Dévényi Klára blogja | Szépülj és pihenj egyszerre!

Lari Kozmetika

Dévényi Klára blogja

Így használd a peptideket a kozmetikumaidban

Lássuk, hogy mikor jó peptideket használni a bőrápolásunkban!

 

Az előző cikkből (Mire jók a peptidek a kozmetikumainkban?) kiderült, hogy a kozmetikumokban használt peptid hatóanyagok, mint kis katalizátorok beindítják, aktiválják a természetes biológiai folyamatokat a bőrünkben.

A kozmetikumokban használt peptid fajták

 

Neuropeptidek

A neouropeptidek gátolják a kis mimikai izmok összehúzódását kiváltó anyag (acetilkolin) felszabadulását. Legismertebb közülük a botox, amely molekulaméreténél fogva csak injekció formájában juthat a bőr alá. Léteznek olyan „botox-hatású” peptidek is, amelyeket kozmetikumokban használhatunk és megfelelő bőrápolás esetén képesek a mimikai ráncok enyhítésére. Ezeket a peptideket a mimikai ráncaid csökkentésére válaszd például a szemkörnyéken, vagy a homlok területén!
Neuropeptid például: Argireline, Syn-Ake, SNAP-8


Jelző peptidek (szignálpeptidek)

Néhány peptid képes stimulálni a bőr fehérjéit (pl. a kollagént) termelő úgynevezett fibroblaszt sejteket. Így azok több kollagént, elasztint és más fehérjét kezdenek termelni. Mivel ezek tartják a bőrünket, így tartós használat mellett a bőr feszesebb és teltebb lesz. Ezeket a peptideket a bőröd szerkezetének, tömörségének, feszességének megőrzésére használhatod.
Jelző peptid például: Matrixyl, Collaxyl.


Szállító peptidek

A szállító peptidek olyan nyomelemeket szállítanak, amik szükségesek például a bőr sebgyógyulási és enzimatikus folyamataihoz. Legismertebb a réz-, és a magnézium-peptid. Ezek a nyomelemek segítik a kollagén szintézisét, így javítják a bőrünk rugalmasságát, és a bőr általános megjelenését. Ezeket a szállító peptidek a fenti jelző peptideket támogatják. Használd együtt!


Enzimgátló peptidek

Ezek a peptidek, a lebontó folyamatokat gátolják a bőrben a lebontást aktiváló enzimek gátlásával. Nézzünk egy példát: van egy enzim (MMP), ami folyamatosan lebontani akarja a szerkezeti fehérjéket, így a kollagén szálakat is. Közben persze a bőrünk építi is a következőt. Ugye, benned is rögtön felmerült a gondolat, hogy egyszerre kellene a rostokat építeni és a lebomlásukat gátolni. Pontosan! Ez a legjobb kombináció: használd együtt a jelző peptidekkel!

 

Hogyan és mennyi ideig használjuk a peptideket?

A pontos válasz: használd a peptideket kombinálva, naponta kétszer és folyamatosan, éveken keresztül.

 

Milyen kiszerelésekben lehetnek peptid hatóanyagok?

 • Folyékony cseppek ampullában, pipettás üvegben
 • Géles, zselés állagú koncentrátumok pumpás flakonban
 • Krémes állagban arckrém, pakolás formájában

Tapasztalatom szerint az első kettő koncentráltabb, magasabb hatóanyag tartalmú szokott lenni. Én ilyeneket választok az arckrémem alá.

 

A peptid tartalmú kozmetikumok hatékonysága növekvő sorrendben:

 • alkalomszerű használat
 • kúraszerű használat
 • gyakori kezelés
 • napi tartós használat


Vannak olyan hatóanyagok, amelyek gyorsabban kezdenek dolgozni a bőrben és gyorsabban hatnak a kollagénszintézisre. Ilyenek a gyümölcsssavak, a retinol vagy a c-vitamin. Az azonban ezeknél is igaz, hogy addig segíti a termelést, amíg használod. A peptideknek hosszú idő kell, hogy kifejtsék a hatásukat. Nézzünk egy példát: egyetlen kollagén szál felépítése átlagosan 10 napot vesz igénybe. A bőrünk építő folyamatainak ez a természetes sebessége. Ha ezt folyamatosan segítjük kozmetikai peptidekkel, az a leghatékonyabb. Légy türelmes, több hét, vagy akár hónap is eltelhet, amíg tényleg látod az eredményt.


Arra biztatlak mégis, hogy ha később öregedő bőrre vágysz szépészeti beavatkozás nélkül, akkor építsd be a napi rutinodba a peptidek rendszeres használatát!

 

Források: Wikipédia, Beauty Forum, Beauty Brains Tovább a folytatáshoz >>

Mire jók a peptidek a kozmetikumainkban?

Mik azok a peptidek?

 

Annak ellenére, hogy már néhány éve jelen vannak a peptidek, mint kozmetikai hatóanyagok, mégsem nagyon lehet róluk átfogó és közérthető leírást találni. Sejtjük, hogy valamiért jó lehet a bőrünknek, de nem tudjuk pontosan, hogy hogyan működnek.

Ennek a hiánynak a pótlására vállalkozom most: összeszedem nektek a tudnivalókat a peptidekről.

PEPTID

A peptid kifejezés a görög „peptos” szóból ered, jelentése „kis emészthető”. A peptidek meghatározott sorrendben összekapcsolódó aminosavakból felépülő rövid polimerek. A peptid fogalmát elsőként Emil Fischer használta 1902-ben. Mivel a testünkben természetes módon vannak jelen, ezért a megfelelő peptidek szervezetünkbe juttatása minimális kockázattal jár, így a bőr is nagyon jól tudja a peptideket (nyilván a neki megfelelőket) hasznosítani.
 

A peptidek aminosav egységekből felépülő molekulák. Az aminosavak valamennyi élőlény építőköveinek számítanak, például a proteinek és az enzimek is belőlük vannak.

Kozmetikai szempontból nekünk csak az oligopeptidek lényegesek. Ezek olyan peptidek, amelyek maximum 10 aminosav elemből épülnek fel. Ami ettől nagyobb molekula, az nem képes a bőrünkön keresztül felszívódni, tehát nem érdemes kozmetikai termékekbe tenni, mert nem használna semmit.

 

KOLLAGÉN, ELASZTIN

Az olyan sokat emlegetett és a bőrünk irharétegében megtalálható kollagén és az elasztin is a peptidek közé tartozik. Mivel ezek makropeptidek, túl nagyok ahhoz, hogy kozmetikumokban használva át tudják törni a bőr természetes védekező rétegét (barrier-réteget). Éppen ezért hatásuk a bőrfelszínre korlátozódik. Vagyis, ha azt látod egy arckrémen, hogy „kollagénnel”, akkor ne várj tőle túl sokat. Picit a felhámot hidratálja, amit egyébként számos hatóanyag sokkal hatékonyabban megtesz.

 

Mire jók a peptidek a kozmetikumainkban?


A peptidek legtöbbször hírvivő anyagokként működnek a különféle biológiai folyamatokban. Információkat továbbítanak a bőrsejtek között, ezáltal aktiválják a sebgyógyulást, szabályozzák a hormonális aktivitást, vagy például ki- be kapcsolják az immunválaszt.

A kozmetikumokban számos különböző peptidforma létezik, melyek nagyon sokféle célra hasznosíthatók. A különböző peptidfajták hatásukban is rendkívül sokoldalúak.

