Annak ellenére, hogy már néhány éve jelen vannak a peptidek, mint kozmetikai hatóanyagok, mégsem nagyon lehet róluk átfogó és közérthető leírást találni. Sejtjük, hogy valamiért jó lehet a bőrünknek, de nem tudjuk pontosan, hogy hogyan működnek.

Tudnivalók a peptidekről

PEPTID

A peptid kifejezés a görög „peptos” szóból ered, jelentése „kis emészthető”.

A peptidek meghatározott sorrendben összekapcsolódó aminosavakból felépülő rövid polimerek. A peptid fogalmát elsőként Emil Fischer használta 1902-ben. Mivel a testünkben természetes módon vannak jelen, ezért a megfelelő peptidek szervezetünkbe juttatása minimális kockázattal jár, így a bőr is nagyon jól tudja a peptideket (nyilván a neki megfelelőket,) hasznosítani.

A peptidek aminosav egységekből felépülő molekulák, melyekben az egységek peptidkötésekkel kapcsolódnak egymáshoz. Az aminosavak valamennyi élőlény építőköveinek számítanak, például a proteinek és az enzimek is belőlük vannak.

Ezekkel a kifejezésekkel találkozhatsz a peptidekkel kapcsolatban:
A kifejezések első része a peptidet felépítő aminosavak számára utal.

  • dipeptidek (2 aminosavból állnak)
  • tripeptidek (3 aminosavból állnak)
  • oligopeptidek (maximum 10 aminosavból állnak)
  • polipeptidek (10 aminosavtól több)
  • makropeptidek (100 aminosavtól több)

KOLLAGÉN, ELASZTIN

A bőrünk irharétegében megtalálható kollagén és az elasztin is a peptidek közé tartozik.

Mivel ezek makropeptidek, túl nagyok ahhoz, hogy kozmetikumokban használva át tudják törni a bőr természetes védekező rétegét (barrier-réteget). Éppen ezért hatásuk a bőrfelszínre korlátozódik. Vagyis, ha azt látod egy arckrémen például, hogy „kollagénnel”, akkor ne várj tőle túl sokat. Picit a felhámot hidratálja, amit egyébként számos hatóanyag sokkal hatékonyabban megtesz.

A peptidek legtöbbször hírvivő anyagokként működnek a különféle biológiai folyamatokban. Információkat továbbítanak a bőrsejtek között, ezáltal aktiválják a sebgyógyulást, szabályozzák a hormonális aktivitást, vagy például ki- be kapcsolják az immunválaszt.

A kozmetikumokban számos különböző peptidforma létezik, melyek nagyon sokféle célra hasznosíthatók. A különböző peptidfajták hatásukban is rendkívül sokoldalúak.

A kozmetikumokban elsődlegesen oligopeptideket használunk:

– a mimikai ráncok csökkentésére a „botoxszerű” hatásuk miatt
– a felszíni és mélyrétegi vízhiány csökkentésére
bőrpirosodás esetén
– pigmentfoltok esetén
– a bőrsejtek osztódásának, és ezáltal a bőr megújulásának gyorsítására
– a kollagén-, és elasztikus rosthálózat erősítésére
– a korai bőröregedést és gyulladást okozó oxidatív stressz csökkentésére

Milyen eredményeket várhatunk peptides bőrápolás és kozmetikai kezelés hatására?

– csökkent ráncmélység
– simább bőr
– puhább, hidratáltabb bőr
– a mélyrétegben, tehát az irhában is hidratált, kipárnázott bőr
– feszesebb, rugalmasabb bőrszerkezet
– csökkent bőrvörösség, illetve halványabb pigmentfoltok
– később öregedő bőr
– a biológiai kortól fiatalosabb bőrkép

EGY KOLLAGÉN ROST ÉLETE

A kollagén rostjaink behálózva a bőr irharétegét, tartást adnak a bőrünknek. Ez a bonyolult hálózat felelős az arckontúrért. Ennek a hálózatnak két fontos tulajdonsága van.

