Dévényi Klára blogja | Szépülj és pihenj egyszerre!

Lari Kozmetika

Dévényi Klára blogja

Tényleg bonyolult a pigmentfolt halványítás?

Kisebb nagyobb pigmentfoltokat szinte mindenki lát a bőrén, amikor a tükörbe néz. A legtöbb embert zavarja és megpróbál velük valamit kezdeni.

Sokszor mégis egy örökös probléma marad a pigmentfolt téma, ami megoldhatatlannak látszik. Pedig olyan jó lenne valahogyan megszabadulni tőlük!


Olvass tovább, mert megmutatom, hogyan sikerülhet a halványítás!

 

Hol és hogyan keletkezik a pigmentanyag a bőrödben?

A bőröd pigmentanyagát, a melanint speciális, erre szakosodott festékképző sejtek, a melanociták termelik. A festékanyag a hámsejtekbe jutva „színezi meg” a bőrödet. Ebben a folyamatban 3 kulcsfontosságú lépés van: a melanin termelés mennyisége, a melanin továbbjutása a hámsejtekhez és a megkötődés a hámsejtekben. Nézd ezt az ábrát!

 

A probléma, ami pigmentfoltokat eredményez, éppen ennél a 3 lépésnél adódhat!

 

A pigmentfoltok kialakulásának okai:

 1. túl sok melanin termelődik
 2. a szállítás zavart szenved és nem oszlik el egyenletesen a melanin
 3. a melanin felhalmozódik a hámsejtekben

 

Mikor és mit tehetsz az eredményes halványításért és a halványabb, kisebb pigmentfoltokért?

Mindhárom fenti lépésnél be kell avatkozni ahhoz, hogy a halványítás látható legyen.

Ha bármelyik kimarad, a halványítás nem lehet eredményes!

 • Használj minden este a melanin termelődést szabályozó, csökkentő szérumot!

  Ez pigment problémák esetében egyszerűen elengedhetetlen az év minden napján. A melanin termelést folyamatosan gátolni kell, ahogy lehetséges. Szerencsére nagyon jó hatóanyagok vannak erre (Arbutin, Bacuchiol, Syterol A, kapszulázott stabil C-vitamin, PHA savak).

   
 • A bőr hámlasztásával világosíthatod a pigmentfoltokat.

  Ebben kifejezettn javaslom, hogy kövesd a szakember tanácsait, mert nem mindegy, hogy milyen erősségben és milyen gyakran használsz gyümölcssavakat. Egy gyümölcsssavas hámlasztást, bőrmegújítást a bőröd állapotára, a pigmentfoltokra kell beállítani! Ma nagyon divatos „savazni” és gyakran előfordul, hogy túlhámlasztott és ebből adódóan felborult egyensúlyú bőrrel érkeznek hozzám vendégek.  Ezt nem csak nehéz helyrehozni, hanem éppen a pigmentálódás szempontjából a legveszélyesebb. Vedd figyelembe azt is, hogy nem minden hámlasztó savat használhatsz egész évben! A gyümölcssavakról itt olvashatsz részletesebben.

   
 • Keress olyan szérumot, ami nem csak gátolja a melanin termelését, hanem segít az egyenletes eloszlatásban is és gátolja a hámsejtekben a felhalmozódást is!

  Ilyen hatóanyagok nem olyan régóta vannak a kozmetikai iparban és elég drágák (Bacuchiol, kapszulázott stabil C-vitamin, Brightenyl, Melanox). Az olcsóbb termékek nem biztos, hogy tartalmaznak ilyet, ezért érdemes az INCI összetevőket ellenőrizni. Ebben hatóanyagelemzést tanult kozmetikus tud neked segíteni. Egy eladó a drogériában vagy gyógyszerész a patikában sok minden máshoz ért, de a bőrről nem tudnak annyit, mint egy gyakorlott kozmetikus.

   
 • Használj minden reggel fényvédőkrémet!

  Most felmerülhet benned néhány kérdés: MINDEN nap? Télen, nyáron? A városban is? A válaszom mindegyikre: igen. Az uv sugarak a legfőbb indikátorai a melanin termelésnek. Azt a bőr területet, ahol pigmentfolt van, tulajdonképpen nem szabadna napoztatni sosem. Ha ez nem megoldható, a lehető legjobb fényvédelemmel kell ellátni ahhoz, hogy minél kevesebb melanin termelődjön. Éppen ezért javaslom, hogy kend be az arcodat legalább 30 faktoros fényvédővel és árnyékold kalappal, ásványi púderrel! A biztonságos fényvédelemről itt írtam.

   

Amiket mi használunk a vendégeimmel pigmentfoltok kezelésére

A Belico fényvédői és árnyékolói: SUN CARE I és II; MINERAL MAKE UP & POWDER, COMPACT MINERAL MAKE UP

A Belico pigmentfolt halványítói: CONCENTRATE VI, SKIN FORMING C ampulla, POWER SPRINT B ampulla,  PHYTO RETINOL C+ arckrém, PHA SENSO FLUID gyümölcssavas szérum egész évben

Ha szeretnéd te is használni a Belico pigmendfolt halványító kozmetikumait, akkor érdeklődj telefonon! 36305957999

 

A személyes szakmai tapasztalataim pigmentfoltok halványításában

A pigmentfoltokat szépen kordában lehet tartani és ha nem is mindig lehet teljesen eltűntetni őket, de sokat lehet halványítani rajtuk és meggátolni, hogy újabb foltok jelenjenek meg. Ehhez nagyon tudatos és következetes otthoni rutint kell követni és a probléma mértékétől függően évente egy vagy két halványító kúrára van szükség.

Tapasztalataim szerint, az eredménytelenség oka legtöbbször, hogy a vendégeknek nem mondják el őszintén, hogy a halványítás valójában egy folyamatos és következetes feladat. Ha pigmentfoltjaid vannak, amik zavarnak és halványítani szeretnéd őket, akkor a nappali krémed legyen fényvédő és este pedig használj halványító szérumot, krémet! Nem egyszer-kétszer, hanem mindig. Egész évben.

 

Ha neked is vannak pigmentfoltjaid, amik zavarnak és szeretnéd, hogy a bőröd egyenletesebb színű legyen, akkor nézd meg a Pigmentfolt halványítás és bőrmegújítás oldalamat, ahol megmutatom, hogy én hogyan segítek neked ebben!

 

táblázat: Lari Kozmetika
fotók: Freepik

 

Tovább a folytatáshoz >>

A növényi őssejtek titka

Azoknak a kezeléseknek és hatóanyagoknak a híve vagyok, amik a bőr számára valóban felhasználható anyagokat adnak.

Nem tartom jónak azt, amikor egy idegen anyagot akarnak ráerőltetni a bőrre, amit nem ismer fel és amivel semmit nem tud kezdeni. Az egészséges bőrápolásnak az az alapja, hogy a hatóanyagokat a bőr vagy közvetlenül felhasználja táplálékként, vagy mint kis katalizátorok a természetes működésében segítik. A növényi őssejtek, mint kozmetikai hatóanyagok ez utóbbi kategóriába tartoznak.

/A fenti kép csak illusztráció. Az alma őssejteket ennél sokkal bonyolultabb kinyerni és a kozmetika számára felhasználhatóvá tenni. Kép forrás: Freepik/

 

IDÉZZÜK FEL A HÁMKÉPZÉS FOLYAMATÁT!

A bőr hámrétegének alsó sejtsorában kb minden 5-7. sejt bőr őssejt, amik osztódásra képesek. Az alsó sejtsor osztódása „felfelé tolja” a sejteket, amik fokozatos átalakuláson mennek át: ellaposodnak, elvesztik sejtmagjukat, felbomlik a sejtfal és elhalt szarulemezekké válnak. A bőrünk felszínét ez a szaruréteg védi a mechanikai hatásoktól. A szarulemezkék leválása fokozatos, fiatal korban kb. 28-30 nap. Idővel ez a cserélődés sajnos lelassul, és 50 év felett 55-60 nap is lehet.

 

Milyen problémákkal járhat még a bőröregedés a lassuló hámképzésen kívül?

 • Az oxidatív stressz, és legfőképpen a napfény hatására a bőrsejtek örökítőanyaga, a DNS is sérülhet. Ez azt jelenti, hogy a sérülés után kicsivel rosszabb minőségű bőrsejtek keletkeznek, ami bizonyos mérték után (sokmillió bőrsejtre gondolj) már meglátszódhat a bőrön.
 • A barázdák, ráncok alatt átlagosan 29%-kal kevesebb bőr őssejt van, ezért nem képes a bőr „feltölteni” a ráncokat, így azok egyre mélyebbek lehetnek.

A feladatunk tehát hármas: gyorsítanunk kell a hámképzés folyamatát, jobb minőségű bőrsejteket kell termelnünk és lehetőleg ezt a ráncok alatt is fokoznunk kell!

 

Honnan származnak a növényi őssejt hatóanyagok?

Növényi őssejteket, vagy azokból nyert kivonatot mindig az adott növény hajtásából, bimbójából, tehát legfiatalabb részéből nyernek. Ezek a bonyolult biotechnológiai folyamatok természetesen csak szigorú laboratóriumi körülmények között megoldhatók. Ez is az egyik oka annak, hogy a növényi őssejt hatóanyagok drágák. Ha ezek nem kivonatok, hanem teljes őssejtek, akkor még költségesebb a kész hatóanyag és a vele készült kozmetikum. Az első növényi őssejt hatóanyagot a kozmetika számára egy svájci almafajtából készítették, majd hamarosan megjelentek a szójából, szőlőből, argánból és más egzotikus növényekből készült társaik.