 

A kozmetikumokban elsődlegesen oligopeptideket használnak, és többféle célt szolgálhatnak:

 •  a mimikai ráncok csökkentésére a „botoxszerű” hatásuk miatt
 •  a felszíni és mélyrétegi vízhiány csökkentésére
 •  bőrpirosodás esetén
 •  pigmentfoltok esetén
 •  a bőrsejtek osztódásának, és ezáltal a bőr megújulásának gyorsítására
 •  a kollagén-, és elasztikus rosthálózat erősítésére
 •  a korai bőröregedést és gyulladást okozó oxidatív stressz csökkentésére

 

Milyen eredményeket várhatsz peptides arcápolás, és kozmetikai kezelések hatására?

 •  csökkent ráncmélység
 •  simább bőr
 •  puhább, hidratáltabb bőr
 •  a mélyrétegben, tehát az irhában is hidratált, kipárnázott bőr
 •  feszesebb, rugalmasabb bőrszerkezet
 •  csökkent bőrvörösség, illetve halványabb pigmentfoltok
 •  később öregedő bőr
 • a biológiai kortól fiatalosabb bőrkép

 

EGY KOLLAGÉN ROST ÉLETE

A kollagén rostjaink behálózva a bőr irharétegét, tartást adnak a bőrünknek. Ez a bonyolult hálózat felelős az arckontúrért. Ennek a hálózatnak két fontos tulajdonsága van. Az egyik, hogy ahogy az idővel, sajnos, a számuk csökken, és így a bőrünk óhatatlanul engedelmeskedik a gravitációnak. Az arckontúrunk elkezd megereszkedni. A kollagén rostjaink másik tulajdonsága, hogy igaz, hogy folyamatosan sérülnek, leépülnek, de ugyanakkor szintetizálja is a bőrünk őket. Maguk az elhasználódott rostok lebomló darabkái indítják el az új szintézist. Tehát egyszerre épül és bomlik. A lényeg pedig a kettő aránya!  

 

A kozmetikumok különböző oligopeptidjei képesek a természetes folyamatot lemásolva jelet küldeni a kollagén szálak szintézisére, vagy más a bőrben zajló folyamatra. Mintha felébrednének a sejtjeink a peptidektől, és rákapcsolnának a munkára.

 

A következő részben, az Így használd a peptideket a kozmetikumaidban a kozmetikai peptid fajtákról és a használatukról írok. Olvasd el azt is!

 

Források: Wikipédia, Beauty Forum, Beauty Brains Tovább a folytatáshoz >>

Otthoni bőrápolási rutin kialakítása Klárival

Hosszú ideje foglalkoztatott, hogyan tudnám legjobban segíteni a vendégeim otthoni bőrápolását. Azt régóta tudtam, hogy azokkal a vendégekkel, akikkel összehangoljuk az otthoni és a kozmetikai ápolást, rövidebb idő alatt sokkal jobb eredményeket tudunk elérni.

 

A tavalyi egymástól való elzárkózásunk idején sok vendégemben felmerült, hogy mit tegyen otthon annak érdekében, hogy a kozmetikai kezelések nélkül is jó formában maradjon a bőre. Online oldottuk meg ezeket a helyzeteket, és ezek a telefonos vagy online videós beszélgetések bebizonyították számomra, hogy távolról is tudom segíteni a hozzám fordulókat szépségük megőrzésében.

Végre újra találkozhatok a vendégeimmel a kozmetikában, de mellette megtartottam az online tanácsadást, mert így azoknak a vendégeimnek is tudok segíteni, akik átmenetileg külföldi munka, babás hónapok, vagy más miatt nem tudnak eljönni hozzám, illetve azoknak is elérhető, akik még sosem jártak nálam.

Ezen az online bőrápolási rutin tanácsadáson Lupui Iza is részt vett.  Iza jelentkezése azért volt megtisztelő nekem, mert az inzulinrezisztensek életmódmentoraként az étkezés és a sport területén rendkívül tudatos életet él és tanít a követőinek, és mellette blogot is vezet.

Olvasd el a szolgáltatásommal kapcsolatos vendégcikkét!

 

Jövőre 40 éves leszek, és ahogy közeledik ez a kerek szám, egyre hangosabban szól a vészcsengő a fejemben a hiányos bőrápolási szokásaim miatt. Pontosabban csak szólt, mert pár hete Klári segítségét kértem az otthoni rutinom összeállításában. Évek óta jó minőségű, természetes összetevőjű kozmetikumokat használok, de nem rendszeresen és nem tudatosan. Ezzel a beszámolóval azoknak szeretnék segíteni, akik hozzám hasonlóan úgy érzik, nem tesznek meg annyit a bőrük egészségéért, mint amennyit megérdemelne.

 

Elég volt egy kis finomhangolás

A tudatos bőrápolás nem sprint, hanem maraton. Nincs olyan, hogy este felkenek egy kencét, reggelre pedig elmúlik minden panaszom, én pedig hátradőlhetek egy időre. Következetességre, kitartásra és rendszerességre van szükség. Ahhoz, hogy ezt tartani tudjam, egy minimalista szemléletű, alap rutint szerettem volna.

Szerencsére ezt a bőröm állapota lehetővé tette, nem volt szükség drasztikus változásokra és teljesen új szokásokra, hanem csak a helyes sorrend felállítására, a hiányzó lépések beillesztésére és néhány kozmetikum cseréjére, mert kb. 5 éve ugyanazokat a termékeket használom, miközben a bőröm állapota és igénye változott.

Rendkívül szimpatikus volt nekem, hogy a cserére érett kozmetikumoknál Klári az általam használt és szeretett termékcsaládból ajánlott olyan hatóanyagú készítményeket, amelyek a céljaimat jobban támogatják. Ezt megelőzte egy alapos és részletes kérdőív, amellyel Klári felmérte a bőrtípusomat, a jelenlegi bőrápolási szokásaimat és a bőrömmel kapcsolatos kihívásaimat, és azt is megkérdezte, milyen eredménnyel lennék elégedett. Bekérte a jelenleg használt kozmetikumaim összetételét, és az átadott anyagokból felkészült a tanácsadásra, amit online tartottunk.

Jólesett tőle a dicséret arra, amit jól csinálok, a helytelen szokásaimmal kapcsolatban pedig finoman, de határozottan terelgetett a helyes irányba. A konzultáció után írásban is megkaptam tőle a javaslatokat, amiket átbeszéltünk, kiegészítve olyan segédanyagokkal, amiknek nagy hasznát vettem az elején, amíg megszoktam, hogy mi, mikor, mi után következik.

 

 

Három óra választott el a szebb bőrtől

Az internet tele van hatóanyagos és bőrápolási rutinos cikkekkel, blogbejegyzésekkel, YouTube videókkal. Először én is ilyen forrásokból kezdtem az információgyűjtést, de hamar rájöttem, hogy végtelen időbe telne mindennek alaposan utánajárnom, kvázi szakértővé kellene válnom ahhoz, hogy a bőröm számára legjobb döntést hozzam, amikor termékeket választok a rutinhoz.

Ám ekkor még mindig csak a kísérletezés fázisában lennék, mert azoknak, akiknek a cikkeit olvasom vagy videóit nézem, csak a legritkább esetben ugyanazok a problémái és jellemzői, mint nekem. Lemásolhatom a rutinjukat, kipróbálhatom a termékeket, amik nekik beváltak, és van is rá esély, hogy ezek nálam is működjenek, de az információgyűjtés és a kísérletezés rengeteg idő. 