Az egyik, hogy ahogy az idő telik, sajnos, a számuk csökken, és így a bőrünk óhatatlanul engedelmeskedik a gravitációnak. Az arckontúrunk elkezd megereszkedni.

A kollagén rostjaink másik tulajdonsága, hogy igaz, hogy folyamatosan sérülnek, leépülnek, de ugyanakkor szintetizálja is a bőrünk őket. Maguk az elhasználódott rostok lebomló darabkái indítják el az új szintézist. Tehát egyszerre épül és bomlik. A lényeg pedig a kettő aránya!  

A kozmetikumok különböző oligopeptidjei képesek, a természetes folyamatot lemásolva, ugyanígy jelet küldeni a kollagén szálak szintézisére, vagy más a bőrben zajló folyamatra. Mintha felébrednének a sejtjeink a peptidektől, és rákapcsolnának a munkára.

A kozmetikumokban használt peptid fajták

Neuropeptidek (neurotranszmitter gátlók)

A neouropeptidek gátolják a kis mimikai izmok összehúzódását kiváltó anyag (acetilkolin) felszabadulását. Legismertebb közülük a botox, amely molekulaméreténél fogva csak injekció formájában juthat a bőr alá. Léteznek olyan „botox-hatású” peptidek is, amelyeket kozmetikumokban használhatunk és megfelelő bőrápolás esetén képesek a mimikai ráncok enyhítésére.
Neuropeptid például: Argireline, Syn-Ake, SNAP-8

Jelző peptidek (szignálpeptidek)

Néhány peptid képes stimulálni a bőr fehérjéit (pl. a kollagént) termelő úgynevezett fibroblaszt sejteket. Így azok több kollagént, elasztint és más fehérjét kezdenek termelni. Mivel ezek tartják a bőrünket, így tartós használat mellett a bőr feszesebb és teltebb lesz.
Jelző peptid például: Matrixyl.

Szállító peptidek

A szállító peptidek olyan nyomelemeket szállítanak, amik szükségesek például a bőr sebgyógyulási és enzimatikus folyamataihoz. Legismertebb a réz-, és a magnézium-peptid. Ezek a nyomelemek segítik a kollagén szintézisét, így javítják a bőrünk rugalmasságát, és a bőr általános megjelenését.

Enzimgátló peptidek

Ezek a peptidek, a lebontó folyamatokat gátolják abőrben a lebontást aktiváló enzimek gátlásával. Nézzünk egy példát: az MMP (mátrix-metalo-proteáz) enzim folyamatosan lebontani akarja a szerkezeti fehérjéket, így a kollagén szálakat is. Közben persze a bőrünk építi is a következőt. Ugye, benned is rögtön felmerült a gondolat, hogy egyszerre kellene a rostokat építeni és a lebomlásukat gátolni. Pontosan! Ez a legjobb kombináció.

Hogyan és mennyi ideig használjuk a peptideket?

A rövid és pontos válasz: naponta kétszer és folyamatosan, éveken keresztül.

A hatékonyság növekvő sorrendben:
alkalomszerű használat
kúraszerű használat
gyakori kezelés
napi tartós használat

Vannak olyan hatóanyagok, amelyek gyorsabban kezdenek dolgozni a bőrben és gyorsabban hatnak a kollagénszintézisre. Ilyenek a gyümölcsssavak, a retinol vagy a c-vitamin. Az azonban ezeknél is igaz, hogy addig segíti a termelést, amíg használod. A peptideknek hosszú idő kell, hogy kifejtsék a hatásukat. Nézzünk egy példát: egyetlen kollagén szál felépítése átlagosan 10 napot vesz igénybe. A bőrünk építő folyamatainak ez a természetes sebessége. Ha ezt folyamatosan segítjük kozmetikai peptidekkel, az a leghatékonyabb. Légy türelmes, több hét, vagy akár hónap is eltelhet, amíg tényleg látod az eredményt.

Arra biztatlak mégis, hogy ha később öregedő bőrre vágysz szépészeti beavatkozás nélkül, akkor építsd be a napi rutinodba a peptidek rendszeres használatát!

Források: Wikipédia, Beauty Forum, Beauty Brains