 

Milyen hatásuk van a bőrre a növényi őssejteket tartalmazó kozmetikumoknak?

A növényi őssejtek és őssejt kivonatok segítik a bőr regenerálódását, és kedvezően hatnak nem csak a hámréteg, hanem a bőr mélyebb rétegeinek a szerkezet javítására, a revitalizációra és a strukturális szerkezet épülésére. A bőrműködés aktívabb lesz, a bőr saját természetes folyamatai (mint a hámképzés, a keringés, a pigmentképzés, a védekező képesség vagy a felszívó képesség) aktívabban és elégségesebben működnek. A bőrfelület egyenletesebbé, finomabbá válik. A ragyogóbb és frissebb felszín már néhány hét használat után látható.

 

Mikor és hogyan jó használni őssejtes kozmetikumokat?

 • Fáradt, élettelen bőrre
 • Ráncok, barázdák területén
 • Tartós gyógyszerszedés, dohányzásról való leszokás után
 • Gyengébb hámképzés, vékony bőrszerkezet esetén
 • Fokozott napozás időszaka előtt felkészítésként, vagy utána revitalizációra
 • 30 felett minden bőrre, ha a bőröregedést késleltetnénk
 • Kúraszerűen akár otthon (1 tégely krém vagy koncentrátum télen, és 1 nyár elején)
 • Hajszálak, szempilla megerősítésére évente egy kúra
 • Tartós műszempilla viselés után visszanövesztésre kúrában

 

A növényi őssejt hatóanyagok alkalmazásánál különösen fontos, hogy kúraszerű használatban gondolkodjunk. Az a hatás, amit a bőrsejtekre gyakorol és az a folyamat, ahogyan a sejtek elkezdenek reagálni, nem pár órás akció. Ehhez idő kell. Ahogy fent is leírtam, milyen hosszú a hámképzés folyamata, abból általában két ciklus szükséges, hogy szép eredményt érjünk el. A jó hír az, hogy érdemes következetesnek és kitartónak lenni, mert az eredmény garantált!

/A fenti képen Tengeri iringó valahol Törökországban. Forrás: Wikipédia/

 

A Belico liposzómába kapszulázott alma őssejt kivonatot és/vagy eredeti tengeri iringó őssejteket tartalmazó termékei:

 • SKIN REPAIR I arckrém
 • MASK V arcpakolás / éjszakai krém
 • LIFT REPAIR COMPLEX koncentrátum
 • EYE CARE III szemkörnyékápoló balzsam
 • LASH EXTENSION SERUM szempillanövesztő szérum
 • HAIR BOOSTER hajnövekedést serkentő tonik

 

Kozmetikámban évek óta az egyik legnépszerűbb arckezelések és kúrák azok, amelyekben ezeket az őssejt hatóanyagokat használom. 30 felett mindenkinek ajánlom, mert nagyon jól működik, a legérzékenyebb bőr is elfogadja és láthatóan megszépíti a bőrt.

Próbáld ki Te is!

 

Ha kíváncsi vagy a megjelenő cikkeimre, az aktuális kozmetikai híreimre vagy bőrápolási tanácsaimra, akkor iratkozz fel hírlevelemre, amit általában havonta kétszer küldök. Feliratkozom!

  Tovább a folytatáshoz >>

Hámlasztás és bőrmegújítás savakkal

Hogyan lehet egyszerre hatékony, kíméletes és biztonságos is a savas hámlasztás?
 

A gyümölcssavas készítményekkel vagy kezelésekkel kapcsolatban, ha lehet, még több félreértés szokott lenni, mint a kozmetikumokkal vagy kozmetikai módszerekkel általában. Ezért úgy gondoltam, hogy írok egy átfogóbb cikket is, mint a korábbi, ami a nyári savas bőrmegújítással foglalkozott.

És itt is van az első fontos kérdés: lehet-e egész évben gyümölcssavas bőrmegújítást alkalmazni?

Ahhoz, hogy ezt pontosan megválaszolhassam, kicsit képbe kell kerülnünk a savakkal kapcsolatban, hogy milyen fajta gyümölcssavak léteznek és milyen hatásaik vannak. Ezek határozzák meg, hogy melyiket mire, mikor és kinek használhatjuk.

 

Mik azok a gyümölcssavak? Honnan kapták a nevüket?

A gyümölcssavak természetes formában leggyakrabban a gyümölcsökben megtalálható szerves savak gyűjtőneve. Innen ered az elnevezés.

A gyümölcssavaknak három csoportját különböztetjük meg a kozmetikában:

 1. Az AHA-savak elnevezést az „Alpha Hidroxi Acids” rövidítéseként használjuk. Ezek a savak leginkább bőrmegújító hatásukról ismertek. Az elhalt szarulemezkéket a hámréteg tetején lehámlasztják miközben a hámréteg alsó sejtsorát osztódásra késztetik. Ilyen savak pl.: glikolsav, citromsav, tejsav, almasav, borkősav. Ezek a savak a természetes hámmegújulást tudják pozitívan befolyásolni, felgyorsítani. Használatukkal fiatalosabb, egyenletesebb és frissebb kinézetű lesz a bőrfelszín. Használatuk ideje alatt fényérzékenyebbé válik a bőr.
 2. A BHA-savak, vagyis a „Beta Hidroxi Acids” kicsit más molekula szerkezetűek és az AHA-savakhoz hasonlóan bőrmegújítóak, viszont zsíroldó hatásúak is. Ilyen a szalicilsav. Tulajdonságai miatt inkább zsíros, kombinált bőrnél használjuk. A száraz bőrt tovább száríthatja. Nem fény-érzékenyít.
 3. A PHA-savak, teljes néven „Poli Hidroxi Acids” olyan nagymolekulájú savak, amiknek sokkal sokoldalúbb hatásuk van a búrmegújításnál. Ilyen PHA-savak pl.: mandulasav, fitinsav, glükonolakton, laktobionsav. Lassanként, kíméletesebben hámlasztanak, ugyanakkor hidratálják és megújulásra is késztetik a bőrödet. Fokozatosan szívódnak fel, hatásuk néhány napig is eltart. Ez a fokozatos hatás éppen a nagy molekula méretnek köszönhető. Nem fény-érzékenyítenek ezek sem.

A gyümölcssavakat szinte mindig keverékekben, kombináltan használjuk. A termékekben többféle gyümölcssavat társítanak a gyártók. Éppen ez a társítás okozhatja a keveredést azzal kapcsolatban, hogy nem lehet egységes, mindenkire érvényes szabályokat leírni a használatukra. Ha például egy adott termékben szerepel egy AHA-sav is, akkor az már fény-érzékenyítő hatású lesz, hiába a többi sav nem az. Ha viszont a termékben van BHA-sav, akkor valószínűleg egy száraz bőrt kiszáríthat.


Lássuk most az eredeti kérdést: lehet-e egész évben alkalmazni a gyümölcssavakat? Az AHA-savakat nem, mert fény-érzékenyítik kissé a bőrt. A BHA és PHA-savakat viszont igen.

Hogyan működnek a gyümölcssavas kozmetikumok?

A bőrünk legfelső hámrétegének a tetején elhalt szarulemezkék vannak. Ezek borítják a bőrünket. Az AHA és BHA-savak hatására a szarulemezek közötti „összetartó erő”, az ún. kittanyag megbomlik, és azok leválnak a felszínről. Eközben a hámréteg alsó sejtsorában fokozott osztódás indul és új bőrsejtek termelődnek. A hámréteg így cserélődik fokozatosan. A hámsejtek megújulása a bőrt simábbá, egységesebbé, fiatalosabbá teszi. A sav típusa, koncentrációja és a hatóidő, valamint a termék pH-értéke is befolyásolja a bőrmegújító hatékonyságot.

Ha például össze akarunk hasonlítani két különböző márkájú terméket, és látjuk, hogy mindkettő 10% AHA-sav tartalmú, akkor sem biztos, hogy ugyanolyan a hatásuk, mert nem tudjuk a két termékben szereplő gyümölcssavak keverési arányát és a pH értéket sem. Ezek pedig fontos befolyásoló tényezők lehetnek.  

 

Milyen hatással vannak a gyümölcssavak a bőrünkre?

1. Eltávolítják az elhalt szarulemezeket.
2. Finomítják a pórusokat.
2. Csökkentik a ráncok, barázdák mélységét.
3. Serkentik a hámréteg osztódó sejtjeit, így aktiválják a bőr regenerációs folyamatait.
4. Frissebb, üdébb színű bőrfelszínt eredményeznek.
6. Baktericid hatásúak, így csökkentik az aknék (pattanások) kialakulását.
7. Halványítják a pigmentfoltokat, különösen anti-pigment hatóanyagokkal kombinálva.
8. Finomítják a hegek felszínét.