Többször bebizonyosodott, hogy időhatékonyság és eredmény szempontjából is észszerűbb, ha olyan szakembertől kérek segítséget, aki széleskörű tapasztalattal rendelkezik az adott területen. Klárit nem személyes élmény alapján választottam, ugyanis kozmetikai kezelésen még nem jártam nála, mert eddig nem tartottam fontosnak.

Azért esett rá a választásom, mert több mint 10 éven át ugyanazon az emeleten, a kozmetikájával szemben dolgoztam, és tudom róla, hogy több évtizedes múltja van a kozmetikus szakmában, és a személye, a tudatossága, a figyelmessége, a kedvessége garancia volt nekem arra, hogy jó kezekben leszek.

A kérdőív kitöltése, a használt kozmetikumaim összetevőinek összeírása és maga a konzultáció összesen körülbelül 3 órát vett igénybe. Mindössze ennyi idő választott el attól, hogy megtudjam, milyen szokásokat érdemes kialakítanom a bőrömmel kapcsolatos céljaim elérése érdekében, illetve a meglévőkön felül vagy helyett milyen kozmetikumokra van szükségem.

Klári nélkül még most is az információkat gyűjtögetném és ugyanott tartanék, mint 6 héttel ezelőtt. A segítségével viszont már több mint egy hónapja követem a reggeli és esti rutinomat, ami egyáltalán nem megterhelő, sőt, egész könnyen betartható. Csak addig volt nehéz, amíg nem tudtam, pontosan hogyan kell csinálni.

Vannak már eredmények is, mert az új szokásokkal, és a már beszerzett új kozmetikumokkal idén nyáron alig jöttek elő a pigmentfoltjaim, kevésbé nőnek be az államról kicsipeszelt szőrök (köszi, PCOS, hogy ilyenekről is írhatok ebben a cikkben), és kevesebb cikluspattanásom jött elő. Utóbbi a TOP problémáim között szerepelt a kitöltött kérdőívben és Klári nem áltatott azzal, hogy ezek meg fognak szűnni, ezért már a kevesebbel is boldog vagyok.

 

Az egyénre szabott megoldás a nyerő

Bevallom, szeretek sikersztorikat és részletes esettanulmányokat olvasni, de ebben az esetben nem érzem, hogy hozzáadott értéke lenne részletesen írnom a korábbi és mostani szokásaimról, a bőrproblémáimról és a céljaimról.

Helyette azt szeretném megerősíteni, hogy az eredményes otthoni bőrápolási rutin titka a személyre szabottságban rejlik. Számomra a legemlékezetesebb mondat a konzultációról az volt, amikor Klári felhívta a figyelmemet arra, hogy vannak, akiknek elég az SPF20-as fényvédő, majd felsorolt legalább 5 indokot arra, hogy személy szerint nekem miért kell az 50-es.

 

A tudatos bőrápolás az öngondoskodás része

Pontosan tudom, hogy a bőr egészsége több tényezőn múlik. Nemcsak a kozmetikuson és a kozmetikumokon, hanem az étkezési és életmódbeli szokásokon is. Utóbbi kettőre nagyon nagy hangsúlyt fektetek, és talán éppen ezért éreztem magam egyre kellemetlenebbül attól, hogy az előbbiekre nem. Örülök, hogy végre ezen a területen is változtattam, és az öngondoskodásnak ez a pillére is a helyére került. 

Látom azt is, hogy a magasabb szintű bőrápolásban sok potenciál van még a mostani alap rutinomon túl, de mint feljebb írtam, ez nem sprint, hanem maraton, és én már úton vagyok, ami pont elég. A mostani bőrállapotomnak és célomnak megfelelő termékeket használom, választ kaptam azokra az ellentmondásokra, amikre a tanácsadás előtt nem találtam a magyarázatot, és ami talán a legfontosabb, hogy szívesen töltök egy icipicivel több időt a bőrápolással, mert tudom, hogy mit miért csinálok. 

 

Ha Iza beszámolója felkeltette az érdeklődésedet, ezen az oldalon tudsz részletes információkat olvasni a Bőrápolási rutin tanácsadás szolgáltatásomról.

Ha vendégem vagy a Lari Kozmetikában, és van olyan ismerősöd, akinek ez érdekes lehet, bátran küldd el neki a blogcikk linkjét!

  Tovább a folytatáshoz >>

5 bőrápolási tipp kánikulában

 

Neked van kedved ilyen hőségben krémezni? Krém nélkül is úgy érzed, mintha elolvadnál?

A nagy meleg, főleg, ha hetekig eltart, igénybe veszi a bőrünket. A fokozott napfény hatására, akkor is, ha nem nyaralunk, csak a városban járunk, a bőrünk a hám szarurétegének vastagításával és a pigment anyag (melanin) fokozott termelésével válaszol. Ezekkel árnyékolni próbálja a bőrsejtjeid DNS-ét, hogy ne károsodjanak. Természetesen ehhez jön még a fokozott verejték termelés, amivel hűti magát és a szervezetedet.

Az ezekből adódó tünetek néha kellemetlenségekkel járnak. A fokozott szaruképzés érdes, picit smirglis bőrérzetet eredményezhet. Ha a pigment termelés nem egyenletes, akkor speciális ápolásra kell áttérni. A több izzadásról pedig ne is beszéljünk!

 

A megváltozó bőrünk és a hőérzetünk óhatatlanul arra késztet minket, hogy megváltoztassuk az otthoni bőrápolási rutinunkat. Sokszor felmerül a kérdés, hogy mi az, ami az otthoni rutinból elhagyható, vagy esetleg mással helyettesíthető?

Alapszabály, hogy bőrtípusunkat is figyelembe véve, nyáron a téli bőrápolásunktól könnyedebb állagú krémre, inkább fluidra, gél-krémre, vagy zselére váltunk. Szerencsére ma egyfajta trend is a kozmetikai iparban, hogy a magasabb hatóanyag tartalom nem feltétlenül kell, hogy „nehéz” kozmetikumot eredményezzen.

 

Összeszedtem a legfontosabb változtatási lehetőségeket, amikkel elviselhetőbb lesz neked is a forróság.

Kövesd tippjeimet az otthoni bőrápolásodhoz kánikula idején!

 

1. TIPP: Ne hagyd ki a reggeli és esti alapos arctisztítást!

A bőrsejtek éjjel-nappal dolgoznak. Attól, hogy alszol, még végzik a dolgukat. Anyagcseréjük, munkájuk nem áll meg. Amelyiknek például a szabadgyökök eltakarítása a dolga, az csinálja azt éjjel is. A hámképzés, faggyútermelés, festékképzés, stb. ugyanúgy zajlik. Ezért fontos, hogy ne csak este, hanem reggel is megfelelően használj arctisztítót! A hideg víz önmagában nem elég!
 

2. TIPP: Ha szabadba mész, a fényvédő krém legyen a bőrödön!

Ha reggel az arctisztítás után csak egyetlen dolgot tudsz felkenni, mert semmi többet nem bír a bőröd a hőségben, akkor az a káros összetevőktől mentes fényvédő krémed legyen! Ha ebben antioxidáns hatóanyagok, vitaminok is vannak, az nagyon jó. Kerüld a káros összetevőket ebben a kozmetikumban is, mert némelyik pigmentfoltokat okozhat, vagy gyorsíthatja a bőröd öregedését!
 

