Mire jók a peptidek a kozmetikumainkban? | Szépülj és pihenj egyszerre!

Lari Kozmetika

Mire jók a peptidek a kozmetikumainkban?

Annak ellenére, hogy már több éve jelen vannak a peptidek, mint kozmetikai hatóanyagok, mégis nehéz átfogó és közérthető leírást találni róluk. Sejtjük, hogy valamiért jó lehet a bőrünknek, de nem tudjuk pontosan, hogy hogyan működnek.

Ennek a hiánynak a pótlására írtam ezt a cikket, amiben összeszedtem a tudnivalókat a kozmetikai peptidekről.

PEPTID

A peptid kifejezés a görög „peptos” szóból ered, jelentése „kis emészthető”. A peptidek meghatározott sorrendben összekapcsolódó aminosavakból felépülő rövid polimerek. A peptid fogalmát elsőként Emil Fischer használta 1902-ben. Mivel a testünkben természetes módon vannak jelen, ezért a megfelelő peptidek szervezetünkbe juttatása minimális kockázattal jár, így a bőr is nagyon jól tudja a peptideket (nyilván a neki megfelelőket) hasznosítani.
 

A peptidek aminosav egységekből felépülő molekulák. Az aminosavak valamennyi élőlény építőköveinek számítanak, például a proteinek és az enzimek is belőlük vannak.

Kozmetikai szempontból nekünk csak az oligopeptidek lényegesek. Ezek olyan peptidek, amelyek maximum 10 aminosav elemből épülnek fel. Ami ettől nagyobb molekula, az nem képes a bőrünkön keresztül felszívódni, tehát nem érdemes kozmetikai termékekbe tenni, mert nem használna semmit.

 

KOLLAGÉN, ELASZTIN

Az olyan sokat emlegetett és a bőrünk irharétegében megtalálható kollagén és az elasztin is a peptidek közé tartozik. Mivel ezek makropeptidek, túl nagyok ahhoz, hogy kozmetikumokban használva át tudják törni a bőr természetes védekező rétegét (barrier-réteget). Éppen ezért hatásuk a bőrfelszínre korlátozódik. Vagyis, ha azt látod egy arckrémen, hogy „kollagénnel”, akkor ne várj tőle túl sokat. Picit a felhámot hidratálja, amit egyébként számos hatóanyag sokkal hatékonyabban megtesz.

 

Lássuk, mire jók a peptidek a kozmetikumainkban!


A peptidek legtöbbször hírvivő anyagokként működnek a különféle biológiai folyamatokban. Információkat továbbítanak a bőrsejtek között, ezáltal aktiválják a sebgyógyulást, szabályozzák a hormonális aktivitást, vagy például ki- be kapcsolják az immunválaszt.

A kozmetikumokban számos különböző peptidforma létezik, melyek nagyon sokféle célra hasznosíthatók. A különböző peptidfajták hatásukban is rendkívül sokoldalúak.

 

A kozmetikumokban elsődlegesen oligopeptideket használnak, és többféle célt szolgálhatnak:

 •  a mimikai ráncok csökkentésére a „botoxszerű” hatásuk miatt
 •  a felszíni és mélyrétegi vízhiány csökkentésére
 •  bőrpirosodás esetén
 •  pigmentfoltok esetén
 •  a bőrsejtek osztódásának, és ezáltal a bőr megújulásának gyorsítására
 •  a kollagén-, és elasztikus rosthálózat erősítésére
 •  a korai bőröregedést és gyulladást okozó oxidatív stressz csökkentésére

 

Milyen eredményeket várhatsz peptides arcápolás és peptides kozmetikai kezelések hatására?

 •  csökkent ráncmélység
 •  simább bőr
 •  puhább, hidratáltabb bőr
 •  a mélyrétegben, tehát az irhában is hidratált, kipárnázott bőr
 •  feszesebb, rugalmasabb bőrszerkezet
 •  csökkent bőrvörösség, illetve halványabb pigmentfoltok
 •  később öregedő bőr
 • a biológiai kortól fiatalosabb bőrkép

 

EGY KOLLAGÉN ROST ÉLETE

A kollagén rostjaink behálózva a bőr irharétegét, tartást adnak a bőrünknek. Ez a bonyolult hálózat felelős az arckontúrért. Ennek a hálózatnak két fontos tulajdonsága van. Az egyik, hogy idővel sajnos, a számuk csökken és így a bőrünk óhatatlanul engedelmeskedik a gravitációnak. Az arckontúrunk elkezd megereszkedni. A kollagén rostjaink másik tulajdonsága, hogy folyamatosan sérülnek, leépülnek, de ugyanakkor szintetizálja is a bőrünk őket. Maguk az elhasználódott rostok lebomló darabkái indítják el az új szintézist. Tehát egyszerre épül és bomlik. A lényeg pedig a kettő aránya! Ez határozza meg a bőrünk tartását. 

A kozmetikumok különböző oligopeptidjei képesek a természetes folyamatot lemásolva jelet küldeni a kollagén szálak szintézisére, vagy más a bőrben zajló folyamatra. Mintha felébrednének a sejtjeink a peptidektől és rákapcsolnak a munkára.

 

A következő részben, az Így használd a peptideket a kozmetikumaidban a kozmetikai peptid fajtákról és a használatukról írok. Olvasd el azt is!

 

Források: Wikipédia, Beauty Forum, Beauty Brains
Fotó: Lari Kozmetika