Ne mondj le a savas bőrmegújításról nyáron! | Szépülj és pihenj egyszerre!

Lari Kozmetika

Ne mondj le a savas bőrmegújításról nyáron!

Bőrünk hámrétegének természetes cserélődését jó, ha rendszeres hámlasztással segítjük. Ez nem csak egyenletesebb bőrfelszínt, hanem a kozmetikumaink jobb felszívódását is segíti.

De mi a helyzet a gyümölcssavas peelingekkel? Használhatjuk nyáron is?

 

Nyáron a bőr természetes reakciója a fokozott napfényre, hogy megvastagítja a szaruréteget a bőr tetején.

Ezzel is a fény ellen próbál védekezni a pigment termelésen kívül. Sajnos ezek az elhalt szarulemezkék, ha túlzottan felhalmozódnak, problémákat okozhatnak. A fokozott izzadás, a meleg és a gátolt bőrlégzés miatt nemkívánatos tüneteket produkálhat a bőröd. 

 

Ezekkel a kellemetlen bőrtünetekkel találkozhatsz nyáron:

- Érdes tapintású lehet az arcod.
-
Apró kiütésféléket láthatsz.
- Sötétebb foltok lehetnek itt-ott.
- Húzódhat a bőröd.
- Hiába vagy lebarnulva, mégis fáradtnak tűnhet a bőröd.

Tapasztaltad már te is valamelyiket?


A nemkívánatos bőrtüneteken radírozással vagy hámlasztással lehet segíteni.

Ha bőrradírozás, akkor legtöbbször a szemcsés, vagy más néven mechanikai radírok jutnak eszünkbe. Az elhalt szarulemezkék eltávolításának valóban a legegyszerűbb módja, hogy dörzsöléssel leválásra késztetjük őket.

Mi a helyzet a szemcsékkel?

Gyakran találkozom azzal, hogy a „természetes” arcradírokat keresik a vendégeim, tehát azt, amikor maguk a szemcsék valamilyen természetes anyag őrleményei (pl. barackmag, mandulamag, bambusz őrlemény, só vagy cukor kristály, stb.). Ezek valóban jól radíroznak, de akármilyen kicsi méretűre őrölik őket, akkor is éleik vannak, amik a bőrödet megsértik. Ezt nyilván nem látjuk, de akkor is ott vannak, és a bőrödnek ezt ki kell javítania.

Ezért a bőröd szempontjából sokkal jobb, ha gyümölcssavas peelingekkel hámlasztod a bőrödet. Az ilyen kozmetikumok kiválasztása több körültekintést igényel, de megtanulható, és én is szívesen segítek választani a bőrödnek megfelelőt.

 

A gyümölcssavakat nem csak télen lehet használni?

A gyümölcssavak két fajtáját, az AHA savakat (pl. glikolsav) és BHA savakat (pl. szalicilsav) általában igen. Bőrmegújításban, hámoldásban nagyon jók, ám kissé csökkentik a bőrünk ellenállását a fénnyel szemben. Ezért tavasztól kora őszig nem alkalmazzuk őket.

A gyümölcssavak másik csoportja az ún. PHA savak. Nevük a Poly-Hidroxy-Acid rövidítése, vagyis polihidroxi-savakat jelent. Sokkal nagyobb molekulákból állnak (a „poli” szó erre utal), mint az AHA és BHA társaik. Ez nagyon kedvező tulajdonságokat ad a PHA-savaknak és a velük készült termékeknek.

Az újgenerációs gyümölcssavas bőrradírok

A gyümölcssavakat szinte mindig keverékekben, koktélokban használjuk. Ezekben a keverékekben többféle gyümölcssavat házasítanak össze a gyártók. A nagymolekulájú PHA-savakat is így használjuk. Legismertebbek a fitinsav, glükonolakton, laktobionsav, melyek sokkal kíméletesebben hámlasztanak, ugyanakkor hidratálják és megújulásra is késztetik a bőrödet. Fokozatosan szívódnak fel, hatásuk néhány napig is eltart. Ez a fokozatos hatás éppen a nagy molekula méretnek köszönhető. A fenti képen láthatod néhány gyümölcssav molekula egymáshoz viszonyított méretarányát. Ugye, milyen nagyok a PHA-savak?

 

A bőrbarát PHA-savakkal a bőröd biztonságban van, nem fog pikkelyesen hámlani és nem kell piros, irritált bőrtől tartanod. Nyugodtan használhatók nyáron is!

 

Milyen esetekben, milyen bőrállapot javítására lehet jó neked a PHA-savas hámlasztó koncentrátum?
(Szándékosan hívom így, mert egy peelingnél jóval többről van szó.)

 •  ha nem szeretnéd szemcsékkel dörzsölni a bőrödet.
 •  ha száraz, fakó a bőröd.
 •  ha a bőrödet tartósan és mélyrétegben hidratálni szeretnéd.
 •  ha növelnéd a bőröd nedvességmegtartó képességét.
 •  ha antioxidáns hatás keresel (nyáron kötelező!).
 • ha a bőrödet megújítani, fiatalítani szeretnéd.
 •  ha a ráncok mélységét csökkentenéd.
 •  ha anti-pollution (detox) hatást keresel a bőrödnek.
 •  ha anti-glikációs hatást keresel a kollagén rostok elcukrosodása ellen.
 •  ha pigmentfoltokat halványítanál.
 •  ha problémás, pattanásos a bőröd.
 •  ha érzékeny a bőröd.
 •  ha tágult hajszálereket erősítenél, összehúznál.
 •  ha couperose, rosacea problémákkal bajlódsz.A PHA-savas kozmetikumokból léteznek otthoni és kozmetikai kezelésben használható változatok is. Otthon általában hetente 2-3 alkalommal használhatók a bőrtípustól és a bőrállapottól függően. Nekem személyesen nagyon jó tapasztalataim vannak a PHA-savakkal kapcsolatban. Bármelyik arcápolásba illesztem bele, olyan, mintha turbó üzemmódba kapcsolnánk.  A vendégeimnek kúraszerűen is alkalmazzuk, és néhány hónap alatt a kedvencünk lett. 

Otthoni használat előtt tájékozódj saját kozmetikusodtól, mert nem mindegy, hogy a te bőrödre melyik terméket választod, vagy milyen gyakran használod!

* * *

 

Ha máskor is szívesen olvasnál tőlem bőrápolási híreket, cikkeket, akkor iratkozz fel hírlevelemre itt!

Kozmetikámban különböző peelingekkel és gyümölcssav komplexekkel végzek bőrre és bőrállapotra szabott bőrmegújító kezeléseket. Ha az otthonitól Te is hatékonyabb bőrmegújító kúrát szeretnél, tájékozódj itt!