3. TIPP: Tartsd az esti rutint!

Ha a reggeli rutinból hiányoztak a tápláló hatóanyagok, mert nem kentél fel sem liposzómát, sem koncentrátumot, akkor este különösen fontos az éhező bőrödet ellátni. Alapos arctisztítás és tonizálás után használj mélyrétegben hidratáló liposzómákat, melyek a nedvességet nem csak pótolják, hanem segítik megtartani is; valamint antioxidáns és bőrvédő hatóanyagokat (pl.: C-vitamint, retinolt, növényi őssejt kivonatot, ectoint, aminosavakat)!
 

4. TIPP: A bevált gyorssegély – a radírozás

Amikor azt érzed, hogy a bőrödnek érdes a tapintása, nem veszi fel a krémet, vagy egyszerűen már nem bírsz vele, akkor kapj elő egy bőrradírt! A szemcsés bőrradírozás, vagy a nyáron is biztonságos PHA-savas bőrmegújító szérumok mindig segítenek fellélegezni a bőrödnek. Két-három hétig a heti 1 radírozást be is sűrítheted 2-re.
 

5. TIPP: Hűsítő wellness-pakolás

A bőrradírozás után mindig érdemes kihasználnod a bőröd hámlasztás által megnövekedett felszívóképességét. Kánikulában behűtheted az arcpakolásodat picit, vagy készíthetsz egy keveréket az otthoni kozmetikumaidból: liposzóma + szérum + arckrém, és ezt behűtve pakolásként felteheted vagy bemasszírozhatod. Vigyázat! Nem kell lefagyasztani, elég csak hűteni kicsit. A bőrnek sem jó a sokkoló hideg, ugyanúgy, mint a túlzásba vitt légkondi a testnek.
 

Legyen a bőröd ilyenkor is a legjobb formában!

 

Előfordulhat, hogy úgy érzed, az otthoni tippek már nem segítenek, vagy nincs hozzá megfelelő kozmetikai terméked. Ha többre van szükséged, akkor jelentkezz be hozzám egy arckezelésre vagy UV-barát PEEL IT bőrmegújító ápolásra! Összeállítom neked a személyre szabott „after-sun kezelésedet”!

Ha máskor is szívesen olvasnál tőlem bőrápolási híreket, cikkeket, akkor iratkozz fel hírlevelemre itt!

  Tovább a folytatáshoz >>

Ne mondj le a savas bőrmegújításról nyáron!

Bőrünk hámrétegének természetes cserélődését jó, ha rendszeres hámlasztással segítjük. Ez nem csak egyenletesebb bőrfelszínt, hanem a kozmetikumaink jobb felszívódását is segíti.

De mi a helyzet a gyümölcssavas peelingekkel? Használhatjuk nyáron is?

Nyáron különösen fontos, hogy az elhalt szarulemezkék ne fedjék túlzottan a bőrödet. A fokozott izzadás, a meleg és a gátolt bőrlégzés miatt nemkívánatos tüneteket produkálhat a bőröd. 

Ezekkel a tünetekkel találkozhatsz:

- Apró kiütésféléket láthatsz
- Sötétebb foltok lehetnek itt-ott
- Húzódhat a bőröd
- Érdes tapintású lehet az arcod
- Hiába vagy lebarnulva, mégis fáradtnak tűnhet a bőröd

Tapasztaltad már valamelyiket nyáron?


Ha bőrradírozás, akkor legtöbbször a szemcsés, vagy más néven mechanikai radírok jutnak eszünkbe. Az elhalt szarulemezkék eltávolításának valóban a legegyszerűbb módja, hogy dörzsöléssel leválásra késztetjük őket.

Mi a helyzet a szemcsékkel?

Gyakran találkozom azzal, hogy a „természetes” arcradírokat keresitek, tehát azt, amikor maguk a szemcsék valamilyen természetes anyag őrleményei (pl. barackmag, mandulamag, bambusz őrlemény, só vagy cukor kristály, stb.). Ezek valóban jól radíroznak, de akármilyen kicsi méretűre őrölik őket, akkor is éleik vannak, amik a bőrödet megsértik. Ezt nyilván nem látjuk, de akkor is ott vannak, és a bőrödnek ezt ki kell javítania.

Ezért a bőröd szempontjából sokkal jobb, ha gyümölcssavas peelingekkel hámlasztod a bőrödet. Az ilyen kozmetikumok kiválasztása több körültekintést igényel, de megtanulható, és én is szívesen segítek választani a bőrödnek megfelelőt.

 

A gyümölcssavakat nem csak télen lehet használni?

A gyümölcssavak két fajtáját, az AHA savakat (pl. glikolsav) és BHA savakat (pl. szalicilsav) általában igen. Bőrmegújításban nagyon jók, ám kissé csökkentik a bőrünk ellenállását a fénnyel szemben. Ezért tavasztól kora őszig nem alkalmazzuk őket.

A legújabb gyümölcssavak az ún. PHA savak. Nevük a Poly-Hidroxy-Acid rövidítése, vagyis polihidroxi-savakat jelent. Sokkal nagyobb molekulákból állnak (a „poli” szó erre utal), mint az AHA és BHA társaik. Ez nagyon kedvező tulajdonságokat ad a PHA-savaknak és a velük készült termékeknek.

A legújabb gyümölcssavas bőrradírok

A gyümölcssavakat szinte mindig keverékekben, koktélokban használjuk. Ezekben a keverékekben többféle gyümölcssavat házasítanak össze a gyártók. A nagymolekulájú PHA-savakat is így használjuk. Legismertebbek a fitinsav, glükonolakton, laktobionsav, melyek sokkal kíméletesebben hámlasztanak, ugyanakkor hidratálják és megújulásra is késztetik a bőrödet. Fokozatosan szívódnak fel, hatásuk néhány napig is eltart. Ez a fokozatos hatás éppen a nagy molekula méretnek köszönhető. A fenti képen láthatod néhány gyümölcssav molekula egymáshoz viszonyított méretarányát. Ugye, milyen nagyok a PHA-savak?

 

A bőrbarát PHA-savakkal a bőröd biztonságban van, nem fog pikkelyesen hámlani, és nem kell piros, irritált bőrtől tartanod. Nyugodtan használhatók nyáron is!

 

Milyen esetekben, milyen bőrállapot javítására lehet jó neked a PHA-savas hámlasztó koncentrátum?
(Szándékosan hívom így, mert egy peelingnél jóval többről van szó.)

 •  ha nem szeretnéd szemcsékkel dörzsölni a bőrödet.
 •  ha száraz, fakó a bőröd.
 • ha a bőrödet tartósan és mélyrétegben hidratálni szeretnéd.
 •  ha növelnéd a bőröd nedvességmegtartó képességét.
 •  ha antioxidáns hatás keresel (nyáron kötelező!).
 • ha a bőrödet megújítani, fiatalítani szeretnéd.
 •  ha a ráncok mélységét csökkentenéd.
 •  ha anti-pollution (detox) hatást keresel a bőrödnek.
 •  ha anti-glikációs hatást keresel a kollagén rostok elcukrosodása ellen.
 •  ha pigmentfoltokat halványítanál.
 •  ha problémás, pattanásos a bőröd.
 •  ha érzékeny a bőröd.
 •  ha tágult hajszálereket erősítenél, összehúznál.
 •  ha couperose, rosacea problémákkal bajlódsz.A PHA-savas kozmetikumokból léteznek otthoni és kozmetikai kezelésben használható verziók is. Otthon általában hetente 2-3 alkalommal használhatók a bőrtípustól és a bőrállapottól függően. Nekem személyesen nagyon jó tapasztalataim vannak a PHA-savakkal kapcsolatban. Bármelyik arcápolásba illesztem bele, olyan, mintha turbó üzemmódba kapcsolnánk.  A vendégeimnek kúraszerűen is alkalmazzuk, és néhány hónap alatt a kedvencünk lett. 

