megfelel a bőrödnek is, de ugyanakkor szereted és könnyen is használod.

Radírozz rendszeresen, hogy bőröd lélegezhessen!

Bőrradírozás, Lari Kozmetika Budapest, Dévényi Klára kozmetikus mester

Ha szeretnéd, hogy neked is segítsek bőröd kezelésében , akkor érdeklődj telefonon!