A bőrápolásnál mindig, de gyümölcssavas hámlasztáskor különösen fontos a kozmetikumok tiszta, irritáló összetevőktől mentes receptúrája. A gyümölcssavak átmenetileg meggyengítik, ezáltal a káros anyagok számára is átjárhatóbbá teszik a bőröd hámrétegét. Hámlasztásos kúra ideje alatt még tudatosabban ügyelj a bőrbarát összetevőkre!

 

Az alábbi táblázatban a gyümölcssavak fajtáit, hatásait és a javaslataimat látod a használatukkal kapcsolatban. Kérlek, vedd figyelembe, hogy ezek általános javaslatok és nem helyettesítik a személyre szabott bőrápolási tanácsadást és az adott bőr aktuális állapotához igazított kezelést!

 

Gyümölcssavas bőrápolás otthon

A vendégeimnek többféle megoldást is kínálok, amikor az otthoni bőrmegújítás mellett döntünk.

- Az AHA-savak és hámoldó enzimek kombinációjával készült peeling-pakolást picit vastagabban kell felkenni és 5-15 percig a bőrön hagyni, majd száraz kézzel feldörzsölni és alaposan lemosni. Ez egész évben használható, mivel a gyümölcssav tartalma és pH értéke megengedi ezt. Leginkább a zsíros bőrök pórusainak tisztulását és a faggyú ürülését segíti, mert felszabadítja az eltömődött pórusokat.

- Az AHA és BHA-savak, valamint a PHA-savakhoz tartozó mandulasav kombinációjával készült arckrémbe bőrvédő anyagok is kerültek. Ezzel a krémmel őszi-téli bőrmegújító, hámlasztó kúrát szoktunk csinálni otthon. A használat gyakoriságát mindig a bőrhöz igazítjuk. A használat ideje alatt fontos a fényvédelem, mert ez a krém átmenetileg fény-érzékenyítheti a bőrt.

- A harmadik lehetőség egy könnyű állagú PHA-savas gél, aminek jótékony hatásait az otthoni anti-aging rutinba is beépítjük, mert a bőrmegújításon kívül számos olyan hatással rendelkezik (lásd fenti kép), amik közvetetten a bőröregedés késleltetését eredményezik. Ebben az a legjobb, hogy egész évben biztonsággal használható még a legérzékenyebb bőrön is.

Ha intenzívebb bőrmegújító hatást vagy gyorsabb eredményt szeretnél, érdemes kozmetikai gyümölcssavas bőrápolással kombinálni az otthoni kúrát.

 


Gyümölcssavas bőrápolás a Lari Kozmetikában

A gyümölcssavas kozmetikumok széles választékával dolgozom, hogy minden bőrnek a legmegfelelőbb bőrmegújító és hámlasztó kezelést vagy kúrát állíthassam össze.

Ha túlszarusodott, sprőd tapintású a bőröd, vagy fáradt, fakó a színe, biztosan javulni fog már egy alkalom gyümölcssavas kezelés után is.

- A problémás bőr, pattanások, vagy korábbi nyomkodások nyomai esetén általában AHA és BHA-savak kombinációját használom a vendég otthoni fokozatosan felépített gyümölcssavas ápolásával szinkronban. Ezekre a kúrákra az őszi-téli hónapok alkalmasak. A kúra teljes időtartama alatt nappalra fényvédőkrém használatát ajánlom.

- Amikor látható ráncokat, finom barázdákat, fakó bőrszínt, hegeket szeretnénk finomítani vagy pigmentfoltokat halványítani, esetleg túlnapoztatott bőrt akarunk újjáéleszteni, akkor a bőrállapottól függően olyan kúrát tervezek meg, amiben a különböző savakat precízen adagolva használom és közben folyamatosan töltöm fel a bőrt a számára legszükségesebb hatóanyagokkal.

Bármilyen kúrát is tervezek, a vendéggel pontosan egyeztetjük az otthoni teendőket és a kúra alatt folyamatosan figyeljük, hogyan reagál a bőr a kezelésekre. Ahogy haladunk, úgy igazítjuk a lépéseket, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el.
 

Ha a bőröd számára megtervezett gyümölcssavas kúrát csinálod otthon vagy a szalonban, akkor nem lehet probléma.

Meglátod, a bőröd érezhetően simább, láthatóan ragyogóbb és egyenletesebb lesz!

 

 

Ha máskor is szívesen olvasnál tőlem bőrápolási híreket, cikkeket, akkor iratkozz fel hírlevelemre itt!

Kozmetikámban a bőrtípusodhoz és bőrállapodhoz igazított gyümölcssavas kezelésekből válasszuk a legmegfelelőbbet számodra. Ha az otthonitól Te is hatékonyabb bőrmegújító kúrát szeretnél, tájékozódj itt! Tovább a folytatáshoz >>

Hogy a neszesszered ne legyen óriási

Milyen jó lenne, ha a neszesszerünk elég kicsi lenne, mégis minden szükséges velünk lenne az utazás alatt!

Indulás előtt nehéz eldönteni, hogy mit vigyünk magunkkal, hogy minden szükséges benne legyen és a bőrönbe is beleférjünk. Ugyanez a helyzet a pipere dolgokkal is, vagyis mit pakoljunk be a fürdőszobából? Mindig kicsinek bizonyul a neszesszer…

Összeszedtem a legfontosabbakat a repülős és az autós utazáshoz is, mivel a neszesszer méretét ez határozza meg leginkább. Amit semmiképp nem javaslok, az az, hogy a ruhák közé random bedobáld a flakonokat. Még ha bontatlanok is, akkor is nagy a rizikó, hogy kinyílnak, és a ruháidnak annyi.

 

ÚTI NESZESSZER REPÜLŐRE

Ez szokott lenni a szűkebb keresztmetszet, főleg, ha nincs feladott csomag, csak fedélzeti poggyász. Igaz, hogy általában ilyen kis pakkal nem utazunk hosszú időre.
 

 • Tusfürdő mindig kell. Azzal tudsz helyet spórolni, ha olyan a tusfürdőd, amivel arcot is lehet tisztítani, és esetleg hajmosáshoz is megfelel. Ajánlom a Belico Cleanser III-at.
 • Testápoló helyett, hacsak nem nagyon száraz a bőröd és nem tudod kihagyni, ajánlom, hogy szerezz be egy permetező fejet a hidratáló tonikodhoz, így arcra és testre is tudod használni könnyű hidratáló permetként. Ajánlom a Belico Lotion I-et.
 • A fényvédőkrém kihagyhatatlan. Legalább SPF20-30 erősségűt javaslok. Ha érzékeny, fehérbőrű vagy, esetleg pigmentfoltokkal bajlódsz, akkor mindenképp kell az SPF50.
 • Ha még belefér, akkor legyen egy hidratáló arckrém éjszakára.
 • Persze a fogkefe és egy mini fogkrém is szükséges (drogériában sokféle márka kínál kisebb tubust).

Amivel még sokkal kisebb tud lenni a neszesszered, az egy fedélzeti flakon szett. Ezekbe egyszerűen kiadagolhatod a felsorolt kozmetikumaidat. Kicsik és mivel jól záródnak, biztonságban lesznek a ruháid is mellette.

 

ÚTI NESZESSZER AUTÓBA

Ha autóval utaztok, akkor egy kicsit nagyobb szabadságod van, de azért nem kell az egész fürdőszobaszekrényt bepakolnod. Az alábbi példában feltételezzük, hogy hosszabb időre, 1-2 hétre mész nyaralni.

 

 • Tusfürdő, ami 1-2 hétre már az eredeti flakonban fog kelleni. Azzal tudsz helyet spórolni, ha olyan a tusfürdőd, ami arctisztításhoz és hajmosáshoz is jó. Én mindenképp szulfát menteset javaslok.
 • Ha speciális a samponbalzsamod, akkor most azért ez is elfér, legfeljebb kisebb flakonba öntve az 1-5 hajmosáshoz. Akár medencés helyen strandolsz, akár természetes vízben fürdesz, többször fogsz hajat mosni, hogy a klórt, fertőtlenítőt, sót kimosd a hajadból és a fejbőrödet is felfrissítsd.
 • Valószínű, hogy elfér az arclemosód is. Én egy kisebb flakonban viszem ilyenkor ezt is.
 • Testápoló helyett itt is ajánlom a hidratáló tonikot, amit arcra és testre is tudsz használni könnyű hidratáló permetként.
 • A fényvédőkrém kihagyhatatlan és ilyenkor egy teljes tubus kelleni fog!
 • Legyen egy hidratáló, antioxidáns arckrém éjszakára! Kimértve 5-10ml elegendő lesz, nem kell, hogy az 50ml-es tégelyt utaztasd.
 • Jöhet a fogkefe és egy fogkrém!

 

Ha még van hely és különösen, ha vízpartra mész, csomagolhatsz szúnyog- és kullancsriasztó sprayt is. Én ezeket mindig viszem magammal, sőt, még konnektorba dugható riasztót is, mert kicsit allergiás vagyok a rovar csípésekre, és utálok napokig vakarózni.

 

+1 TIPPEM:

Az én favoritom a hűthető betétes alvómaszkom. Ez aztán igazán nem foglal sok helyet, és a repülőn, vagy ha a hotelszobába bevilágít valami, akkor is tudok sötétben aludni. Ha pedig mini beuty-ra vágyom, este bekrémezem a szemkörnyékem és behűtve teszem fel a maszkot. Imádom!
 