Otthoni használat előtt tájékozódj saját kozmetikusodtól, mert nem mindegy, hogy a te bőrödre melyik terméket választod, vagy milyen gyakran használod.

* * *

 

Ha máskor is szívesen olvasnál tőlem bőrápolási híreket, cikkeket, akkor iratkozz fel hírlevelemre itt!

Kozmetikámban különböző peelingekkel és gyümölcssav komplexekkel végzek bőrre és bőrállapotra szabott bőrmegújító kezeléseket. Ha az otthonitól Te is hatékonyabb bőrmegújító kúrát szeretnél, tájékozódj itt!

  Tovább a folytatáshoz >>

Így segíts az érzékeny bőrödnek

Az érzékeny bőr pirosodik, viszket, húzódik. De meddig?

Az utóbbi években azt tapasztalom, hogy a bőrérzékenység egyre többeteket érint. Ennek okait és természetesen a megoldásait járom most körbe. Tarts velem!

A bőr érzékenységét sokan adottságnak gondolják. Pedig az érzékenység nagyon gyakran egészen egyszerű dolgokból ered, amivel, ha tisztában vagyunk, könnyen el tudjuk kerülni.

A bőr természetes, saját maga által termelt „védőkréme” az úgynevezett hidrolipid réteg, amely bevonja a bőröd felszínét. Ha ez a védő réteg nincs megfelelő mértékben jelen, akkor felborul a bőr egyensúlya. Innen indul minden.

Ez az egyensúly legtöbbször, sajnos, a nem megfelelő kozmetikumoktól, vagy helytelen bőrápolási rutintól van. De erről picit később…

 

Miről ismered fel, hogy érzékeny bőröd?

Az érzékeny bőr tünetei a kialakulásuk sorrendjében:

 • a hidrolipid bevonat hiánya miatt megnő a bőr vízvesztése
 • csökken a hámréteg ceramid tartalma
 • száraz durva tapintású lesz a bőrfelszín
 • húzódik, viszket a bőr
 • nem fog tudni védekezni a környezeti hatások ellen
 • könnyen kipirosodik
 • gyakran fellángol
 • hajszálértágulatok jelennek meg
 • pigmentfoltok jelennek meg
 • gyulladt csomócskák jelennek meg
 • száraz, kissé hámló, ekcémás állapot szélére jut a bőr
 • a bőr könnyen fertőzést kaphat
 • rosacea alakulhat ki

 

Az érzékeny bőr fogalma kb. a lista közepéig tart. Tehát a hajszálértágulatok megjelenéséig. Ez az a pont, ahonnan még visszaállítható a bőr egyensúlya és egészsége. Szándékosan írtam tovább a listát! Nem azért, mert azoknál a tüneteknél nincs mit tenni, hanem azért, hogy lásd, hogy hová vezethet a bőrérzékenység nem-kezelése. A fokozottabb tüneteknél is van lehetőség a javulásra, ott a kezelési cél az egyensúlyi állapot felé vinni a bőrt, vagyis erősíteni és ezáltal csökkenteni a tünetek erősségén.   

 

Amikor átmenetileg válik érzékennyé a bőröd

Előfordulhat, hogy egyszer csak a bőröd az érzékeny, vagy akár a hiperérzékeny bőr tüneteit produkálja.

Igaz, hogy rövidebb ideig állnak fenn ezek a tünetek, de ha nem foglalkozol vele, és a bőrt nem segíted, hogy megerősödjön, akkor az egyensúlya nem áll vissza és ez az állapot állandósulhat.

 

Mitől válhat érzékennyé a bőröd átmenetileg?

 • fokozottabb igénybevétel, mint, amit a bőröd megszokott (pl. hirtelen sokat kertészkedsz, vagy elkezdesz rendszeresen túrázni)
 • kozmetikumot váltasz (nem ellenőrzöd az összetevőit)
 • eltérsz a bevált bőrápolási rutintól
 • felderítetlen góc a szervezetedben (pl. fog, arcüreg, gyomor)
 • emésztési problémák
 • hormonális változások (babavárás, menopauza)
 • betegségek (akár egyszerű influenza vagy gyomorrontás is)
 • gyógyszerek, oltások

Előfordul, hogy vendégeimnél hamarabb észreveszek eddig nem tapasztalt tünetet a bőrükön. Ilyenkor, mint a kozmetikusuk, azért szoktam kérdezősködni, mert több esetben előfordult már, hogy megelőztünk komolyabb problémákat. A sokéves tapasztalatom miatt javaslatot tudok tenni személyes megfigyelésre, vagy akár orvosi vizsgálatra, kutatásra.

No, de hál istennek, legtöbbször az odafigyelő kozmetikai ápolás elegendő szokott lenni.

 

Az érzékeny bőr ápolása

Ha érzékeny a bőröd, minden ápolási lépésnél fontos, hogy kerülni kell a szélsőségeket: a hőmérsékletben, a mechanikai ingerekben, a hatóanyagok kiválasztásánál.

Emlékszel a tünetek felsorolására? Remélem, igen, mert az egyensúlyi állapot visszaállítását ugyanabban a sorrendben érjük el:

 • pótoljuk a felszíni hidrolipid bevonatot
 • növeljük a hámréteg ceramid tartalmát
 • a bőrfelszínt kíméletesen és óvatosan hámlasztjuk
 • hidratáljuk
 • javítjuk a védekezőképességét a környezeti hatások ellen
 • csökkentjük a bőrpírt
 • erősítjük a hajszálereket

Mindeközben pedig kerüljük a túl forró vizet, szaunázást, a mechanikai durva dörzsölést. Bőrazonos ceramidot, lipideket, antioxidáns és antipollution hatóanyagokat pótolunk. Ezek megerősítik a bőr védekezőképességét a környezeti hatásokkal szemben, és szépen fokozatosan visszaáll az egyensúlya.

 

Ahogy látod, az érzékeny és a hiperérzékeny bőr ápolása az átlagostól is nagyobb körültekintést igényel. De azért nem lehetetlen!

 

Olyan anyagokat kell használni, és olyan bőrápolást kell nap mint nap adni neki, ami…

 • pótolja a hiányzó anyagokat a bőrödből.
 • nem terheli meg a bőrödet.
 • a legjobban tolerálható formulában van.

 

Milyen kozmetikumokat válassz?

- Kerülj minden káros-, vagy felesleges összetevőt kozmetikumaidban (kőolajszármazékok, szilikonok, parabének, PEG-ek, illatanyagok, stb.)!

- Válassz kíméletes arctisztítót. Én habot ajánlok, ettől nincs jobb!
- Pótold a bőröd felszínén hiányzó hidrolipid alkotóit, a ceramidot, valamint a nedvességmegkötő anyagokat (kis- és nagymolekulájú hialuronsavval)!

- Válassz antioxidáns hatóanyagokat, pl. C- és E-vitamin, fitoszterin, szőlőmagolaj!

- Használj ún. DMS (Derma Membran Structure) alapú arckrémet, ami a legjobb választás az érzékeny bőrnek, mert teljesen bőrazonos, emiatt a bőröd nagyon jól tolerálja!

- A bőröd viszketését, pirosságát pl. panthenollal vagy argánolajos krémmel csökkentheted.

