Kozmetikusként a napozásról, a napfényről és a fényvédelemről hallottam az évek során a legtöbb félreértést. Sokan napimádóként nem veszik komolyan az uv-sugárzás lehetséges veszélyeit, mások pedig hosszú ujjúban és kalapban járnak egész nyáron.

Az ideális a két véglet között van. Megmutatom, miért.

Hogyan barnul a bőröd, és miért van szükség fényvédelemre?

A bőröd hámrétegében található melanocita sejtek termelik a festékanyagot, az ún. melanint. Ezt egyébként egész évben csinálják, ez adja a bőrszínedet. Ezeknek a sejteknek a száma és a termelése határozza meg a bőrszínt, hogy valakinek milyen árnyalatú és milyen színű a bőre. Amikor a bőrfelületet napfény éri, ez a folyamat válaszreakcióként felgyorsul, a bőröd sokkal több melanint termel, és napbarnított leszel.

A napfény többféle hullámhosszúságú fény keveréke. Bőröd számára és a napozás szempontjából az UVA és az UVB sugarak a fontosak. Mi a különbség közöttük?

A napfény uva és uvb sugarainak hatása a bőrödre - Lari Kozmetika

Az UVB sugárzás a HÁMRÉTEG-ig jut be, és
+ fokozza a pigment termelődést, azaz barnít
+ melegíti a bőrödet
– bőrpírt, leégést okozhat
– éveken át fokozott mennyiségben elvékonyítja a hámréteget
+ a fényvédők elsősorban ez ellen adnak védelmet.
Az UVA sugárzás az IRHARÉTEG-ig jut be, és
+ nem okoz leégést
– roncsolja a kollagén és elasztin rostokat
– ráncokat és idő előtt öregedő bőrt okoz
– ez az, ami az ablaküvegen keresztül is átjön
+ csak jelölt, speciális fényvédők szűrik.

Látod, hogy a napozásnak számos előnye is van. Igazából az a jó, ha a napfürdőzést túlzásba sem viszed, ugyanakkor némi körültekintéssel kiélvezed a jótékony hatásait.

a bőröd nem felejt ezért napozz megfelelő fényvédelemmel

A bőröd saját maga is tud rövid ideig védekezni az uv-sugarak ellen.

Sokan azt gondolják: ja igen, én simán tudok napozni akár néhány órát is fényvédő nélkül. Lehet, hogy ez egy darabig így is van, ám a bőr nem felejt.

Minden egyes napozás, napon sétálgatás, biciklizés, síelés, városi séta számít! A leégésekről ne is beszéljünk! A bőrsejtjeid sejtmagjában lévő DNS örökítő anyag továbbít minden információt arról, ahogyan eddig a bőröddel bántál. A sötét téli hónapok nem nullázzák le a számlálódat.

Életed minden napozása összeadódik.

Hogyan és mikor lehet biztonságosan napozni?

A napozás egyik legfontosabb tényezője, hogy mikor napozol, a másik, hogy hogyan. Ha a bőröd korai öregedését megelőznéd, akkor a déli órákat kerüld el! Ha nem vagy korán kelő, 11-kor már ne indulj a strandra! Kezdj inkább 3-kor és maradj estig! Hidd el, ez is elég a szép barna bőrszínhez!

A fényvédelemnek több módja is lehet. Ha például egész napos kirándulós, kertészkedős, vagy strandolós programod van, akkor déltől húzódj árnyékba, viselj kalapot! Tudtad, hogy árnyékban, szűrt fényben fokozatosan barnulhatsz és az így megszerzett barnaság tartósabb is lesz?   

napozz a déli órákban árnyékban

A legfontosabb és kihagyhatatlan védekezés, hogy a bőrödnek megfelelő fényvédő krémet használj, és napozás előtt kb. 20 perccel korábban kend fel! Ügyelj rá, hogy ha a szálláson bekrémezted magad és a fürdőruhára felvettél egy kendőt vagy strandruhát amíg kimész a partra, akkor a faktorszám valamennyit csökken, mert „ledörzsöli” a ruha.

A fényvédelmed hatásfokát csökkenti még minden egyes zuhanyozás, fürdés, illetve a napozóágyon forgolódás, a törölköződ vagy épp a tengerparti homok. Ilyenkor mindig újra kell kenni a fényvédőt akkor is, ha „vízálló”!

Tehát, ha egészséges bőrre vágysz, nem szeretnél sem leégni, sem korán ráncosodni, akkor ne napoztasd túl a bőrödet! Válaszd meg tudatosan az idősávot, a napozási időt és a fényvédő krémedet!

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen egy jó, úgy értem a bőrödnek egészséges fényvédő és hogyan használd, akkor kérd ingyenes magazinom linkjét e-mailben!

Milyen a jó fényvédő? Hogyan válassz és hogyan használd a fényvédő krémedet - ingyenes ebook

Mi így vigyázunk a bőrünkre a vendégeimmel:

A Belico fényvédők és "árnyékolók"

SUN CARE I és II;

MINERAL MAKE UP & POWDER,

COMPACT MINERAL MAKE UP

SUMMER SKIN kezelések

PRE SUN ANTIOX

AFTER SUN HYALURON BOOSTER

EYE CONTOUR SHIELD

Kozmetikámban szezonális SUMMER SKIN nyári kezelésekkel várlak, hogy a bőröd megerősödjön a nyárra, valamint nyaralás után feltöltődjön nedvességgel és bőrmegújító hatóanyagokkal.

A SUMMER SKIN nyári kezeléseket júniustól augusztus végéig éred el.