 

Szép minőségi neszesszereket és a cikkemben említett utazási kiegészítőkön túl még sok hasznos dolgot találhatsz kedvenc beszerzési helyemen: a Minett webshopjában. Most, 2022. augusztus hónapban 10% kedvezménnyel tudsz rendelni a LARI10 kuponkóddal!

A kuponkód egyszeri alkalommal érvényes, érdemes összeválogatnod, amire szükséged van. A kuponkód más, a webshopban éppen futó akcióval, kedvezménnyel nem összevonható.

 

Körülnézek a Minett-nél 

 

Ha a bőröd speciális ápolást igényel (pl. értágulatok, rosacea vagy pigmentfoltok esetén) és tanácstalan vagy, mit vigyél magaddal a nyaralásra, akkor jelentkezz be tanácsadásra és akár online összeállítjuk neked a legszükségesebbeket az útra!  305957999

 

Ha szívesen olvasnád bőrápolási tippjeimet, akcióimat, vagy értesülnél új blogcikk megjelenéséről, akkor iratkozz fel hírlevelemre itt. Elsőként egy 3 részes minisorozatot küldök az aktuális bőrápolási tippjeimmel!

Kérem az aktuális bőrápolási tippeket  

  Tovább a folytatáshoz >>

30 éve vettem kézbe a kozmetikus bizonyítványomat

A 2022. év az évfordulók éve. Ma 30 éve, hogy kozmetikus vagyok. Egy hete pedig a kozmetikám 15 éves évfordulóját ünnepeltük.

De ne szaladjunk ennyire előre!


Az egész kozmetikusi pályám szerencsésen alakult. Persze kellett igyekeznem, sokszor tervezni vagy újra tervezni dolgokat, mire aztán kialakult, hogyan is lehet megvalósítani. Azért mégis azt gondolom, hogy a lehetőségeket észrevenni is egyfajta szerencse az odafigyelésen kívül.

Az évfordulóhoz közeledve elkezdtem összeszedni, hogy mennyi mindent szeretek abban, hogy kozmetikus vagyok. Annyira sok lett, hogy végül 30 dolog gyűlt össze, hogy mit szeretek a szakmámban.

 

Az elején

A kozmetikus tanuló helyemre, egy belvárosi szépségszalonba az egyik gimnazista osztálytársam által kerültem. Már az őszi iskola kezdés előtt bejártam segíteni és szokni ezt a számomra nagyon újszerű helyzetet. Ekkora nyüzsgést én sosem tapasztaltam, mert a szüleim irodai műszaki munkája elég visszafogott volt ehhez képest. A két év, amit az iskolanapokon kívül ott töltöttem, nagyon izgalmas volt nekem. A sokféle emberrel, kollégával és vendéggel kapcsolatba kerülni, a dolgokat előkészíteni és munka után elrendezni mindenkorra megtanított a szervezésre.

Mesterem Nyírfás Anikó kozmetikus mester volt, aki mellett két évet töltöttem. Anikó, amiben csak lehetett szabad kezet adott, így egyszerre tanulhattam a szakmán kívül a rugalmasságot és az időbeosztást is. Sokat köszönhetek neki és a szalon kozmetikus kolléganőinek is. Az volt a szokás, ha valamelyik kozmetikusnak épp iskolában volt a tanulója, vagy csak többen voltak nála, akkor átmentünk hozzá segíteni. Ennek a két év végére az lett az eredménye, hogy hat kozmetikusnak figyelhettem meg a munkamódszerét, hatféleképpen öltöztettem a vendéget, hatféle masszázs stílust tanultam meg, hatféle módon gyantáztam, és így tovább. Olyan „módszer-készletet” kaptam, amiből fokozatosan kialakíthattam a saját stílusomat.


Szárnybontogatásom

Az első munkahelyemben azt szerettem, hogy egyenest a mélyvízbe ugorhattam. Egy váratlanul kilépett kozmetikus helyén vártak már a vizsgám másnapján. Arra kértem csak egy nap haladékot, hogy beszerezzem a felszerelésemet.

Ugyanitt dolgozhattam együtt életem első és utolsó tanulójával. Nem, nem azért, mert olyan szörnyű lett volna! Sőt. Nagyon jó volt együtt dolgozni Lillával. Élveztem, hogy továbbadhattam a tudásomat és egy-egy vizsgájára készülve talán jobban izgultam, mint ő. Az, hogy ezután nem volt sosem tanulóm, csak annak köszönhető, hogy más utat választottam. Én egyedül szerettem volna lenni a vendégemmel.

Pontosan ez a fajta szabadság az egyik, amit nagyon szeretek a szakmámban. Én alakíthatom a stílusomat. Az évek során érlelődött, többször változott, amíg a mai szakmai stílus kialakult.

Amikor munkahelyet változtattam, tudatos döntés volt mindig, hogy ún. kabinrendszerben dolgozzak, tehát csak a vendégem és én legyünk jelen a kezelésnél. Úgy érzem, ebben tudok kiteljesedni és a legtöbbet adni a vendégeimnek. Ez ma is így van.


Szakmai sikereim

Szerencsére nem vándoroltam túl sokat az évek során. Két munkahelyem volt másfél év alatt, mire mondhatom, hogy kikötöttem egy hosszabb időre. Egy fodrász testvérpár szalonjában dolgoztam 13 évig. Szerencsém volt, mert baráti viszonyban tölthettem ezeket az éveket.

Ebben az időszakban mester vizsgáztam. A jelentkezés feltétele volt a szakmában eltöltött minimum öt év. Alig vártam, hogy ez leteljen és mestervizsgát tegyek a szakmai kamaránál. Engem a magasabb szakmai szint elérése vonzott ebben, nem a tanuló foglalkoztatás. A vizsga előtt persze nagyon izgultam. Bár a gyakorlati vizsgára menet a gyógyteával eláztattam a gyönyörű kezelési tervemet, de szerencsére a bizottság átlátott a kulacsom hibás kupakján és csak a tudásomat, a felkészültségemet nézte.

A kozmetikai márkák, amiket a munkámhoz választok, fontosak számomra. Egyértelmű, hogy csak professzionális, tehát szakmai márkák jöhetnek szóba, mert a minőség és hatékonyság, úgy gondolom, csak így garantált. Ez a választási szabadság is olyan, amit szeretek a szakmámban.

Valahogyan a német professzionális márkák jobban vonzottak. Ezeknél éreztem úgy, hogy megbízhatóak, elég széles kínálatuk van, jól kombinálhatóak a termékeik és kiszolgálják a vendégeim igényeit. Az egyik márkával különösen hosszúra nyúlt a kapcsolatunk, összesen 17 évig dolgoztam vele. Ezalatt felkértek a márka képviseletére is, így több mint 10 évig kozmetikus trénerként tanítottam a kolléganőket és workshopokat tartottam nekik. Több alkalommal szakmai kongresszuson is előadást tartottam.

Idővel egyre jobban törekedtem arra, hogy a vendégeim számára a kozmetikai kezelés pihenés is legyen. Ez az akkori munkahelyem fizikai adottságai miatt nem volt megvalósítható. Egyre többet járt az eszemben egy saját szalon, míg végül…


Megérkezésem

2007. június 7-én megnyitottam a Lari Kozmetikát.

Egyszeriben nem voltak korlátok, még szabadabban alakíthattam tovább a munkámat és a környezetemet is. A korábbi lakberendezési, kirakatrendezési érdeklődésem teret kapott. Kedvemre rendezkedhetek. Szeretem az ázsiai hangulatot, ami nyugalmat és különlegességet ad egyszerre. A vendégeim kedvelik és nagyon pozitív visszajelzéseket kapok új vendégektől is, akik először szépülnek, pihennek ebben a térben.

Az esztétikát is igyekszem megjeleníteni a környezetemben, a dísztárgyak, eszközök vagy akár a krémek, pakolások elrendezésében. Hiszem, hogy a jó hangulatunknak, jó érzésünknek ez is része.

Az esztétika és a színek iránti vonzalmamat a sminkelésben és a színtanácsadásban tudom legteljesebben megmutatni. Nagyon szeretem, amikor egy smink elkészül és látom a vendég szemében a ragyogást, ami az elégedettségét és örömét tükrözi. A színtanácsadásban vagy a smink tanításban pedig az az igazi siker, amikor később látom a vendégemet az új sminkjében, amit ő készített, vagy az új ruha szerzeménnyel, amit a tanácsaim alapján választott és még meg is dicsérték benne, milyen jól néz ki.
 

Amiket még nagyon szeretek a kozmetikámban:

 • Az öltözőbe készített kisruhával, névre szóló papuccsal és a kedvenc zenével várhatom a vendégemet.
 • A kezelések közben nincs más a szalonban, csak mi ketten: a vendégem és én
 • A vendégem kívánsága szerint beszélgethetünk, vagy csendben relaxálhatunk a program alatt.
 • Kávét, teát vagy nyáron hűs limonádét kínálhatok a vendégemnek.
 • Nem kell aggódni a parkolás miatt, mert a vendég autója a garázsban állhat.
 • Szépülés közben nem kell figyelni a telefont, mert ha a vendég szeretné, az öltözőben maradhat a "külvilág".
 • Bármikor lehet használni a fürdőszobát, a gyantázás vagy kezelés előtti felfrissülés benne van az időnkben.
 • Az otthoni bőrápolási rutin kialakításában egyéni tanácsadáson segítem a vendégemet személyesen vagy online.
 • Az otthoni és a kozmetikai bőrápolást mindig összehangoljuk a vendégemmel, mert ő is tudja, hogy így sokkal hatékonyabb.