 

A bőr érzékenységét az esetek túlnyomó többségében a helytelen kozmetikumok okozzák. Amikor egy új vendégnek ezt elmesélem, és elmagyarázom a saját kozmetikumain keresztül, akkor megdöbbennek, mi minden felesleges-, vagy káros összetevő van a krémükben, arclemosójukban.  Én a kozmetikámban olyan tiszta, káros összetevőktől mentes, és bőrbarát anyagokat használok csak, amelyekkel biztonságosan elkezdhetjük a bőröd megerősítését.

Ha szükséged van ebben segítségre, szólj!

 

 

* Ha érdekelnek a megjelenő cikkeim, illetve a bőrápolási híreim, akkor iratkozz fel hírlevelemre itt!

* Ha szeretnél a saját bőrápolásodról és a bőrödről többet tudni, miközben egy frissítő, kiegyensúlyozó arcápolással kényeztetlek, akkor jelentkezz BŐRÉBRESZTŐ programom-ra! Pontos bőrdiagnosztizálás után egy személyre szabott bőrbarát arcápolást kapsz, közben javaslatokat teszek az otthoni rutinodra a kozmetikumaid ellenőrzése után.

* Ha szeretnél te magad is biztonsággal méreganyag mentes kozmetikumokat vásárolni, akkor megtanítalak egy egyszerű módszerre. Jelentkezz be hozzám egy egyszemélyes MINI kozmetikumválasztó workshop-ra! Akár ki sem kell mozdulnod a fürdőszobádból, mert online is találkozhatunk.

  Tovább a folytatáshoz >>

Kivagy a sok kézmosástól?

A kezünk bőre sokkal több mindennek van kitéve, mint bármelyik más testrészünkön. Mindenfélét megérintünk, fogdosunk vele, és a legkülönbözőbb felületekről letapogatjuk a szennyeződéseket. Természetes, hogy ezt le kell mosnunk.  Ez bizony,  igénybe veszi a kezünket. A vírusos helyzetnek köszönhetően ez az állandó fertőtlenítéssel csak tovább fokozódik.

 

Nézz rá a kezedre! Milyennek látod a bőrödet?

1. Sok ezer apró ráncot látok.
2. Olyan, mintha fonnyadt lenne a kezem.
3. Piros foltok vannak rajta.
4. A kézfejem csontos részein kicsit sebes is.
5. Piros pöttyök vannak az ujjaim között.
6. Néha viszketnek is ezek a pöttyök.
7. A körömágyam be-beszakad.
8. Érdes tapintású a bőröm.
9. Ha beken, szinte semeddig nem tart a hatása.

 

Előfordult veled már az, hogy…

… hiába krémezel, nem sokat ér? Ezt az állapotot onnan ismered fel, hogy szinte azonnal újra tudsz krémezni, és a bőrödnek semmi nem elég.

 

Mi okozza ezeket a tüneteket?

A kezünket borító bőrünk hámrétege ugyanúgy tartalmaz egy saját gyártású „habarcs anyagot”, a ceramidot, mint máshol a testünkön. Ez a ceramid felelős a nedvesség megtartásáért. Ha a bőröd természetes egyensúlya felborul, és túl kevés ez a ceramid a hámrétegben, akkor a bőröd pirosodással, foltokkal, hámlással reagálhat.

Alapesetben a téli hideg, szeles időjárás is okozhatja ezt a fajta kiszáradást, de vannak más tényezők is.

 

Milyen hatások rontják tovább mostanában a kezed bőrét?

Sokkal többször mosunk kezet, mint eddig. A bőrünknek ennyivel többször kellene visszaállítania a természetes bőrfelszíni bevonatát. Erre sajnos, önmaga nem képes.
Gyakran szappannal és olcsó kézmosókkal mossuk a kezünket. A szappanok általában kilúgozzák a bőrt, megváltoztatják a bőrfelszín pH értékét, amit a bőrünk nem tud visszaállítani. Ha folyékony szappanokat használunk, és azokban a ceramid tartalmat kimosó szulfát összetevők vannak, akkor tovább romlik a helyzet.
Naponta többször fertőtlenítjük a kezünket. A kézfertőtlenítők 70%-os alkohol tartalommal rendelkeznek, mert az alkohol csak ilyen, vagy e feletti koncentrációban fertőtlenít.

Ugye, nem is csoda, hogy kivan a bőröd a kezeden?!?

 

Most lássuk, hogyan tudsz segíteni a bőrödnek:

1. Ne használj szappant kézmosáshoz, mert kilúgozhatja a bőrödet!
2. Válassz szulfát mentes folyékony szappant, mert ezek az anyagok kimossák a kezed bőréből a ceramidot!
3. Soha ne szárítsd a kezed légfújós szárítóval!
4. Válassz növényi olajokkal, vajakkal készült kézkrémet (a kőolajszármazékok NEM táplálják a bőrödet, csak bevonják azt, és egy csalóka puha felületet adnak)!

 

Ha úgy érzed, hogy a helyzet tarthatatlan, akkor kérj hidratáló és ceramid pótló kézápolást következő arckezelésedhez!
Kérdéseiddel keress meg nyugodtan!

 

 

Ha érdekelnek a megjelenő cikkeim, illetve a bőrápolási híreim, akkor iratkozz fel hírlevelemre itt!

Ha szeretnél profi hatóanyagelemző lenni, akkor jelentkezz be hozzám egy egyszemélyes MINI kozmetikum választó workshop-ra! Megtanítom neked online, hogy hogyan tudsz könnyen bőrbarát kozmetikumokat választani bármikor, bármelyik boltban. Tovább a folytatáshoz >>

A te bőröd sem bírja már a maszkot?

A tavaly tavasz óta kis szünetekkel fennálló vírushelyzetből adódóan hónapok óta maszkban vagyunk. Sokan kerestetek meg eddig nem tapasztalt bőrproblémákkal.  


Vendégeimmel kielemeztük a helyzetet. Megvizsgáltuk a bőrüket. Ellenőriztük az otthon használt kozmetikumokat. Átnéztük az otthoni rutint. Sőt, megvizsgáltuk a maszkokat is.

Többféle korú és típusú bőr ellenőrzése után tapasztalataimat és javaslataimat a Lari Bőrbarátai privát facebook csoportunkban videóban elmondtam. Most itt is leírom a lényeget, hogy Neked is segíthessek.

Te milyen tüneteket tapasztalsz a bőrödön?

1. Apró kiütésféléket látok.
2. A pici piros csomócskákból semmit nem tudok kinyomni.
3. Gyulladt pattanások vannak az államon, a száj környékén.
4. Kipirul az arcom, vagy piros foltocskák vannak rajta.
5. Húzódik a bőröm.
6. Néha viszket is a bőröm.
7. Érdes tapintású az arcom, főleg az arcom két oldalán és az államon.

 

Mi okozza ezeket a tüneteket?

A bőrünk nincs hozzászokva a maszk hosszú, esetenként órákon át tartó, ráadásul rendszeres viseléséhez. A hideg időben a leheletünktől bepárásodik a maszk alatt. Ha párás maga a levegő, akkor ez még fokozottabb. Mivel a maszk, ahogy beszélünk, lélegzünk, mozog is, macerálja a bőrfelszínt. Erre válaszreakcióként a bőr fokozhatja a szarulemezkék felhalmozását, hiszen védeni akarja a bőrt a mechanikai hatástól. A kombinált bőrtípusnál a szarulemezkék felhalmozódása elzárhatja a faggyú útját, az is begyulladhat. A felborult bőrfelszíni egyensúly miatt a bőr pirosodással, meleg foltokkal, akár hámlásszerű plakkokkal is válaszolhat.

