Így használd a peptideket a kozmetikumaidban | Szépülj és pihenj egyszerre!

Lari Kozmetika

Így használd a peptideket a kozmetikumaidban

Az előző blogbejegyzésből kiderült, hogy a kozmetikumokban használt peptid hatóanyagok, mint kis katalizátorok beindítják, aktiválják a természetes biológiai folyamatokat a bőrünkben.

Ha az előző cikket még nem olvastad, érdemes azzal kezdeni>> Mire jók a peptidek a kozmetikumainkban?

A kozmetikumokban ezeket a peptid hatóanyag fajtákat használjuk

 

Neuropeptidek

A neouropeptidek gátolják a kis mimikai izmok összehúzódását kiváltó anyag (acetilkolin) felszabadulását. Legismertebb közülük a botox, amely molekulaméreténél fogva csak injekció formájában juthat a bőr alá. Léteznek olyan „botox-hatású” peptidek is, amelyeket kozmetikumokban használhatunk és megfelelő bőrápolás esetén képesek a mimikai ráncok enyhítésére. Ezeket a peptideket a mimikai ráncaid csökkentésére válaszd például a szemkörnyéken, vagy a homlok területén!
Neuropeptid például: Argireline, Syn-Ake, SNAP-8


Jelző peptidek (szignálpeptidek)

Néhány peptid képes stimulálni a bőr fehérjéit (pl. a kollagént) termelő úgynevezett fibroblaszt sejteket. Így azok több kollagént, elasztint és más fehérjét kezdenek termelni. Mivel ezek tartják a bőrünket, így tartós használat mellett a bőr feszesebb és teltebb lesz. Ezeket a peptideket a bőröd szerkezetének, tömörségének, feszességének megőrzésére használhatod.
Jelző peptid például: Matrixyl, Collaxyl.


Szállító peptidek

A szállító peptidek olyan nyomelemeket szállítanak, amik szükségesek például a bőr sebgyógyulási és enzimatikus folyamataihoz. Legismertebb a réz-, és a magnézium-peptid. Ezek a nyomelemek segítik a kollagén szintézisét, így javítják a bőrünk rugalmasságát és a bőr általános megjelenését. Ezeket a szállító peptidek a fenti jelző peptideket támogatják. Használd együtt!


Enzimgátló peptidek

Ezek a peptidek, a lebontó folyamatokat gátolják a bőrben a lebontást aktiváló enzimek gátlásával. Nézzünk egy példát: van egy enzim (MMP), ami folyamatosan lebontani akarja a bőr szerkezeti fehérjéit, így a kollagén szálakat is. Közben persze a bőrünk építi is a következőt. Ugye, benned is rögtön felmerült a gondolat, hogy egyszerre kellene a rostokat építeni és a lebomlásukat gátolni. Pontosan! Ez a legjobb kombináció: használd együtt a jelző peptidekkel!

 

Hogyan és mennyi ideig használjuk a peptideket?

A pontos válasz: használd a peptideket kombinálva, naponta kétszer és folyamatosan, éveken keresztül.

 

Milyen kiszerelésekben fordulnak elő peptid hatóanyagok?

  • Folyékony cseppek ampullában, pipettás üvegben
  • Géles, zselés állagú koncentrátumok pumpás flakonban
  • Krémes állagban arckrém, pakolás formájában

Tapasztalatom szerint az első kettő koncentráltabb, magasabb hatóanyag tartalmú szokott lenni. Én ilyeneket választok az arckrémem alá.

 

A peptid tartalmú kozmetikumok hatékonysága növekvő sorrendben:

  • alkalomszerű használat
  • kúraszerű használat
  • gyakori kezelés
  • napi tartós használat


Vannak olyan hatóanyagok, amelyek gyorsabban kezdenek dolgozni a bőrben és gyorsabban hatnak a kollagénszintézisre. Ilyenek a gyümölcsssavak, a retinol vagy a c-vitamin. Az azonban ezeknél is igaz, hogy addig segíti a termelést, amíg használod. A peptideknek hosszú idő kell, hogy kifejtsék a hatásukat. Nézzünk egy példát: egyetlen kollagén szál felépítése átlagosan 10 napot vesz igénybe. A bőrünk építő folyamatainak ez a természetes sebessége. Ha ezt folyamatosan segítjük kozmetikai peptidekkel, az a leghatékonyabb. Légy türelmes, több hét, vagy akár hónap is eltelhet, amíg tényleg látod az eredményt.


Arra biztatlak mégis, hogy ha később öregedő bőrre vágysz szépészeti beavatkozás nélkül, akkor építsd be a napi rutinodba a peptidek rendszeres használatát!

 * * *

 

Ha máskor is szívesen olvasnál tőlem bőrápolási híreket, cikkeket, akkor iratkozz fel hírlevelemre itt!

Ha szeretnéd tudni, hogy a bőröd öregedésének késleltetéséhez a legjobb kozmetikumokat használod-e otthon, akkor jelentkezz BŐRÁPOLÁSI RUTIN TANÁCSADÁS-omra! A kérdőívre adott válaszaidból megismerem a bőröd állapotát és a mostani bőrápolásodat. A tanácsadást online is igénybe veheted és a végére pontosan tudni fogod, hogy milyen termékeket milyen sorrendben használj.

 

Források: Wikipédia, Beauty Forum, Beauty Brains
Fotó: Lari Kozmetika