 

Az évek során egyre fontosabbá vált számomra az egészségtudatosság. Ezt a saját életemben is próbálom több területre kiterjeszteni. Igyekszem kerülni a túlzottam feldolgozott élelmiszereket és helyettesíteni a káros vegyi anyagokat kímélő tisztító- és mosószerekkel. Ez a törekvés a vendégeim körében is erősödött és gyakoribbá vált. Így kezdtem el keresni azt a kozmetikai márkát, ami egyszerre teljesíti a professzionális hatékonyságot és a felesleges vagy káros összetevőktől mentességet. A német Belico márka több mint hét éve a kedvencünk.

Vendégeimmel a felesleges és káros összetevőktől mentes bőrápolást követjük nem csak a szalonban, hanem otthon is nap, mint nap. Látjuk, hogy ez működik és a bőrünk egészségesebb, szebb.
 

A most

Szeretem, hogy a kozmetikai munkám szinte minden percében összekapcsolhatom az elméleti tudásomat a gyakorlati tevékenységgel. A vendégek bőrének diagnózisa, a szokásaik megismerése és a szakmai véleményem alapján javaslok akár kozmetikai kezelést, akár otthoni kozmetikumokat.

Hangsúlyos szerepe van a kozmetikámban az érintésnek. Bár az elektrokozmetika egyre több gépi lehetőséget kínál, azt hiszem, a kezek érintése, simítása a másik ember bőrén mindig különlegessé teszi kozmetikus és vendég kapcsolatát. Az áramlás és energia közvetítés, ami létrejön ilyenkor, pótolhatatlan a gépek által.

Nagyon szeretek a vendégeimmel foglalkozni. Öröm nekem, ha kényeztethetem őket a kozmetikámban. A vendégeim azt mondják, hogy a nyugalom, a kellemes környezet kikapcsolja őket szépülés közben. Mintha kialudtam volna magam – mondják sokan.

  Tovább a folytatáshoz >>

Melyik szőrtelenítési módszer való neked?

A mai jólápoltsághoz mindenképpen hozzátartozik a szőrtelenség. Az, hogy ez milyen mértékű, általában vérmérséklet és szokás kérdése.

A módszerek is változnak, a választék bőséges. Az én vendégeim körében is mindenki szőrtelenít valahogyan, valamilyen mértékben és valamekkora területen.

Honnan tudjuk, hogy megfelelő szőrtelenítési módszert használunk-e?
Mitől függ egyáltalán, hogy melyik módszer a legjobb nekünk?

Szőrtelenítéssel kapcsolatos alapfogalmak

EPILÁCIÓ = Végleges vagy hosszú távú szőreltávolítás.
DEPILÁCIÓ = Ideiglenes szőreltá
volítás.
SZŐRTÜSZŐ = A bőrünk természetes része, melyből a szőrszálak növekednek.
MÁTRIXSEJT = A szőrtüsző alján lévő, szőrszálakat termelő sejtek.

 

EPILÁCIÓ

Az epilációs módszerek szakember (kozmetikus, bőrgyógyász) hozzáértését igénylik. Az epilációs eljárásokkal hosszabb időre vagy akár örökre is elköszönhetünk a nem kívánatos szőrszálaktól.

 

EPILÁCIÓS MÓDSZEREK KEZELÉSI MÓD SZERINT:

TŰS ELJÁRÁSOK (galván, diatermiás, blend epiláció)
Vékony tűvel jutunk a szőrtüsző mélyére, ahol elektromos árammal roncsoljuk a szőrt termelő mátrixsejteket. Nagyon munkaigényes, emiatt kisebb területen használjuk. Nem fájdalommentes.

FÉNNYEL TÖRTÉNŐ ELJÁRÁSOK (Lézer, IPL, IPL+RF, ELOS, SHR, MOTIF epiláció)
A szőrszálak pigmentje vagy saját anyaga nyeli el a különböző formájú, nagy energiájú sugarakat, fényimpulzust, vagy rádiófrekvenciás hullámot. Ezek hatására a hőenergia roncsolja a mátrixsejteket, melyeknek szőrszál termelése leáll. Nem fájdalommentes eljárások ezek sem.

Ezen epilációs eljárások mindegyikére igaz, hogy csak az ún. anagén, vagyis növekedő fázisban lévő szőrszálakra tudnak hatni. Ez azonban kívülről nem látszik. Tehát a kezeléseket több alkalommal meg kell ismételni a tartós eredmény eléréséhez.

Szakmai tapasztalatom, hogy azok a vendégeim, akik valamelyik fénnyel történő módszert vettek igénybe, valóban több alkalommal voltak kezelésen. Az epilációs kezelések száma a módszertől, a testtájéktól, a szőr minőségétől, színétől és az egyéntől függött. Leggyakoribb, hogy utána évente egy-két alkalommal járnak emlékeztető epilációs kezelésre.

 

DEPILÁCIÓ

Nézzük meg most a depilációs módszereket alaposabban, hiszen még mindig ezeket használjuk legtöbbször. Ezek ráadásul néhány alapszabályt betartva biztonsággal alkalmazhatók otthon is.

 

DEPILÁCIÓS MÓDSZEREK KEZELÉSI MÓD SZERINT:

BOROTVÁLÁS

A borotválás a legelterjedtebb módszer, amit könnyen, gyorsan otthon vagy utazáskor is elérsz. Nagyon érdekes számomra, hogy annak ellenére, hogy a szőr visszanövése a borotválásnál a leggyorsabb, mégis az elérhetőség és a kényelem győzedelmeskedik. Emiatt ennyire népszerű.

A borotválás eredményessége és a bőrödre gyakorolt hatása több mindentől függ. Jó ezekkel tisztában lenni, ha nem akarsz a sérült bőrrel, a gyulladt szőrtüszőkkel bajlódni állandóan.

Azt javaslom, hogy …

 • mindig éles pengéjű borotvát használj, mert az életlen rángathatja, betépheti a szőrszálat és a bőrödet is felsértheti!
 • sose borotválj szárazon!
 • sose használj idegen borotvát, és a tiéd se használja más!
 • felesleges a 9 pengéjű borotva, a 2 pengés épp jó.
 • ha a szőrnövekedéssel ellentétes irányba borotválsz, (mert csak így vágja le rendesen a szőröket a penge), akkor kb. duplájára növeled az alánövés kockázatát. Gondolj bele: minden húzásnál beletolod a szőrszálat a tüszőbe! Persze, hogy begyullad.

 

SZŐRTELENÍTŐ KRÉM

A szőrszál anyagát oldó krémek legnagyobb előnye az összes többi módszerrel ellentétben, hogy egyáltalán nem fáj. Sajnos, ezzel be is fejeződött a lista, mert a leggyakrabban allergizáló hatású módszer is egyben. Ha arcon, vagy a napfénynek kitett területen használod, növeli a pigmentfoltok kockázatát is. A krémes módszert emiatt csak végső esetben ajánlom.

 

SZŐRTELENÍTŐ GÉP (EPILÁTOR)

A szőrtelenítő kis csodagépeknek se szeri se száma. Minden szezonban újítanak valamit, nálam a hűtött kezelőfej a csúcs eddig. A vendégeim szerint a legfőbb előny itt is az azonnali elérhetőség. A gépek méretének és kialakításának köszönhetően már minden testrészedet elérik.

Hátránya lehet, hogy megtekerik a szőrszálat és emiatt a borotválás után ennél a módszernél a legtöbb az alánövés és a szőrtüszőgyulladás. Ha ilyesmit tapasztalsz magadon, nem a géppel van baj. Többször láttam, hogy már 2-3 gépet is vett valaki, mire végül belátta, hogy hajlamos ezekre a tünetekre és más szőrtelenítő módszert érdemes választania.

Ugye, mondanom sem kell, hogy a gép kezelés előtti és utáni tisztítása, fertőtlenítése nem maradhat el. A gép pedig csak a tiéd, mint a fogkeféd. Ne add kölcsön!

 

CSIPESZELÉS

A csipesz mindig velünk van. Legtöbbször a szemöldök formázására használjuk, de itt-ott gyors segítségnek is jó. Megfelelő csipeszelési technika esetén mélyebbről húzza ki a szőrszálat, mint az epilátor gép. Elég munkás, ezért nagy felületen nem ajánlom.

Ha csipeszelés után apró gyulladást látsz a szőrtüsző körül, akkor lehet, hogy …

 • rossz irányba húztad a szőrszálat.
 • beletépted a szőrszálat.
 • nem volt tiszta a bőrfelület vagy a csipesz.

Ezért ennél a módszernél is, bármilyen egyszerűnek is tűnik, nagyon fontos, hogy betartsd az alapszabályokat: tiszta bőr, tiszta csipesz, nem csorba vagy életlen csipesz, száliránnyal megegyezően, fertőtlenítéssel, bőrnyugtatással.