 

Így segíts a bőrödnek:

Ha a fenti tünetekből rád inkább az 1-2-3-4. válaszok jellemzőek, akkor:

1. Radírozz hetente 1x teljes arcon és még 2x a maszk alatti területen!
2. Ha gyulladt pattanások vannak, akkor inkább kémiai (gyümölcssavas) peelinget használj, ne mechanikai dörzsölőset!
3. Hidratáld a bőrödet minden nap!
3. Ha kell, használj helyileg a pattanásokra gyulladáscsökkentő, antibakteriális szérumot, mert sokkal hamarabb meggyógyulnak!

Ha a fenti tünetekből rád inkább a 4-5-6-7. válaszok jellemzőek, akkor:

1. Radírozz hetente 1x teljes arcon és még 1x a maszk alatti területen!
2. Válassz kicsit gazdagabb krémet, mint nyáron szoktál!
3. Az igazi segítség a bőrödnek, ha ceramidot is pótolsz, nem csak hidratálsz. A kettő együtt kell a száraz, vízhiányos bőrnek.

 

Ezt NE csináld a bőröddel:

1. Ne kapargasd a pattikat! Ne gyötörd vakarászással!
2. Ne használj rá kézi fertőtlenítőszert!
3. Utcán, boltokban, egyáltalán, ha nem otthon vagy, ne is érj hozzá!

 

Néhány szó a maszkokról...

A maszkokkal kapcsolatban arra jutottunk, hogy nincs összefüggés a bőrtünetek és a maszk típusok között. Teljesen mindegy, hogy az adott vendégem milyen típusú (orvosi, textil, vagy más) maszkot hord-e. A meghatározó az ő bőrtípusa és a bőrállapota. A kombinált bőr és a száraz, vízhiányos bőr is alápárásodik a maszk alatt, csak más dolgokkal reagál. A maszkoknál inkább még az volt a különbség, hogy ki mennyi ideig hordja napi szinten a maszkot. Aki home office-ban van hónapok óta, neki könnyebb a helyzete, mint aki bejár a munkahelyére, és még esetleg bkv-val utazik oda-vissza.

 

Ha a bőrtüneteid szerinti javaslataimat követed, javulnia kell a bőröd állapotának.
Ha további kérdéseid vannak, keress meg bátran!

 

 

Ha érdekelnek a megjelenő cikkeim, illetve a bőrápolási híreim, akkor iratkozz fel hírlevelemre itt!

Szeretnél profi otthoni arctisztító és bőrradírozó lenni? Akkor jelentkezz be hozzám egy egyszemélyes MINI arctisztító, bőrradírozó workshop-ra! Megmutatom és meg is tanítom neked online a bőröd otthoni hatékony és könnyű tisztítását.

Fotó: Freepik

  Tovább a folytatáshoz >>

Ez az alapja a bőrápolásodnak

Arcot mosni mindenki tud. De vajon szép bőrt eredményező arctisztításról mikor beszélhetünk? Ahhoz, hogy a bőröd természetes egyensúlyát és működését ne borítsd fel, tudnod kell, hogy… 

- Mivel tisztítod a bőrödet?
- Hogyan tisztítod a bőrödet?
- Mikor tisztítod a bőrödet?
 

Miért kell egyáltalán arclemosó? Nem jó a víz?

A sima víz nem tisztít. Ahogyan az edényeidet, ruháidat sem mossa ki a víz önmagában, úgy a bőrödet sem tisztítja. A tisztításhoz szükség van olyan anyagokra, amik a szennyeződést hozzá tudják kötni a vízhez (tenzidek). Ilyen anyagok vannak az arclemosókban is. A hűvös vizes arcmosás lehet, hogy reggel fel tud ébreszteni, de nem helyettesíti az arclemosóval történő arctisztítást.

 

Nézzük, hogy MIVEL jó, ha arcot tisztítunk?
 

Szerintem az a jó, ha arctisztításkor mindig két dolog teljesül egyszerre. Az egyik, hogy ismered a bőröd tulajdonságait, érzékenységét, vagy speciális igényeit. A másik, hogy az életmódodat, a napi szokásaidat, a szeretem, vagy az utálom dolgokat is figyelembe veszed. Nem csak a bőrünk sokféle. Mi magunk is nagyon különbözőek lehetünk.

A különböző fajta arclemosóknak más és más előnyük van, azon kívül, hogy éppen milyen bőrtípusra javasolják.

 

1. Habzó gélek

A legismertebbek a habzó arclemosó gélek. Ezeket szeretjük a leginkább, mert a legtöbb bőrtípusra használhatók, és „jól lemosott” bőrérzetet eredményeznek.

Mikor válassz habzó gélt?
- Ha kifejezetten a lemosott bőrérzetet szereted, mert akkor érzed tisztának a bőrödet.
- Ha zsíros, kombinált vagy olajos a bőröd.
- Ha száraz a bőröd, de ezt a formulát szereted (ilyenkor száraz bőrre valót válassz).
- Ha úton vagy és ezt egyszerűbb használnod (pl. nyaraláskor, sportolás után).

2. Arctejek, arcolajok

Az arctejek száraz bőrre valók, az arcolajok pedig még szárazabbra. Ha szereted a selymes, krémesen puha bőrérzetet már az arctisztítás után, akkor ez tetszeni fog. Általánosságban igaz, hogy ezekkel könnyebb a sminket is lemosni a bőr gyötrése nélkül.

Mikor válassz arctejet vagy arcolajat?
- Ha száraz, vízhiányos a bőröd.
- Ha érzékeny a bőröd.
- Ha könnyen kipirulsz (pl. szeles, hideg időben).
- Ha elmúltál 30, és nem vagy az a kivétel, akinek még mindig zsíros a bőre.

 

 

Sokan nem gondolják, hogy túl sok mindent változtat a „HOGYAN tisztítjuk a bőrünket”.

Akkor fogod szeretni az arclemosódat, ha nem csak a bőrödnek megfelelő, hanem könnyen tudod használni is. Többen azért mosnak arcot még mindig szappannal, mert macerásnak gondolják az arclemosóval történő arctisztítást.  Vattakorongra kell tenni belőle, és azzal kell törölgetni a bőrt, amíg tiszta nem lesz. Igen, így is lehet csinálni, ha valaki ezt szereti. De nem feltétlen szükséges.

Így használd a habzó arclemosót:
- Önts belőle a tiszta, VIZES tenyeredbe.
- Habosítsd fel a zselét a két tenyered összedörzsölésével.
- Körkörös mozdulatokkal járd be az arcod, nyakad területét.
- Ha szükséges, vizezd újra picit a kezedet.
- Bő vízzel, tenyérrel, vagy vattakoronggal mosd le a bőrödet.

Így használd az arctejet:
- Önts belőle a tiszta, NEDVES tenyeredbe.
- Simítsd össze a két tenyeredet, hogy eloszlasd a tejet.
- Simító mozdulatokkal járd be az arcod, nyakad területét.
- Kézzel, vagy nedves vattakoronggal, vagy puha kesztyűvel mosd le a bőrödet.

 

Így használd az arcolajat:
- Önts belőle a tiszta, SZÁRAZ tenyeredbe.
- Simítsd össze a két tenyeredet, hogy eloszlasd az olajat.
- Simító mozdulatokkal járd be az arcod, nyakad területét.
- Vizezd be az olajos tenyeredet, és ismételd meg a simító mozdulatokat a bőrödön.
- Nedves vattakoronggal, vagy puha kesztyűvel mosd le a bőrödet.