 

GYANTÁZÁS

Ma már csak kevesen emlékszünk a lábasban melegített gyantákra, amiket a 90-es években felváltottak a patronos, görgőfejes gyanták. Később újra divatba jöttek a spatulával vagy kézzel kenhető gyanták, de ezeket már termosztátos melegítőben olvasztjuk. A fő különbség a régihez képest, hogy egyszerhasználatosak. Nem főzzük át, nem szűrjük le, hanem egyszerűen a lehúzott csíkokat kidobjuk.

A gyanta összetétele is sokat változott. Erről annyit érdemes tudni, hogy mivel egyre többen lettek allergiások a fenyőgyantára, ezért többféle gyanta mentes gyanta is létezik, amit különböző viaszokból készítenek. Ha allergiás vagy a fenyőgyantára, akkor mindenképp figyeld a gyanta összetevőit!

A gyantázás technikája, hogy szálirányban kenjük fel és ellentétesen húzzuk le kb. 45*-os szögben, megmaradt.

A gyantázás igaz, nem teljesen fájdalommentes, de a legtöbb előnye neki van:

 • Selymes bőrt hagy maga után, mivel kicsit peelingezi a bőröd elhalt szarulemezkéit.
 • Sokkal ritkább az alánövés, mint borotva vagy szőrtelenítő gép használata esetén.
 • Jóval lassabb és fokozatosabb a szőrszálak visszanövése, mint borotva vagy gép használata után.
 • Akár 2 hétig is szőrmentes lehetsz.
 • Évek során koptatja a szőrszálakat, amit semelyik másik depilációs módszer nem tud.

 

A gyanták alternatív fajtái, mint a cukorpaszta, vagy a mézemulzió, nem csak összetételükben mások. A technika is pont fordított: száliránnyal ellentétesen kenjük fel és megegyezően húzzuk le. Az elvet éppen az alánövések, betépődések miatt találták ki.

A XXI. sz. új slágere az intimgyantázás. Ma a gyantázások nagyobb része „több”, mint egy bikinivonal. Ez az a terület, amit szakembernek is gyakorolni kell. Maga a technika, a speciális körülmények és természetesen a kicsit kényelmetlen helyzet kezelése is fontos.

 

Az intimgyantázás szakkifejezései

BRAZIL WAXING = Az intim terület teljes gyantázása, beleértve a nagy ajkakat és fenék redőt.
BRAZIL HOLLYWOOD CUT = A szeméremdomb teljes szőrtelenítése.
BRAZIL LANDING STRIP = A szeméremdombon csak egy keskeny csíkban marad szőr.
BRAZIL SPECIAL = A szeméremdombon bizonyos minta alakjában marad szőrzet (pl. szív, nyíl, stb.).

 

A gyantázást ma még kevesen választják otthoni módszernek, pedig az összes depilációs módszert tekintve ennek van a legtöbb előnye. Nem olyan bonyolult megtanulni. Először lábon, karon érdemes betanulni a technikát, aztán jöhetnek a kényesebb területek. Én már több vendégemnek megtanítottam a praktikákat, és örülnek, hogy nem kell szinte naponta borotválkozni. Sőt, megszabadultak a borotvától és a kellemetlen alánövésektől, szőrtüszőgyulladásoktól is.  

- - -

Tudtad, hogy létezik olyan hatékony bőrápoló készítmény, amit otthon tudsz használni és a szőrtüszők falát erősíti, nem engedi a gyulladásokat kialakulni és még a szőrszálak növekedését is lassítja? Ha érdekel, keress meg bátran!

- - -

Ha szívesen olvasnád a megjelenő cikkeimet, bőrápolási híreimet, akcióimat, akkor iratkozz fel hírlevelemre itt!

Ha szeretnéd tudni, hogy a te bőrödnek, szőrödnek és az életmódodnak mi a legmegfelelőbb szőrtelenítési módszer, akkor keress meg telefonon, és szívesen segítek! Ha a gyantázás mellett döntesz, személyre szabott tanácsadást, gyakorlást kérhetsz.

- - -

Fotó: Freepik Tovább a folytatáshoz >>

A Te bőröd mit választana?

Ahhoz, hogy a bőrödet szebbnek lásd, mint most és rövid időn belül jobban nézzen ki, pontosan kell tudnod, hogy mivel ápold otthon nap, mint nap.

De vajon a bőröd mit választana?

Sokszor nem is tudjuk, mit kenünk magunkra. A reklámok, az internetes csoportok, a bloggerek gyakran egymásnak ellentmondó állításokat közölnek ugyanabban a bőrápolási témában. A rengeteg információból nagyon nehéz kiválasztani, hogy kinek higgyünk. Ráadásul annyit sulykolják a reklámok a hangzatos ígéreteiket, hogy végül elhisszük azt is, amit nem akarunk.

Megvásároljuk az újabb és újabb kozmetikumokat, amik az első napokban jónak is tűnnek. Aztán mégsem váltják be a hozzájuk fűzött reményeinket. A fürdőszobapolc pedig már roskadásig van a bontott tégelyekkel, flakonokkal.

Ismerős ez a helyzet? Valamit másképp kell csinálni, ha nem akarsz újra így járni.

 

Nézzük meg ezt a helyzetet a bőröd szemszögéből!

A bőrsejtek akkor működnek jól, ha a számukra felhasználható hatóanyagokat kapják meg. Ez éppen olyan, mint a helyes táplálkozás, amiben nincs helye az üres kalóriáknak és pláne a káros dolgoknak. Ráadásul ideig-óráig nem is látszik egy helytelen, vagy káros bőrápolásnak az eredménye, mert a bőröd valamennyi ideig és valamilyen mértékig képes a felesleges anyagok eltakarítására. A bőröd nyirokkeringése (ez az eltakarító itt is, mint a szervezetedben) néhány évtizedig tudja tartani a tempót. Valójában az idő előtti bőröregedés már ekkor elkezdődik, csak még nem látható. Aztán a 30-as évektől kezdve fokozatosan megjelennek a látható jelek: indokolatlan bőrpír, bőrérzékenység, hajszálerek, középkori pattanások, korai ráncok, pigmentfoltok, stb. Tapasztaltad valamelyiket magadon?

Ha a bőrsejtjeid minél előbb megkapják a bőrbeépülő hatóanyagokat és a bőrápolásodat megfelelő kozmetikumokkal végzed minden nap, akkor a bőröd biztosan egészségesebben tud működni. Tovább marad fiatal, tovább lesz szép és rugalmas.

 

A bőröd ezek közül mit választana?

 

1. A ROMBOLÓ KOZMETIKUMOK

A kozmetikumok nagy többsége sajnos, nem veszi figyelembe sem a bőr működését, sem azt, hogy mik azok az anyagok, amiket a bőröd valóban fel tud dolgozni és hasznára válik. Sokszor tartalmaznak a bőröd számára káros-, vagy felesleges összetevőket. Ezek nemcsak nem használnak, hanem sokszor ártanak is a bőrödnek. A bőröd biztosan nem választaná ezt.

 

2. AZ ALATTOMOS KOZMETIKUMOK

Vannak szép számmal olyanok is, amik ugyanígy rombolnak, de közben optikailag „szépítik” a bőrödet. Becsapnak, hogy szebbnek lásd magad a tükörben. De ez illúzió! Azt hiszed, hogy jobb lett a bőröd, pedig csak jobban néz ki, amíg rajta van az adott termék. Ezektől nagyon nehéz megválni, mert szó szerint „jobban néz ki a bőröm”, csak éppen a valóságban a bőröd ezt ugyanúgy nem kérné.

 

3. A CSENDESTÁRS

Szerencsére sok olyan kozmetikai márka van már, amik nem tartalmaznak a bőröd számára káros-, vagy felesleges összetevőket. Ezek azok a termékek, amik hál istennek nem ártanak, csak sajnos, nem is használnak sokat. A bőröd már ennek is örülne az előző kettő helyett.

Ezeket én a fiataloknak, a 20+ korosztálynak javaslom akkor, ha nincs a bőrüknek semmilyen problémája és csak általános tisztítás, felszíni hidratálás szükséges.

 

3. A BŐRÉPÍTŐ KOZMETKUMOK

Azok a kozmetikumok, amik a bőröd számára felhasználható, a működését segítő összetevőket tartalmaznak, valóban segíteni fognak, hogy a szebb bőrt elérd és tovább megtartsd. Ezek azok a kozmetikumok, amik a bőrödet feltöltik, fiatalosan tartják és a bőröregedést késleltetni tudják. A bőröd biztosan ezt választaná!

Én csak ilyeneket használok a kozmetikámban és otthon is. Ilyeneket ajánlok a vendégeimnek is.


Az első alkalommal hozzám érkező vendégeimmel mindig átnézzük az otthoni bőrápolást és a használt kozmetikumokat. Átbeszéljük, hogy hogyan tudná a bőre egészségét és szépségét jobban szolgáló rutint kialakítani. Néhány egyszerű lépéssel már az első hónap után elégedettek a javulással.

 

 

Ha szeretnél egy arckezeléssel egybekötött bőrápolási tanácsadást, ahol kielemzem az otthoni kozmetikumaid összetevőit és pontos rutint tervezek neked, akkor jelentkezz be BŐRÉBRESZTŐ KEZELÉS ÉS TANÁCSADÁS programomra!

Ha távol laksz tőlem vagy most csak tanácsadást szeretnél, akkor online is van lehetőség, hogy megtudd, megfelelő kozmetikumokat használsz-e otthon. Jelentkezz BŐRÁPOLÁSI RUTIN TANÁCSADÁS-omra! A kérdőívre adott válaszaidból megismerem a bőröd állapotát és a mostani bőrápolásodat. A tanácsadás után pontosan tudni fogod, hogy milyen termékeket milyen sorrendben használj.

* * *

Fotó: Lari Kozmetika

  Tovább a folytatáshoz >>

Téli testápolási problémák

A téli bőrápolás nem csak az arcodon tér el a szokásostól, hanem a testedet is jó, ha kicsit másképp ápolod, mint egyébként.

Amikor már egy-két hónap is eltelik a sok ruha réteg alatt, és a bőrünk nem levegőzik, egyre gyakoribbak a testápolással kapcsolatos bőrproblémák.

A tél végi időszakban a bőrünk kiszárad, viszket, kipirosodik, hámlik. Még annak is, akinek amúgy évközben nem száraz a bőre. Te is bajlódsz ezekkel?

Azért írtam ezt a bejegyzést, hogy ezek a problémák Téged ne érjenek utol.

3 pontban összefoglalom, hogyan lehet a bőröd a testeden is mindig ápolt, puha és bársonyos. Ha követed ezeket, biztosan segíteni fognak neked is.

 

1. A BŐRBARÁT ZUHANYOZÁS, FÜRDŐZÉS

Ahogyan az arcbőrödet gondosan tisztítod és megválogatod azt is, hogy mivel, ugyanezt tedd a testeddel is!

A legtöbb tusfürdő sajnos, szulfátokat tartalmaz, ami ugyanúgy kimossa a tested bőréből a ceramidot, mint ha az arclemosód tartalmazna ilyen összetevőt. Ez egyébként egész évben így van, csak ilyenkor télen a bőröd csökkent lipidtermelése miatt jobban érezhető.

A száraz, viszkető, esetleg hámló bőr a testeden csak akkor táplálható, hidratálható eredményesen, ha előbb megvizsgálod, és szükség esetén lecseréled a tusfürdődet.

Kerüld el a tusfürdőidben a szulfátokat, PEG- és PPG származékokat! Ha ezek közül akár egyet is tartalmaz a tusfürdőd, habfürdőd, akkor sajnos nem csak bőrszárazságra, de érzékenyebb bőr esetén bőrirritációra, piros foltokra, viszketésre is számíthatsz. A testápolóid nem tudnak hatékonyan segíteni, és egy ördögi körbe keveredsz. A kiút nem a testápolók váltogatása, vagy újabb és újabb testápoló vásárlása. Cseréld le a tusfürdődet bőrbarát, káros összetevőktől mentesre!

A tested ugyanolyan figyelmet érdemel a tisztítással kapcsolatban, mint amilyet az arcodnak szentelsz. A bőröd meg fogja hálálni a jobb vérkeringéssel, és a puha, sima tapintású érzéssel.

 

2. A TESTED BŐRRADÍROZÁSA NEM LUXUS

A bőrradírozás és hámlasztás az egyik legjobb és legegyszerűbb módja annak, hogy javítsunk a bőrünk érzetén és megjelenésén. Segíti az utána következő kozmetikumok felszívódását, sőt a bőr keringését és a nyirokelvezetését is, ha jó a technikád.

A testradírozást sok helyen házi készítésű, konyhai alapanyagokból összedobott keverékkel javasolják. Ez is egy olyan téma, amit többen szoktak tőlem kérdezni. Nos, ezeknek a házi pakolásoknak, radíroknak szerintem, nincs túl mélyreható hatása és néha még rosszat is tehetnek. A testradírozás esetében a krémekbe, olajokba kevert só vagy cukorkristályok valóban radíroznak, de egy érzékenyebb bőrt, főleg, ha már fokozottan kiszáradt, akkor össze-vissza karistolnak. A kávézaccból készített bőrradír... hát ezt inkább hagyjuk, már amiatt is, mert elég gyakran allergizáló lehet.

A másik ajánlott módszer, a száraz kefélés, amit a bokától kezdve hosszú, egyenletes mozdulatokkal végzünk felfelé a bőrünkön, a szív felé. Persze mindezt kis nyomással, hogy semmiképp ne fájjon. Ezt a módszert csak fiatal, jó tónusú bőrre javaslom, és bármilyen hajszálér probléma, vagy visszér esetén ellenjavallt. Más szív-, vagy keringési problémáknál pedig szóba sem jöhet, hogy a szív felé masszírozzunk bármit!
 

A bőrbarát testradírozást így csináld:

 1. Állj be a kádba száraz bőrrel!
 2. Nyomj a kezedbe a testradírodból!
 3. Kevés vízzel hígítva kezdd el átdörzsölni a testedet!
 4. Az érzékeny területeknél vizezd fel jobban a kezed, vagy egyszerűen hagyd ki azt!
 5. A végén bő vízzel kergesd le a szemcséket!

Egy ilyen radírozás után meglátod, a bőröd sokkal több testápolót felvesz, és a bőröd bársonyosan puha lesz.

 

3. A MINDEGY-MILYEN TESTÁPOLÓ

Úgy vettem észre, hogy sokan a testápoló kiválasztására szinte egyáltalán nem fordítanak annyi gondot, mint az arckrémre. Legtöbbször csak az illata alapján döntenek. Pedig, nagyon is sok múlik a testápoló minőségén és a használatán.

KÉT DOLOGRA FIGYEJ!

1. Milyen összetevőjű a testápolód?

Ezeknél a termékeknél leggyakrabban a kőolajszármazékokat kell kiszűrni. Miért nem jók ezek? Azért, mert sokkal, sokkal nagyobb molekula méretűek, mint ami be tudna szívódni a bőrödbe. Akkor mit csinál? Jó kérdés. Ráolvad a bőröd TETEJÉRE!!! Nem táplál semmit! Nem regenerál semmit! Bevonatot képez. Olyan mókuskerékbe kerget, amiből nehéz kiszállni. Amikor zuhanyozás után hemzseg, zsizsereg a bőröd, úgy borsózik, hogy ha nem kened be magad, menten szétvakarnád… Na, ha ezt érzed, akkor már benne vagy a mókuskerékben. Mit csinál az ember lánya? Új testápolót vesz. Aztán újabbat, és újabbat…

Vásárlás és pénzkidobás helyett ellenőrizz! Ne legyen a testápolódban egyetlen kőolajszármazék sem! Az olajok közül csak és kizárólag növényi olajokat tartalmazzon (például búzacsíra olaj, mandula olaj, stb.), vagy növényi vajakat, mint a shea vaj, vagy a kakaóvaj.  

 

2. Milyen a technikád?

Ha csak tessék-lássék módon kenegetsz ide-oda, könnyen kimarad valamelyik testrészed. Amikor a kedvenc testápolódat vagy testvajadat simítod a bőrödre, rutinos mozdulatokkal gyorsan bekened a karod, a lábad, a feneked és a törzsed. És a többi, például a hátad, a lábfejed? És a kritikus zóna, a könyök?

Lefogadom, hogy még ha nem is hagyod ki őket teljesen, nem adod meg nekik azt a figyelmet, amire vágynak.

 

Kezdd el ma a változtatást!
Törődj a tested bőrével, és rendszeresen minden héten radírozd le és krémezd be alaposan!
Megérdemled!

 

 

 

Egy korábbi kézápolásról szóló bejegyzésemben leírom a kézmosás, fertőtlenítés és a kézápolás buktatóit és trükkjeit. Ha a kézfejed bőrével esetleg gondjaid vannak, száraz vagy berepedezett, akkor itt téred el!

Ha szeretnél tusfürdőt, testápolót is ugyanolyan profi módon választani, mint bármilyen más kozmetikumot, akkor jelentkezz be hozzám egy egyszemélyes MINI kozmetikum választó workshop-ra! Megtanítom neked online, hogy hogyan tudsz könnyen bőrbarát kozmetikumokat választani bármikor, bármelyik boltban.

* * *

Fotó: Freepik Tovább a folytatáshoz >>

Így használd a peptideket a kozmetikumaidban

Az előző blogbejegyzésből kiderült, hogy a kozmetikumokban használt peptid hatóanyagok, mint kis katalizátorok beindítják, aktiválják a természetes biológiai folyamatokat a bőrünkben.

Ha az előző cikket még nem olvastad, érdemes azzal kezdeni>> Mire jók a peptidek a kozmetikumainkban?

A kozmetikumokban ezeket a peptid hatóanyag fajtákat használjuk

 

Neuropeptidek

A neouropeptidek gátolják a kis mimikai izmok összehúzódását kiváltó anyag (acetilkolin) felszabadulását. Legismertebb közülük a botox, amely molekulaméreténél fogva csak injekció formájában juthat a bőr alá. Léteznek olyan „botox-hatású” peptidek is, amelyeket kozmetikumokban használhatunk és megfelelő bőrápolás esetén képesek a mimikai ráncok enyhítésére. Ezeket a peptideket a mimikai ráncaid csökkentésére válaszd például a szemkörnyéken, vagy a homlok területén!
Neuropeptid például: Argireline, Syn-Ake, SNAP-8


Jelző peptidek (szignálpeptidek)

Néhány peptid képes stimulálni a bőr fehérjéit (pl. a kollagént) termelő úgynevezett fibroblaszt sejteket. Így azok több kollagént, elasztint és más fehérjét kezdenek termelni. Mivel ezek tartják a bőrünket, így tartós használat mellett a bőr feszesebb és teltebb lesz. Ezeket a peptideket a bőröd szerkezetének, tömörségének, feszességének megőrzésére használhatod.
Jelző peptid például: Matrixyl, Collaxyl.