 

 

MIKOR jó a bőrünket tisztítani?

- Reggel ébredés után.
- Napközben, ha sportoltál, napoztál, szaunáztál.
- Este mielőtt lefekszel aludni.

Meglepő, hogy reggel is? Tudom, mert sokan csodálkoznak rajta. „De hát, éjjel nem lettem koszos!” Ez igaz. A bőröd viszont a nap 24 órájában teszi a dolgát. A hámképzés, a bőrsejtek és így a szarulemezkék termelődése, a bőrmirigyek működése folyamatos. A bőrsejtjeid nem pihennek, amíg te alszol. Így bizony, szükség van a reggeli arctisztításra is.
 

 

Ha az arctisztításod rendben van, megtetted az első lépést a szebb bőröd felé.  Jöhet a következő lépés? Következő blog cikkem -ben hamarosan megtudod, hogy hogyan tudod bőrradírozással könnyen felfrissíteni a bőrödet.

Ha szeretnél még többet tudni az arctisztításról, arról, hogy miért vagyok szappanellenes, vagy miért nem ajánlom a micellás vizeket, akkor kérd itt az „Amivel el szokták rontani már az elején a bőrápolást” című e-bookomat.

Ha szeretnéd tudni, hogyan tisztítsd a bőrödet, és megtanulnád a technikáját is, akkor ajánlom MINI arctisztító, bőrradírozó workshop-omat, ahol egyénileg csak veled foglalkozom és a te bőrödnek legmegfelelőbb arctisztítást és bőrradírozást mutatom meg és tanítom be neked. Kérj időpontot még ma!

  Tovább a folytatáshoz >>

Napozz és barnulj egészségesen 2.

Az első részben megmutattam, milyen hatásai vannak a bőrödre a különböző UV-sugaraknak. Megnéztük, hogy mikor és hogyan érdemes napoznod, ha nem szeretnél sem leégni, sem idő előtt öregedő bőrt. Ha az előző blog cikket még nem olvastad, érdemes azzal kezdened. >> Napozz és barnulj egészségesen 1. rész

Ebben a második részben azt írom le neked, hogy hogyan tudsz fényvédőt választani magadnak, mire figyelj fényvédő vásárlásakor és hogyan tudsz egészséges fényvédőt választani, hogy a napozás ne okozzon több kárt, mint hasznot.

 

 

Milyen egy jó fényvédő krém?
1. megszűri az UV-sugarak minimum 93%-át
2. védi a bőrsejtek DNS-ét a szabadgyökök ellen
3. nem tartalmaz a bőrnek káros vagy felesleges összetevőket
4. szabadgyök megkötő és nedvesség pótló hatóanyagokat is tartalmaz

1. A jó fényvédő megszűri az UV-sugarak minimum 93%-át

A fényvédő termékek védelmi fokozatát egységesített fényvédő faktor mutatja. Az SPF a „Sun Protection Factor” rövidítése, és elsősorban azt jelenti, hogy hányszor több időt tudsz a napon tartózkodni, mint fényvédő nélkül. Látod a képen, hogy a védelmi fokozat csupán néhány %-kal növekszik. Fontos, hogy a bőröd egészsége érdekében, a bőr káros, betegségeket eredményező folyamatait megelőzendő szükség van minimálisan az SPF 15 faktorra.

 

Többen most megijedhetnek, hogy atyaég, ha ennyit kiszűr, akkor hogyan fogok barnulni? Megnyugtatlak, tudsz barnulni, viszont a bőrrák kockázatát minimálisra csökkented. Szerintem, ez még fontosabb szempont, mint a barnaság. 

Egy átlagos európai bőr 10 percet tud az első bőrpírig fényvédő nélkül napozni. Hát, ettől azért többet vagyunk napon még a városban is, nemhogy amikor nyaralunk, kirándulunk.

Most nézzünk egy példát! Míg egy SPF 15 fényvédő is kiszűri az UV-sugarak 93%-át, addig egy SPF 50 fényvédő a 98%-át. Ez nem tűnik nagy különbségnek. Az igazi különbség közöttük az, hogy egy SPF 50-essel több, mint 3-szor több időt tölthetsz a napon, mint egy SPF 15-össel. Ha te 10 percet tudsz fényvédő nélkül az első bőrpírig a napon tölteni, akkor ezt kell beszoroznod a faktorszámmal:
10 perc x SPF15 fényvédő >> összesen 150 percig lehetsz a napon
10 perc x SPF50 fényvédő >> összesen 500 percig lehetsz a napon.
Válassz tehát az alapján fényvédőt, hogy mennyi időt töltesz a napon!!!

 

2. A jó fényvédő védi a bőrsejtek DNS-ét a szabadgyökök ellen

Ha a bőrödet nem csak a leégéstől (UVB hatástól) szeretnéd megvédeni, hanem az idő előtti öregedéstől is (UVA hatás), akkor olyan fényvédőt kell választanod, ami ez ellen is véd.

Emlékezz: az UVA-sugarak egészen az irharétegig hatolnak és tönkreteszik bőröd kollagén és elasztikus rosthálózatát, mely bőröd feszességéért és ráncmentességéért felelős. Ezért, ha nem akarsz korán ráncosodni, keresd az „UVA A KARIKÁBAN” jelet! Ezt akkor lehet ráírni egy termékre, ha a fényvédő az SPF faktor által ígért időnek legalább 1/3 részében maximális UVA védelmet is ad! Ezt nem minden fényvédő tudja. A te fényvédődön rajta van?

 

3. A jó fényvédő nem tartalmaz a bőrnek káros vagy felesleges összetevőket

A sokak által „napallergiának” hívott Mallorca Acne gyakran a helytelen, irritáló anyagokat tartalmazó fényvédő krémektől van. Sok közülük az UV-sugarakkal találkozva pigmentfoltokat képezhet, vagy tovább fényérzékenyítheti a bőrödet. Több vendégem van, aki napallergiásnak hitte magát évekig, egy jó összetevőjű fényvédővel mégis tud napozni.

 

 

Ezeket az összetevőket ajánlom, hogy kerüld el (a flakon hátulján az INCI-k között tudod ellenőrizni):
- illatanyag (Parfum, Fragrance)
- kőolajszármazékok (Petrolatum, Paraffinum Liquidium, Cera Microcristallina, stb.)
- szilikon olajak (Cyclohexasiloxane, Cyclopentaasiloxane, Dimethicone, stb.)
- kémiai tartósítószerek (-paraben végződések, Triclosan, Imidazodilinyl Urea, Phenoxyethanol, Disodium EDTA)

Ellenőrizd a fényvédődet most!

 

4. A jó fényvédő nedvesség pótló és szabadgyök megkötő hatóanyagot is tartalmaz

Bár a fényvédő termékeknek nem ez az elsődleges feladata, azért elvárható, hogy már napozás közben is védje a bőrt a káros szabadgyök képződéstől (pl. E-vitamin) és legyenek benne hidratáló, nedvesség pótló hatóanyagok is (pl. aloe, betain, panthenol).

 

Ha a fényvédőd megválasztásánál a fenti négy szempontot figyelembe veszed, nyugodtan érezheted úgy, hogy egészségesen napozol. Ha további kérdésed van, keress meg elérhetőségeimen.   

Facebook csoportunkban részletesebben megbeszéljük az aktuális bőrápolási témákat. Csatlakozz Te is hozzánk! Szeretettel várunk! https://www.facebook.com/groups/lariborbaratai/

  Tovább a folytatáshoz >>

Oldalak