Szállító peptidek

A szállító peptidek olyan nyomelemeket szállítanak, amik szükségesek például a bőr sebgyógyulási és enzimatikus folyamataihoz. Legismertebb a réz-, és a magnézium-peptid. Ezek a nyomelemek segítik a kollagén szintézisét, így javítják a bőrünk rugalmasságát és a bőr általános megjelenését. Ezeket a szállító peptidek a fenti jelző peptideket támogatják. Használd együtt!


Enzimgátló peptidek

Ezek a peptidek, a lebontó folyamatokat gátolják a bőrben a lebontást aktiváló enzimek gátlásával. Nézzünk egy példát: van egy enzim (MMP), ami folyamatosan lebontani akarja a bőr szerkezeti fehérjéit, így a kollagén szálakat is. Közben persze a bőrünk építi is a következőt. Ugye, benned is rögtön felmerült a gondolat, hogy egyszerre kellene a rostokat építeni és a lebomlásukat gátolni. Pontosan! Ez a legjobb kombináció: használd együtt a jelző peptidekkel!

 

Hogyan és mennyi ideig használjuk a peptideket?

A pontos válasz: használd a peptideket kombinálva, naponta kétszer és folyamatosan, éveken keresztül.

 

Milyen kiszerelésekben fordulnak elő peptid hatóanyagok?

 • Folyékony cseppek ampullában, pipettás üvegben
 • Géles, zselés állagú koncentrátumok pumpás flakonban
 • Krémes állagban arckrém, pakolás formájában

Tapasztalatom szerint az első kettő koncentráltabb, magasabb hatóanyag tartalmú szokott lenni. Én ilyeneket választok az arckrémem alá.

 

A peptid tartalmú kozmetikumok hatékonysága növekvő sorrendben:

 • alkalomszerű használat
 • kúraszerű használat
 • gyakori kezelés
 • napi tartós használat


Vannak olyan hatóanyagok, amelyek gyorsabban kezdenek dolgozni a bőrben és gyorsabban hatnak a kollagénszintézisre. Ilyenek a gyümölcsssavak, a retinol vagy a c-vitamin. Az azonban ezeknél is igaz, hogy addig segíti a termelést, amíg használod. A peptideknek hosszú idő kell, hogy kifejtsék a hatásukat. Nézzünk egy példát: egyetlen kollagén szál felépítése átlagosan 10 napot vesz igénybe. A bőrünk építő folyamatainak ez a természetes sebessége. Ha ezt folyamatosan segítjük kozmetikai peptidekkel, az a leghatékonyabb. Légy türelmes, több hét, vagy akár hónap is eltelhet, amíg tényleg látod az eredményt.


Arra biztatlak mégis, hogy ha később öregedő bőrre vágysz szépészeti beavatkozás nélkül, akkor építsd be a napi rutinodba a peptidek rendszeres használatát!

 * * *

 

Ha máskor is szívesen olvasnál tőlem bőrápolási híreket, cikkeket, akkor iratkozz fel hírlevelemre itt!

Ha szeretnéd tudni, hogy a bőröd öregedésének késleltetéséhez a legjobb kozmetikumokat használod-e otthon, akkor jelentkezz BŐRÁPOLÁSI RUTIN TANÁCSADÁS-omra! A kérdőívre adott válaszaidból megismerem a bőröd állapotát és a mostani bőrápolásodat. A tanácsadást online is igénybe veheted és a végére pontosan tudni fogod, hogy milyen termékeket milyen sorrendben használj.

 

Források: Wikipédia, Beauty Forum, Beauty Brains
Fotó: Lari Kozmetika
Tovább a folytatáshoz >>

Mire jók a peptidek a kozmetikumainkban?

Annak ellenére, hogy már több éve jelen vannak a peptidek, mint kozmetikai hatóanyagok, mégis nehéz átfogó és közérthető leírást találni róluk. Sejtjük, hogy valamiért jó lehet a bőrünknek, de nem tudjuk pontosan, hogy hogyan működnek.

Ennek a hiánynak a pótlására írtam ezt a cikket, amiben összeszedtem a tudnivalókat a kozmetikai peptidekről.

PEPTID

A peptid kifejezés a görög „peptos” szóból ered, jelentése „kis emészthető”. A peptidek meghatározott sorrendben összekapcsolódó aminosavakból felépülő rövid polimerek. A peptid fogalmát elsőként Emil Fischer használta 1902-ben. Mivel a testünkben természetes módon vannak jelen, ezért a megfelelő peptidek szervezetünkbe juttatása minimális kockázattal jár, így a bőr is nagyon jól tudja a peptideket (nyilván a neki megfelelőket) hasznosítani.
 

A peptidek aminosav egységekből felépülő molekulák. Az aminosavak valamennyi élőlény építőköveinek számítanak, például a proteinek és az enzimek is belőlük vannak.

Kozmetikai szempontból nekünk csak az oligopeptidek lényegesek. Ezek olyan peptidek, amelyek maximum 10 aminosav elemből épülnek fel. Ami ettől nagyobb molekula, az nem képes a bőrünkön keresztül felszívódni, tehát nem érdemes kozmetikai termékekbe tenni, mert nem használna semmit.

 

KOLLAGÉN, ELASZTIN

Az olyan sokat emlegetett és a bőrünk irharétegében megtalálható kollagén és az elasztin is a peptidek közé tartozik. Mivel ezek makropeptidek, túl nagyok ahhoz, hogy kozmetikumokban használva át tudják törni a bőr természetes védekező rétegét (barrier-réteget). Éppen ezért hatásuk a bőrfelszínre korlátozódik. Vagyis, ha azt látod egy arckrémen, hogy „kollagénnel”, akkor ne várj tőle túl sokat. Picit a felhámot hidratálja, amit egyébként számos hatóanyag sokkal hatékonyabban megtesz.

 

Lássuk, mire jók a peptidek a kozmetikumainkban!


A peptidek legtöbbször hírvivő anyagokként működnek a különféle biológiai folyamatokban. Információkat továbbítanak a bőrsejtek között, ezáltal aktiválják a sebgyógyulást, szabályozzák a hormonális aktivitást, vagy például ki- be kapcsolják az immunválaszt.

A kozmetikumokban számos különböző peptidforma létezik, melyek nagyon sokféle célra hasznosíthatók. A különböző peptidfajták hatásukban is rendkívül sokoldalúak.

 

A kozmetikumokban elsődlegesen oligopeptideket használnak, és többféle célt szolgálhatnak:

 •  a mimikai ráncok csökkentésére a „botoxszerű” hatásuk miatt
 •  a felszíni és mélyrétegi vízhiány csökkentésére
 •  bőrpirosodás esetén
 •  pigmentfoltok esetén
 •  a bőrsejtek osztódásának, és ezáltal a bőr megújulásának gyorsítására
 •  a kollagén-, és elasztikus rosthálózat erősítésére
 •  a korai bőröregedést és gyulladást okozó oxidatív stressz csökkentésére

 

Milyen eredményeket várhatsz peptides arcápolás és peptides kozmetikai kezelések hatására?

 •  csökkent ráncmélység
 •  simább bőr
 •  puhább, hidratáltabb bőr
 •  a mélyrétegben, tehát az irhában is hidratált, kipárnázott bőr
 •  feszesebb, rugalmasabb bőrszerkezet
 •  csökkent bőrvörösség, illetve halványabb pigmentfoltok
 •  később öregedő bőr
 • a biológiai kortól fiatalosabb bőrkép

 

EGY KOLLAGÉN ROST ÉLETE

A kollagén rostjaink behálózva a bőr irharétegét, tartást adnak a bőrünknek. Ez a bonyolult hálózat felelős az arckontúrért. Ennek a hálózatnak két fontos tulajdonsága van. Az egyik, hogy idővel sajnos, a számuk csökken és így a bőrünk óhatatlanul engedelmeskedik a gravitációnak. Az arckontúrunk elkezd megereszkedni. A kollagén rostjaink másik tulajdonsága, hogy folyamatosan sérülnek, leépülnek, de ugyanakkor szintetizálja is a bőrünk őket. Maguk az elhasználódott rostok lebomló darabkái indítják el az új szintézist. Tehát egyszerre épül és bomlik. A lényeg pedig a kettő aránya! Ez határozza meg a bőrünk tartását. 

A kozmetikumok különböző oligopeptidjei képesek a természetes folyamatot lemásolva jelet küldeni a kollagén szálak szintézisére, vagy más a bőrben zajló folyamatra. Mintha felébrednének a sejtjeink a peptidektől és rákapcsolnak a munkára.

 

A következő részben, az Így használd a peptideket a kozmetikumaidban a kozmetikai peptid fajtákról és a használatukról írok. Olvasd el azt is!

 

Források: Wikipédia, Beauty Forum, Beauty Brains
Fotó: Lari Kozmetika Tovább a folytatáshoz >>

Oldalak